Voorbereiding
- Leg twee bakplaten klaar en bekleed met bakpapier.
- Leg meer bakpapier klaar.
- Leg een spuitzak klaar.
Stevige bodem
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Roer boter en rice crispies door de chocolade.
- Rol het mengsel uit tussen 2 vellen bakpapier tot een plak van ca. 1,5 cm dik.
- Laat hard worden in de koelkast.
Chocolade plaatcake
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Scheid de eieren en weeg 120 gram eidooier en 240 eiwit af.
- Klop de eierdooiers los met een vork.
- Zeef de bloem samen met de cacao.
- Klop de eiwitten stijf.
- Voeg zodra ze stijf zijn geleidelijk de suiker toe en klop tot stevige pieken vormen.
- Voeg de losgeklopte eidooiers toe.
- Meng alles voorzichtig en spatel tot slot het bloem-cacaomengsel erdoor.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit het deeg in repen op de beklede bakplaten.
- Bak de cakes 7-12 minuten in de oven.
- Laat de cakes afkoelen op een taartrooster.
- Herhaal indien u nog beslag over heeft.
Frambozensiroop
- Pureer de frambozen door een zeef.
- Meng de frambozenpuree met water, citroensap en suiker.
- Roer goed door.
Frambozenjam
- Doe de frambozen in een grote roestvrijstalen pan.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
- Voeg dit samen met de citroenrasp en het citroensap toe aan de frambozen in de pan.
- Strooi de suiker erover.
- Prak de frambozen heel lichtjes met een vork, zodat er wat frambozensap vrijkomt en de suiker oplost. Bij diepvriesframbozen is dat niet nodig.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het mengsel aan de kook.
- Laat 15 minuten zachtjes koken.
- Schep om de 5 minuten het schuim van het oppervlak.
- Laat de jam afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
Chocolademousse
- Meng in een steelpan suiker met water.
- Kook de siroop tot 118ºC en haal dan de pan van het vuur.
- Klop ondertussen de eidooiers met het ei.
- Schenk de suikerstroop al kloppend bij de geklopte eieren.
- Klop op hoge snelheid tot de mousse luchtig en romig is.
- Hak de chocolade fijn en smelt au bain-marie tot ca. 45ºC en het een gladde massa vormt.
- Haal de slagroom uit de koelkast en klop op tot de room aan de draden van de garde blijft hangen en in volume is verdubbeld.
- Schep de chocolade door het eimengsel en voeg dan de geklopte slagroom toe.
- Meng alles tot een gladde mousse.
Frambozenroom
- Zeef de 520 gram frambozen en vang het puree op.
- Doe de vruchtenpuree in een pan en breng deze zachtjes aan de kook.
- Klop suiker, eidooiers en het ei licht en glad.
- Klop hier de custard doorheen.
- Maak familie met de helft van de warme vruchtenpuree en het eimengsel en schenk dit vervolgens in de pan bij de rest van de vruchtenpuree.
- Klop op matig vuur tot een dikke custard.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan in drie porties de blokjes boter toe. Klop op hoge snelheid 3 tot 5 minuten tot de crème licht en romig is.
- Schep hier als laatste voorzichtig de verse frambozen doorheen.
Chocoladeganache
- Breek chocolade in een hittebestendige kom.
- Breng slagroom aan de kook en giet bij de chocolade.
- Laat het mengsel 10 minuten staan, tot de chocolade is gesmolten.
- Roer de ganache 1 minuut met een rubberen spatel en klop vervolgens glad met een garde. Het moet zo dik zijn als zure room.
- Zet in een bak met ijsblokjes om terug te koelen en plaats de bak vervolgens tot gebruik in de koelkast.
- Klop de opgesteven ganache met een handmixer romig en stijf (zoals geklopt eiwit). Let op: klop niet te lang, dan wordt het boter.
Samenstellen
- Snijd de plaatcake in repen van groot naar klein en bouw de skihelling op de volgende manier:
- Leg de stevige bodem op de serveerschaal.
- Een laag cake bedekt met siroop.
- Een laag frambozenjam
- Een laag cake bedekt met siroop.
- Een laag chocolademousse.
- Een laag cake bedekt met siroop.
- Een laag frambozenroom met verse frambozen.
- Een laag cake bedekt met siroop.
- Een laag chocolademousse.
- Een laag cake bedekt met siroop.
- Een laag frambozenjam.
- Herhaal tot alle cake op is. Let op dat u afsluit met een laag cake.
- Bestrijk de skihelling met de witte chocoladeganache.
- Kleur 100 gram marsepein zwart, 100 gram marsepein bruin, 100 gram marsepein rood en 50 gram marsepein oranje.
- Modelleer kleine sneeuwpoppetjes op ski’s van de marsepein en decoreer de taart hiermee.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.