E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Flan Patissier

Hap-slik-weg is deze verrukkelijke combi van eenvoudig deeg met stevige custardvulling.

(145) reviews

Ingrediënten

Briseerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 65 gram water
  • 5 gram zout

Flanvulling

  • 340 gram volle melk
  • 340 gram slagroom
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 80 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Briseerdeeg

  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit met de bloem.
  • Kneed het geheel met je vingertoppen, zodat alle boter is opgenomen door de bloem.
  • Voeg tot slot het water en het zout toe en kneed tot een glad deegje.
  • Pak het deeg in plasticfolie en laat het circa een uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de springvorm in met boter en rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte.
  • Steek met de rand van de springvorm een cirkel uit die precies op de bodem past.
  • Snijd een strook van ongeveer 6 cm hoog, om de rand van de springvorm mee te bekleden.
  • Zet de met deeg beklede vorm even opzij.

Flanvulling

  • Doe de melk, de slagroom, het merg van een vanillestokje en ongeveer de helft van de suiker in een ruime steelpan.
  • Roer de eieren met de custardpoeder, de andere helft van de suiker en een klein scheutje van het melkmengsel tot een glad papje.
  • Breng het melkmengsel ondertussen aan de kook.
  • Giet ongeveer tweederde van de kokende melk bij het papje en roer goed door.
  • Giet alles terug in de pan en verwarm de massa net zo lang tot deze begint te binden.
  • Stort de flanvulling in de beklede springvorm.
  • Bak de taart in 45-50 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.