E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Feliz navidad

Michiel

Recept van
Michiel

Brood
(3) reviews

Ingrediënten

Korst

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram patentbloem
  • 135 gram water
  • 6 gram zout
  • 175 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)

Amandelspijs

  • 300 gram blanke amandelen
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 6 gram anijszaadpoeder
  • 30 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 30 gram pecannoten
  • 30 gram pistachenoten

Samenstellen

  • 1 ei
  • 200 gram amandelschaafsel
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bruineer de hazelnoten, pecannoten en pistachenoten voor de vulling in de voorverwarmde oven of in een hete koekenpan. Let op dat ze niet verbranden.

Korst

  • Doe bloem in een mengkom en verkruimel de boter er door.
  • Voeg zout toe en kneed even door.
  • Voeg het water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat even rusten in de koeling.
  • Snijd de koude boter in blokjes.
  • Pak het deeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven werkbank.
  • Plaats in het midden de koude boterblokjes.
  • Vouw een derde deel van het deeg om en bedek met het tweede derde deel van het deeg.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit. Stof eventueel een te veel aan bloem af.
  • Vouw opnieuw in vier delen dicht en draai een kwartslag.
  • Leg het deeg koud en laat minstens 10 minuten rusten.
  • Herhaal dit proces nog twee keer.
  • Maak tijdens het wachten de amandelspijs.

Amandelspijs

  • Maal amandelen samen met de suiker fijn in een keukenmachine.
  • Voeg citroensap en anijs toe en meng er doorheen.
  • Klop de eieren los en voeg beetje bij beetje toe aan de spijs tot het een kneedbare massa is, maar niet te slap.
  • Laat rusten.
  • Deel de amandelspijs in tweeën.
  • Hak de noten fijn en meng deze door een deel van de spijs.
  • Rol deze uit tot een lange slang van ongeveer 2 à 3 centimeter dik.
  • Rol het tweede deel spijs uit tussen plasticfolie tot een dunne plak met dezelfde lengte als de slang. Verwijder het folie.
  • Leg de spijsslang op de spijslap en rol deze hierin op. Gebruik eventueel wat poedersuiker om te voorkomen dat het aan de werkbank plakt.

Samenstellen

  • Rol het korstdeeg uit tot ongeveer 0,3 cm dik.
  • Snijd met een mes of pizzasnijder de randen recht af en bestrijk met een klein beetje water.
  • Leg de amandelspijsvulling op het deeg en rol op. Zorg dat de naad schuin onder is.
  • Verplaats naar de bakplaat en vorm een krans.
  • Plak de deeg uiteinden aan elkaar met wat water, maar zorg ervoor dat de sluiting niet te dik wordt.
  • Bestrijk de krans met ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de krans in 35 tot 40 minuten af.
  • Laat iets afkoelen en bestuif met poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.