E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Geen grappen, vier borrelhappen

Als je vrienden borrelhappen waren, waren dit je bèste vrienden: tomchèvres, katenroosjes, kaasvlinders en paddenstoelpasteitjes. Proost!

Guido

Recept van
Guido

Hartig
(1) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 400 gram koude boter
  • 400 gram koud water
  • 200 gram bloem
  • 6 gram zout
  • 2 eieren
  • 20 milliliter room

Tomchèvres

  • 200 milliliter tawny port
  • 10 gram gelatine
  • 250 gram geitenkaas
  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram slagroom
  • 1 eetlepel honing
  • 1 verse vijg
  • 50 gram walnoten, gehalveerd

Katenroosjes

  • 10 stuks Katenspek (strips)
  • 1 golden delicious appel
  • 1 eetlepel vijgenjam

Kaasvlinders

  • 50 gram roomkaas
  • 100 gram old amsterdam
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 20 gram sesamzaad

Paddenstoel pasteitjes

  • 1 snuf zwarte nigellazaad
  • 2 sjalotten
  • 2 grote portabello paddenstoelen
  • 100 gram shii take paddenstoelen
  • 3 eetlepels boter
  • 100 milliliter rode wijn
  • 50 milliliter room culinair
  • 1 eetlepel wildfond
  • 1 eetlepel paddenstoelenfond
  • 300 gram roomkaas
  • 1 bosuitjes
  • 1 bosje bieslook
  • snufje peper
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Kneed boter, bloem, water en zout door elkaar tot een deegbal ontstaat.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol uit tot een langwerpige plak en vouw in drieën als een brief.
  • Draai een kwartslag, rol opnieuw uit en vouw in drieën.
  • Laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal dit 3 keer.
  • Verdeel het in 4 gelijke delen.
  • Laat het deeg in de koelkast rusten tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Kluts eieren met room.

Tomchèvres

  • Rol een deegbal uit tot een rechthoek. Prik er gaatjes in.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel.
  • Bak in de hete oven voor ongeveer 15-20 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verwarm de port in een steelpannetje en voeg de gelatine toe.
  • Schenk op een plaat, laat afkoelen en steek er kleine cirkels uit.
  • Doe geitenkaas, roomkaas, slagroom en honing in een keukenmachine en klop goed door elkaar tot een crème.
  • Hak walnoten en vijg fijn en meng door de crème.
  • Doe in een spuitzak en vul de bladerdeegbakjes.
  • Garneer met portgelei.

Katenroosjes

  • Rol een deegbal uit tot een dunne plak.
  • Snijd er 10 dunne strips uit.
  • Snijd de appel in dunne plakjes.
  • Leg katenspek en appel op de dunne plakjes en rol op als een roosje.
  • Leg op de beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel.
  • Bak in ongeveer 15-20 minuten bruin.
  • Haal uit de oven en bestrijk met vijgenjam.

Kaasvlinders

  • Rol een deegbak uit tot een dunne plak.
  • Smeer in met roomkaas en besprenkel met oude kaas.
  • Bestuif met paprikapoeder en sesamzaad.
  • Rol van twee kanten naar binnen toe.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd vervolgens mooie vlinder-plakken.
  • Leg de vlinders op de bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Paddenstoel pasteitjes

  • Rol een deegbal uit tot een dunne plak.
  • Snijd hier 6 cirkels uit ter grootte van de muffinvormpjes.
  • Bekleed muffinvormpjes met het deeg.
  • Snijd nog 6 cirkels uit voor de deksel.
  • Leg die op de beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel en verdeel nigella zaad erover.
  • Bak in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd sjalotjes en paddenstoelen klein en bak aan met een beetje boter.
  • Doe sjalotjes, paddestoelen, rode wijn, room culinair, peper, zout, fonds en bosui in een pannetje en kook door tot het niet meer loopt.
  • Meng dit door de roomkaas.
  • Vul de pasteitjes hiermee.
  • Garneer met bieslook.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.