Fruitige buche met sinaasappel
Deze buche, of boomstam zoals je hem in het Nederlands noemt, heeft een frisse smaak door de sinaasappels. De gesuikerde sinaasappelschijfjes in combinatie met de cacao maken hem helemaal af.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakpapier
- Bakplaat van 30 bij 40 centimeter
- Theedoek
- Keukenpapier
- Paletmes
- Kwastje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 120 graden hetelucht.
Decoratie
- Snijd 1 sinaasappel doormidden en leg een helft aan de kant.
- Snijd van één van de helften 4 schijfjes van ongeveer 1 millimeter dik.
- Leg de schijfjes op keukenpapier en dep goed droog.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Strooi poedersuiker over de schijfjes en plaats op de bakplaat.
- Plaats de schijfjes in de oven en laat zo lang mogelijk drogen.
- Zet de ovendeur op een kiertje met een pollepel om het vocht eruit te laten.
- Keer de schijfjes af en toe om.
- Snijd van de andere sinaasappelhelft met de dunschiller plakjes van de schil af en snijd in smalle strookjes.
- Zet water op het vuur, voeg de schillen toe en laat voor minimaal 30 minuten koken.
- Giet de schillen af en spoel ze vervolgens af.
- Laat de schillen nog eens 30 minuten koken in een laagje water.
- Leg de sinaasappelschillen op keukenpapier en laat afkoelen.
- Schep de schillen om in de suiker zodra ze volledig zijn afgekoeld.
Plaatcake
- Pak een bakplaat van 30 bij 40 centimeter met een klein opstaand randje.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Zeef de bloem, custard, maizena, het cacaopoeder en zout boven een kom.
- Haal nu de sinaasappelschijfjes uit de oven en zet de oven op 200 graden.
- Mix de eiwitten in de keukenmachine en voeg de suiker langzaam toe.
- Voeg de eidooiers toe zodra het eiwit redelijk stijf is en mix voor 10 seconden op een lage stand.
- Spatel het bloemmengsel er kort doorheen tot het goed gecombineerd is.
- Neem een vinger beslag en zet je bakpapier vast op alle hoeken van de plaat.
- Smeer nu het beslag uit over de gehele plaat met het grote paletmes.
- Zet de plaat in het midden van de oven en bak af in 10 minuten.
- Haal de cake direct uit de oven en draai de temperatuur terug naar 120 graden.
- Zeef poedersuiker over de warme cake en leg er een schone theedoek overheen.
- Leg hier een tweede bakplaat of snijplank op en draai in één beweging om.
- Haal voorzichtig het bakpapier eraf en rol de cake op met theedoek en al.
- Leg weg om af te koelen.
Sinaasappelvulling
- Snijd het kapje en kontje van de sinaasappels.
- Zet neer en snijd van boven naar beneden de schil eraf tot op het vruchtvlees.
- Laat vooral geen wit zitten, dit smaakt bitter.
- Snijd nu de partjes tussen de vliezen uit en doe deze in een steelpan.
- Rasp 1 sinaasappel voordat je deze schilt.
- Voeg de suiker en rasp toe aan de steelpan en laat dit voor 15 minuten inkoken.
- Voeg de munt en de hazelnoten toe en laat nog 5 minuten koken op laag vuur.
- Zet het vuur uit en laat in een bakje afkoelen in de koeling.
Botercrème
- Verwarm de eieren met de suiker au bain-marie en beweeg continu.
- Mix het mengsel na 3 minuten, of als de suiker is opgelost, in de staande mixer met de bolgarde op hoge stand tot het mengsel is afgekoeld.
- Los de espresso op in de warme melk.
- Zet na 10 minuten de mixer op de laagste stand en voeg beetje bij beetje de boter toe.
- Voeg de koffie toe als alles is opgenomen.
Opbouw van de buche
- Leg de opgerolde cake op een nieuw vel bakpapier.
- Rol de cake voorzichtig uit en verwijder de theedoek.
- Zeef de sinaasappel-muntjam, vang het vocht op en smeer dit met een kwastje op de cake.
- Neem een flinke lepel botercrème en smeer de crème uit over de hele cake.
- Verdeel ook de sinaasappelvulling over de cake.
- Draai nu de cake met de korte kant naar je toe en begin met rollen.
- Rol de cake stevig op, maar wees voorzichtig en zorg dat er geen vulling uitloopt via de zijkanten.
- Eindig zodat de naad onder komt te liggen.
- Pak de rol op bij het papier en leg neer op het presenteerblad.
- Snijd de zijkanten netjes bij.
- Smeer de buitenkant van de cake af met botercrème.
- Pak een vork en trek een grillig patroon over de crème.
- Poeder de bûche af met cacaopoeder in een zeefje.
- Neem de gedroogde schijfjes sinaasappel en halveer ze.
- Steek ze schuin in de bûche en wissel af met de muntblaadjes.
- Maak af met de gesuikerde sinaasappel sliertjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.