Frisse buche met munt
Een buche is oorspronkelijk Frans en wordt daar ook wel een bûche de noël genoemd. Je kunt hem oprollen of maken in een vorm. Deze frisse variant met munt en vers fruit wordt opgerold met een theedoek. Hoe je dat doet lees je in dit recept.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat met opstaand randje
- Paletmes
- Bakpapier
- Acetaatfolie
- Marmeren plaat
- Tempereermes
- Spuitzak met spuitmondje rond
- Grove kam
- Ronde buis
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Cake
- Vet de hoekjes van bakplaat in en bekleed deze bakplaat met bakpapier.
- Zeef de bloem, maizena, het bakpoeder, cacaopoeder en het zout boven een kom en zet apart.
- Doe de olie, karnemelk, azijn, kleurstof en het vanille-extract in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Klop de eieren en de suiker tot een schuimige witte massa.
- Voeg het oliemengsel toe en mix dit kort tot het gemengd is.
- Voeg het bloem-mengsel toe en mix op een lage snelheid kort door.
- Zet de mixer uit en spatel even goed door, focus met name op de zijkanten en bodem.
- Schenk het mengsel uit over de bakplaat en strijk het glad met een paletmes.
- Bak de cake in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar.
- Controleer of de cake gaar is door in het midden van de cake te drukken, als hij terugveert is hij gaar.
- Leg een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met kristal- of poedersuiker.
- Leg de cake ondersteboven op de theedoek.
- Haal het bakpapier voorzichtig van de cake af.
- Rol de cake met theedoek en al op, begin bij de smalle zijde.
- Laat de cakerol afkoelen.
Muntvulling
- Doe de bloem met een klein beetje koude melk in een pannetje en roer dit goed door.
- Zorg ervoor dat er geen klontjes meer inzitten en breng het langzaam aan de kook.
- Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe tot het bindt.
- Blijf roeren en laat nog een minuut zachtjes doorkoken.
- Doe het mengsel op een bord, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe de boter, suiker, het zout, vanille-extract en het pepermunt-extract in de kom van de staande mixer en meng dit met de menghaak tot een romig mengsel.
- Voeg lepel voor lepel het afgekoelde bloem-melkmengsel toe aan het botermengsel en klop dit rustig door.
- Doe een deel van de muntvulling in een kom dek af met folie en zet apart.
- Voeg aan het andere deel van de vulling wat dennegroene kleurstof toe en mix tot een egale kleur.
- Doe de muntvulling in een kom, dek af met folie en zet apart.
Chocoladeschuit
- Leg acetaatfolie klaar voor de chocolade.
- Smelt de chocolade au bain-marie en roer tot de chocolade is opgelost.
- Stort twee derde van de chocolade uit over de marmeren plaat zodra de chocolade is gesmolten.
- Strijk de chocolade met een paletmes uit over de marmeren plaat en breng de massa vervolgens weer bij elkaar.
- Herhaal dit proces. Zodra er een bergje gevormd kan worden is de chocolade voldoende afgekoeld.
- Voeg het afgekoelde deel van de chocolade weer toe aan de nog warme chocolade.
- Roer dit goed door elkaar tot alles dezelfde temperatuur heeft.
- Strijk de chocolade uit over het midden van het acetaatfolie.
- Werk met een grove kam de chocolade vanuit het midden naar buiten.
- Hang de chocolade over een ronde buis om uit te harden en zet apart tot gebruik.
Aardbeienpoppetjes
- Snijd de bovenste punt van de aardbeien af.
- Spuit op de onderlaag van de aardbeien de wittemuntvulling.
- Zet de punt van de aardbeien er weer bovenop.
- Spuit een klein toefje wittemuntvulling op het puntje van het aardbeienhoedje.
- Maak oogjes van chocolade en plaatst deze in de vulling onder het hoedje.
Marsepein
- Kneed de marsepein tot een zachte massa.
- Voeg de rode kleurstof toe aan twee derde van de marsepein en meng goed.
- Voeg de dennengroene kleurstof toe aan de overgebleven marsepein en meng goed.
- Bestrooi het aanrecht met wat poedersuiker en rol de rode marsepein uit.
- Snijd een rechte lap van ongeveer 5 centimeter breed. De lengte moet gelijk zijn aan de lengte van de bûche.
- Steek aan de rand halve kerststerren uit en leg apart.
- Rol de groene marsepein dun uit, steek hier hele sterren uit en leg apart.
Opbouw van de kerstbûche
- Rol de cake uit en besmeer deze met de groenemuntvulling.
- Leg er wat rode aalbessen bovenop en rol de cake op.
- Bestrijk de cake eventueel met de wittemuntvulling en maak er met de vork er groeven in, of laat het deeg zo met wat barsten erin zodat het een boomschors lijkt.
- Bepoeder de kerstbûche eventueel met behulp van een zeefje met wat cacaopoeder.
- Leg de gesneden rode marsepein bovenop de bûche en plak deze vast met een beetje wittemuntvulling.
- Leg de groenemarsepein-sterren op de bûche in de rode marsepein als een puzzel.
- Leg de uitgeharde chocolade op de kerstbûche.
- Versier de kerstbûche met de aardbeienpoppetjes, bramen en aalbessen.
- Strooi wat zilverdust over het fruit.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.