Benodigdheden
- Bakpapier
- Bakspray
- Staande mixer met toebehoren
- Deegroller
- Bakring van ø 13 centimeter
- Kwastje
- Keukenthermometer
- Plasticfolie
- Grote soeppan
- 2 dikke elastieken
Voorbereiding
- Leg de gelatineblaadjes in ruim koud water en laat minimaal 20 minuten weken.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
Gelei
- Breng de suiker met het water aan de kook. Verwarm tot 105 ºC.
- Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer door.
- Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Klop een scheutje melk met het roompoeder en de helft van de suiker tot een papje.
- Verwarm de overige melk met de rest van de suiker en het vanillemerg tot het begint te borrelen.
- Giet een scheut warme melk bij het papje en meng tot een geheel.
- Giet alles terug in de pan en blijf met een garde goed doorroeren tot het geheel begint in te dikken.
- Dek de room af met folie en laat afkoelen.
Sloffendeeg
- Rasp de citroen.
- Meng met platte menghaak de boter, de basterdsuiker, 1 eetlepel ei, de rasp van de citroen en het zout tot een romig beslag.
- Meng de bloem, het bakpoeder en de baking soda in een kom en zeef dit boven het beslag. Meng tot een homogeen deeg.
- Verpak het sloffendeeg als platte schijf in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
- Roer intussen 70 gram amandelspijs los met 20 gram banketbakkersroom zodat er spijsroom ontstaat.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het sloffendeeg uit tot 1 cm dikte.
- Steek met de bakring een plak uit.
- Leg de plak op de beklede bakplaat en zet de bakring eromheen.
- Verdeel de spijsroom over het midden van het sloffendeeg, maar laat een halve centimeter van de rand vrij.
- Bak de slof in 11-13 minuten in het midden van de oven totdat de rand goudbruin en het midden smeuïg is.
- Verwijder direct na het bakken de ring en laat de bodem afkoelen.
- Was de ring af zodat je hem later kunt gebruiken bij het maken van het dakje.
Zwitserse room
- Klop de slagroom lobbig.
- Voeg de overgebleven banketbakkersroom met de slagroom tot een Zwitserse room.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak en verdeel een deel over de gebakken sloffenbodem.
Decoratie
- Maak het fruit schoon en snijd in de gewenste vorm.
- Decoreer de taart rijkelijk met het verse fruit.
- Verwarm een deel van de gelei en strijk het fruit ermee af, zodat het een mooie glans krijgt.
Glazen dakje
- Pak de soeppan en smelt er 1 eetlepel isomalt in.
- Voeg vervolgens 2 eetlepels isomalt toe en roer door.
- Daarna voeg je 4 eetlepels toe.
- Verdubbel steeds het aantal eetlepels totdat de isomalt op is.
- Blijf roeren totdat alles gesmolten is.
- Stop met verhitten als alle isomalt is gesmolten en de temperatuur tussen de 170-180 ºC zit. Laat de isomalt afkoelen tot 120-125 ºC.
- Spuit bakspray op je aanrecht en leg er een stuk plasticfolie op.
- Spuit de plasticfolie in met bakspray en leg een tweede vel plasticfolie erop.
- Strijk met je handen alle luchtbellen eruit zodat de twee lagen plasticfolie elkaar compleet raken.
- Herhaal deze stappen totdat je uiteindelijk 5 lagen plasticfolie op elkaar hebt en er geen lucht tussen zit.
- Span de plasticfolie over de pan en gebruik de elastieken om het te bevestigen.
- Zorg dat er geen naden of vouwen in de plasticfolie zitten.
- Controleer of de isomalt is afgekoeld tot 120-125 ºC.
- Schenk een cirkel van ø 8 centimeter op de plasticfolie.
- Draai de pan rond zodat de isomalt uitvloeit tot een iets grotere cirkel.
- Pak de bakring waarmee je de slof hebt gebakken en zet die over de isomalt op de plasticfolie.
- Druk aan en je zult zien dat de isomalt zich tot een halve bol gaat vormen.
- Houd dit zeker 5 minuten vast totdat de isomalt is afgekoeld en hard is geworden.
- Haal de ring weg en til de halve bol voorzichtig van de plasticfolie af.
- Zet de halve glazen bol als een dakje over het fruit op de taart en serveer direct.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.