Onweerstaanbare dambord koeken, frisse citrus-maanzaad koeken en Utrechtse spritsen. In deze kroonluchter vol koekjes hangt voldoende lekkers.
Bakbenodigdheden
- Steelpan
- Rasp
- Zeef
- Suikerthermometer
- Oventhermometer
- Kommen
- Pannenlikker
- Garde
- Spuitzakken
- Spuitmondjes
- Staande mixer met toebehoren
- Kwast
- Bakplaat
- Bakpapier
- Deegroller
- Uitrollatjes van 5 millimeter
- Vershoudfolie
- Keukenweegschaal
- Handboor
- Haakjes
- Touw
Voorbereiding voor de koeken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Dambord koeken
- Meng de boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom goed door en voeg vervolgens het ei toe.
- Zeef de bloem boven de kom en kneed het tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
- Voeg aan één deel van het deeg de cacaopoeder en zwarte cacao toe.
- Voeg aan één deel van het deeg frambozenpoeder toe.
- Rol beide soorten deeg tot een bal, verpak het met vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter hoog en 10 centimeter breed.
- Snijd het deeg in banen van 1 centimeter en plak deze per drie met opgeklopt eiwit aan elkaar vast. Laat de koekjes rusten in de koelkast.
- Snijd de koekjes met de carréroller in plakjes van 0,5 centimeter.
- Bak de dambordkoekjes gaar in 12 tot 17 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de dambordkoekjes uit de oven en maak gelijk een gaatje in de hoek van het koekje.
- Laat de dambordkoekjes afkoelen op een rooster.
- Knoop een touwtje door de gaatjes in de koekjes.
Citrus-maanzaad koeken
- Meng de boter, poedersuiker en witte basterdsuiker in een kom goed door.
- Voeg het ei toe en meng dit goed door.
- Voeg de bloem, bakpoeder, zout, maanzaad, citroenrasp en limoenrasp toe en kneed dit tot een stevig deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Verdeel het deeg in balletjes van 30 gram, leg deze op een beklede bakplaat en druk ze een klein beetje plat.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden.
- Bak de citrus-maanzaadkoeken gaar in ongeveer 15 minuten.
- Verwarm 2/3 van de witte chocolade au bain-marie tot ongeveer 45 graden.
- Voeg 1/3 van de witte chocolade toe aan de warme chocolade en laat dit afkoelen tot 29 graden.
- Voeg een druppel roze kleurstof toe aan de witte chocolade.
- Decoreer de koeken met roze bloemen.
- Rol een klein beetje groen fondant uit en steek hier kleine blaadjes uit.
Utrechtse spritsen
- Meng de boter en suiker in een kom en meng dit tot een zalvig deeg.
- Voeg het ei, citroenrasp en zout toe.
- Zeeg de T65 bloem en Zeeuws bloem boven het beslag en spatel dit er beetje bij beetje doorheen.
- Dip een ronde uitsteker met een diameter van 4 centimeter in een bakje met bloem en steek hiermee rondjes uit. Leg de rondjes op een beklede bakplaat.
- Doe het beslag in een spuitzak met een kartel spuitmondje en spuit rozetten op een beklede bakplaat.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden.
- Bak de spritsen gaar in ongeveer 20 minuten.
- Haal de spritsen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Verwarm 2/3 van de pure chocolade tot 45 graden.
- Voeg 1/3 van de pure chocolade toe aan de warme chocolade en laat dit afkoelen tot 31 graden.
- Dip de spritsen voor de helft in de chocolade en laat dit uitharden.
- Maak met een handboor een gaatje in het midden van de sprits en knoop hier een touwtje doorheen.
Opbouw van de koekjeskroonluchter
- Hang alle koeken met kerstboomhaakjes en touw aan de kroonluchter.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.