E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Langzaam wordt het lichter

Deze sierlijke koekjeskroonluchter hangt niet alleen vol met vlinders en bloemen, maar ook met verschillende soorten koeken die zijn versierd met roze bloemen en chocolade.

Rudo

Recept van
Rudo

Koekjes
(14) reviews

Ingrediënten

Dambord koeken

  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,5 ei
  • 1 eiwit
  • 250 gram bloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 0,5 theelepel zwarte cacaopoeder
  • 1,5 eetlepel frambozenpoeder

Citrus-maanzaad koeken

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 0,25 theelepel zout
  • 150 gram witte chocolade
  • 75 gram groene fondant
  • 1 druppel roze kleurstof

Utrechtse spritsen

  • 210 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ei
  • 1 citroen
  • 5 gram zout
  • 125 gram T65 bloem
  • 125 gram Zeeuws bloem
  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Onweerstaanbare dambord koeken, frisse citrus-maanzaad koeken en Utrechtse spritsen. In deze kroonluchter vol koekjes hangt voldoende lekkers.

Bakbenodigdheden Langzaam wordt het lichter - Rudo

  • Steelpan
  • Rasp
  • Zeef
  • Suikerthermometer
  • Oventhermometer
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kwast
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Uitrollatjes van 5 millimeter
  • Vershoudfolie
  • Keukenweegschaal
  • Handboor
  • Haakjes
  • Touw

Voorbereiding voor de koeken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Dambord koeken

  • Meng de boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom goed door en voeg vervolgens het ei toe.
  • Zeef de bloem boven de kom en kneed het tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
  • Voeg aan één deel van het deeg de cacaopoeder en zwarte cacao toe.
  • Voeg aan één deel van het deeg frambozenpoeder toe.
  • Rol beide soorten deeg tot een bal, verpak het met vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter hoog en 10 centimeter breed.
  • Snijd het deeg in banen van 1 centimeter en plak deze per drie met opgeklopt eiwit aan elkaar vast. Laat de koekjes rusten in de koelkast.
  • Snijd de koekjes met de carréroller in plakjes van 0,5 centimeter.
  • Bak de dambordkoekjes gaar in 12 tot 17 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de dambordkoekjes uit de oven en maak gelijk een gaatje in de hoek van het koekje.
  • Laat de dambordkoekjes afkoelen op een rooster.
  • Knoop een touwtje door de gaatjes in de koekjes.

Citrus-maanzaad koeken

  • Meng de boter, poedersuiker en witte basterdsuiker in een kom goed door.
  • Voeg het ei toe en meng dit goed door.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, zout, maanzaad, citroenrasp en limoenrasp toe en kneed dit tot een stevig deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Verdeel het deeg in balletjes van 30 gram, leg deze op een beklede bakplaat en druk ze een klein beetje plat.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden.
  • Bak de citrus-maanzaadkoeken gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Verwarm 2/3 van de witte chocolade au bain-marie tot ongeveer 45 graden.
  • Voeg 1/3 van de witte chocolade toe aan de warme chocolade en laat dit afkoelen tot 29 graden.
  • Voeg een druppel roze kleurstof toe aan de witte chocolade.
  • Decoreer de koeken met roze bloemen.
  • Rol een klein beetje groen fondant uit en steek hier kleine blaadjes uit.

Utrechtse spritsen

  • Meng de boter en suiker in een kom en meng dit tot een zalvig deeg.
  • Voeg het ei, citroenrasp en zout toe.
  • Zeeg de T65 bloem en Zeeuws bloem boven het beslag en spatel dit er beetje bij beetje doorheen.
  • Dip een ronde uitsteker met een diameter van 4 centimeter in een bakje met bloem en steek hiermee rondjes uit. Leg de rondjes op een beklede bakplaat.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een kartel spuitmondje en spuit rozetten op een beklede bakplaat.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden.
  • Bak de spritsen gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Haal de spritsen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Verwarm 2/3 van de pure chocolade tot 45 graden.
  • Voeg 1/3 van de pure chocolade toe aan de warme chocolade en laat dit afkoelen tot 31 graden.
  • Dip de spritsen voor de helft in de chocolade en laat dit uitharden.
  • Maak met een handboor een gaatje in het midden van de sprits en knoop hier een touwtje doorheen.

Opbouw van de koekjeskroonluchter

  • Hang alle koeken met kerstboomhaakjes en touw aan de kroonluchter.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.