E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fruittraktatie

Deze herfstige taart doet denken aan een fruitmand. Het zachte biscuit gecombineerd met frisse appel en zes kleine appeltjes met blaadjes van marsepein bovenop de taart. Mooi om te zien, lekker om te eten. Een echte fruittraktatie.

Arjen

Recept van
Arjen

Cake
(7) reviews

Ingrediënten

Appelvulling

  • 200 milliliter water
  • 180 gram gedroogde appelstukjes
  • 1 theelepel appelstroop
  • flinke snuf kaneel
  • 1 kruidnagel

Appelcrème

  • 500 milliliter appelsap
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eidooiers
  • 60 gram appelstroop
  • 40 gram patentbloem
  • 300 gram roomboter
  • 60 gram poedersuiker

Amandelbiscuit

  • 100 gram amandelmeel
  • 160 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 90 gram patentbloem
  • 3 gram zout

Amandel-appelbiscuit

  • 200 gram amandelmeel
  • 320 gram fijne kristalsuiker
  • 10 eidooiers
  • 8 eiwitten
  • 180 gram patentbloem
  • 6 gram zout
  • 2 Elstar appels

Opbouw

  • 1000 gram marsepein
  • groene kleurstof
  • gele kleurstof
  • rode kleurstof
  • oranje kleurstof
  • 10 gram cacao
  • glansspray

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Paletmes
  • Staafmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Ronde uitsteker ø 7 centimeter
  • Boetseerstaafje
  • Bladvormige uitstekers
  • Kwastje
  • Bakring ø 20 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Appelvulling

  • Breng alle ingrediënten aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.
  • Pureer met de staafmixer.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Appelcrème

  • Schenk een klein beetje appelsap in een kom.
  • Voeg de eidooiers en bloem toe en roer tot een papje.
  • Verwarm de overige appelsap met het kaneelstokje en de appelstroop.
  • Schenk, zodra de appelsap kookt, wat sap door het papje en roer goed door.
  • Giet het papje terug in de pan bij de overige appelsap.
  • Laat onder voortdurend roeren even doorkoken.
  • Doe in een kom, dek af met folie en laat afkoelen.

Amandelbiscuit

  • Klop 100 gram suiker met de eidooiers en het amandelmeel tot een beslag.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout en 60 gram suiker tot een stevig schuim.
  • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Zeef de bloem en spatel dit er voorzichtig door.
  • Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het biscuit in circa 7 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rek.

Amandel-appelbiscuit

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Klop 200 gram suiker met de eidooiers en het amandelmeel tot een beslag.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout en 120 gram suiker tot een stevig schuim.
  • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Zeef de bloem en spatel dit er voorzichtig door.
  • Verdeel het beslag over twee met bakpapier beklede bakplaten en strooi de appelblokjes erover.
  • Bak in circa 8 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rek.

Opbouw

Appels

  • Steek 18 cirkels van ø 7 centimeter uit het amandelbiscuit.
  • Bestrijk deze met de appelvulling.
  • Stapel steeds drie cirkels biscuit op elkaar en snijd dan een appelvorm. Je krijgt zo 6 appels.
  • Maak een holte aan de bovenkant voor het steeltje.
  • Besmeer de appels rondom dun met appelcrème.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Kneed de marsepein en schilder met een penseel geel, oranje, groen zodat het op een appel lijkt.
  • Bekleed je appelcakes met de marsepein.
  • Kneed wat cacao door een klein beetje marsepein en rol hier kleine steeltjes van.
  • Bevestig deze bovenop de appel.

Taart

  • Steek 4 cirkels van ø 20 centimeter uit het amandel-appelbiscuit.
  • Besmeer drie lagen met de appelvulling en appelcrème.
  • Stapel ze op elkaar en sluit af met de laatste plak biscuit.
  • Smeer de taart af met appelcrème.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Kneed de marsepein soepel en kleur het met geel en oranje. Zorg voor een gemarmerd effect.
  • Rol uit en steek met behulp van uitstekers verschillende formaten bladeren uit.
  • Teken met een boetseerstaafje de nerven op de bladeren.
  • Bekleed de gehele taart met bladeren en laat ze overlappen.
  • Plaats tot slot de appels bovenop de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.