E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hemelse Meringue

De traditionele citroen meringuetaart, maar dan net iets anders. Deze taart is gevuld met gembermousse, lemon curd en afgewerkt met Italiaanse meringue. De knapperige florentine is de kers op de taart.

Rachida

Recept van
Rachida

Taart
(1) reviews

Ingrediënten

Amandelcake

  • 5 eieren
  • 230 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 25 milliliter citroensap
  • 250 gram amandelmeel
  • 1 theelepel kaneel

Florentine

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram honing
  • 50 gram bloem
  • 50 gram sinaasappelrasp
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 30 gram gedroogd fruit
  • 100 gram witte chocolade 

Gembermousse

  • 175 gram mascarpone
  • 40 gram poedersuiker
  • 300 milliliter slagroom
  • 50 gram stemgember

Lemon curd

  • 175 milliliter citroensap
  • Rasp van 2 citroenen
  • 5 eigeel
  • 275 milliliter water
  • 50 gram maïzena
  • Snufje zout
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 5 gram agar agar
  • 200 milliliter plantaardige olie

Italiaanse meringue

  • 160 gram eiwit
  • 1 theelepel azijn
  • Snufje zout
  • 240 gram suiker
  • 45 gram water

Bereidingswijze

Hemelse meringue taartEen klassieke citroen meringuetaart met een knapperige verrassing. Dat is precies wat je bij deze taart kan verwachten! De zelfgemaakte florentine zorgen voor een crunchy bite.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Springvorm met een diameter van 20 centimeter
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Pannenlikker
  • Satéprikker 
  • Spuitzak
  • Brander
  • Pipet 
  • Ronde uitsteker met een diameter van 4 centimeter

Voorbereiding voor de meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Spray de springvorm in en bekleed het met bakpapier.

Amandelcake

  • Klop de eieren met de suiker luchtig in een kom.
  • Meng er vervolgens de citroensap doorheen.
  • Voeg de amandelmeel en de kaneel toe en spatel dit voorzichtig door.
  • Giet het beslag in een springvorm en bak de cake gaar in 40 minuten. Bedek de meringuetaart bodem met aluminiumfolie na 30 minuten.

Lemon curd

  • Rasp en pers 2 citroenen.
  • Breng de citroenrasp, 175 milliliter citroensap en de maïzena in een steelpan aan de kook. Blijf goed roeren, tot het mengsel dikker wordt.
  • Haal de steelpan van het vuur en giet beetje bij beetje een deel van het warme citroenmengsel bij het eigeel, blijf ondertussen goed roeren.
  • Doe het overige citroenmengsel terug in de steelpan en voeg daar het eigeelmengsel aan toe. Blijf goed roeren, tot het mengsel een stevig geheel wordt.
  • Voeg de blokjes boter toe en haal de pan van het vuur als de boter gesmolten is.
  • Verdeel de lemon curd over een bakplaat en laat het afkoelen voor de opbouw van de meringuetaart.

Florentine

  • Verwarm de roomboter en basterdsuiker in een steelpan tot een egaal geheel en haal dan de pan weer van het vuur.
  • Roer vervolgens de honing, bloem, sinaasappelrasp, amandelschaafsel en het gedroogde fruit goed door het mengsel.
  • Verdeel het deeg over een bakplaat en maak een cirkel van ongeveer 15 centimeter.
  • Bak de florentine gaar in ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de florentine uit de oven en laat het goed afkoelen.
  • Smelt ondertussen de witte chocolade en smeer dit over de achterkant van de florentine.

Gembermousse

  • Meng de mascarpone en de poedersuiker goed door elkaar.
  • Voeg de slagroom toe en klop dit luchtig.
  • Meng daarna de gember door het beslag en zet apart voor de opbouw van de meringuetaart.

Italiaanse meringue

  • Verwarm 180 gram suiker met het water in een steelpan tot een temperatuur van 115 graden.
  • Klop ondertussen de eiwitten, azijn en een snufje zout in een kom op.
  • Voeg beetje bij beetje de overgebleven kristalsuiker toe aan het eiwitschuim. 
  • Voeg de suikersiroop in een dunne straal toe aan het eiwitschuim. Blijf goed roeren tot de temperatuur van het eiwitschuim is gedaald.

Opbouw van de meringuetaart

  • Snijd de amandelcake in 4 plakken.
  • Vul 1 spuitzak met lemon curd en 1 spuitzak met meringue.
  • Decoreer de 1e laag cake met lemon curd en meringue. De buitenste rand van de meringuetaart werk je af met 3 toefjes meringue en 3 toefjes lemon curd. Herhaal dit totdat het rondje vol is.
  • Leg de 2e laag cake boven op de eerste laag en herhaal bovenstaande stappen.
  • Spuit toefjes meringue op de bovenste laag van de cake en brand dit met een brander lichtbruin.
  • Decoreer de meringuetaart met toefjes lemon curd.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.