Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Spuitzakken
- Spuitmondje rond ø 1 centimeter
- Spuitmondje rozet
- handmixer
- staafmixer
- paletmes
- Glaceermes
- Springvormen van ø 20, ø 15 en ø 10 centimeter
- Acetaatfolie vellen
- thermometer
- Siliconen bakvorm halve bollen van ø 3 centimeter
- kwastje
- tableerplaat
- taartdowels
- taartkartons ø 20, ø 15 en ø 10 centimeter
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Week de gelatine in koud water.
- Vet de springvormen van ø 20, ø 15 en ø 10 centimeter in en bekleed met bakpapier.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg spuitzakken klaar.
- Leg 1 spuitzak met gekarteld spuitmondje klaar.
Biscuit
- Splits de eieren.
- Klop het eiwit stijf.
- Voeg in delen de suiker toe.
- Zeef de bloem, zout, maïzena en custardpoeder.
- Rasp de citroen.
- Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe aan het opgeklopte eiwit. Klop op lage stand en niet te lang.
- Spatel het bloemmengsel en de citroenrasp door het eimengsel.
- Verdeel het beslag over de 3 springvormen.
- Bak in 30 tot 40 minuten gaar.
- Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.
- Verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen.
- Snijd alle cakes voor gebruik tweemaal horizontaal door.
- Trempeer de bovenste 2 lagen.
Trempeersiroop
- Breng het water en de kristalsuiker aan de kook.
- Laat 1 minuut doorkoken.
- Haal van het vuur en voeg de marasquin toe.
- Laat afkoelen voor gebruik.
Bramenmousse
- Verwarm de bramen met de honing.
- Pureer met de staafmixer.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
- Laat een beetje afkoelen
- Roer de kwark los.
- Voeg beetje bij beetje de gepureerde bramen toe.
- Klop de slagroom met de suiker lobbig en spatel deze in delen door de mousse.
- Zet koel tot gebruik.
- Doe voor gebruik in een spuitzak.
Zwitserse room
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng 450 milliliter melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Mix de overige melk met 100 gram suiker, de eidooiers en gezeefde maizena en custardpoeder.
- Giet de warme melk bij het eimengsel en roer door.
- Giet alles terug in de pan.
- Breng al roerend aan de kook.
- Laat 3 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
- Klop de slagroom met 30 gram suiker stijf.
- Klop de afgekoelde banketbakkersroom los.
- Smelt de uitgeknepen gelatine.
- Giet al roerend bij de banketbakkersroom.
- Spatel 1/3e van de slagroom door de banketbakkersroom.
- Spatel de rest van de slagroom erdoor.
- Doe in een spuitzak en laat iets opstijven in de koelkast.
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes.
- Bestuif met beetje poedersuiker.
Vanille en aardbeien botercrème
- Breng de diepvries aardbeien met 15 gram suiker en het citroensap aan de kook.
- Laat 5 minuten zachtjes koken.
- Pureer de aardbeien, druk door een zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm het eiwit met de overige suiker au bain-marie tot de suiker is opgelost.
- Haal van de au bain-marie en mix met het zout in ongeveer 10 minuten stijf tot kamertemperatuur.
- Voeg klontje voor klontje de roomboter toe.
- Laat de crème luchtig draaien, minimaal 10 minuten.
- Schep 1/3e deel apart en voeg het vanille-extract toe.
- Voeg in delen het afgekoelde aardbeien mengsel toe aan de overige creme.
- Laat even draaien tot een mooie crème.
Chocolade decoratie
- Smelt 50 gram ruby chocolade au bain-marie, niet warmer dan 45 graden.
- Laat afkoelen tot 41 graden.
- Voeg de overige 25 gram ruby chocolade toe.
- Roer goed door tot alle chocolade is gesmolten. Gebruik eventueel een staafmixer.
- Laat afkoelen tot 28,5 – 29 graden voor gebruik.
- Doe in een spuitzakje.
- Leg een stuk acetaatfolie klaar op een tableerplaat of een vel bakpapier.
- Maak een krullenpatroon met ruby chocolade en laat iets uitharden.
- Smelt 200 gram witte chocolade au bain-marie, niet warmer dan 43 – 45 graden.
- Laat afkoelen tot 41 graden.
- Voeg de overige 100 gram witte chocolade toe.
- Roer goed door tot alle chocolade is gesmolten. Gebruik eventueel een staafmixer.
- Laat afkoelen tot 28,5 – 29 graden voor gebruik.
- Giet een deel over het patroon met ruby chocolade.
- Strijk glad uit met een glaceermes.
- Laat uitharden in de koelkast.
- Neem een siliconen vorm met kleine halve bolletjes en breng hierin een laagje witte chocolade aan.
- Laat ondersteboven uitlekken boven bakpapier.
- Laat iets uitharden en vul de bolletjes met gepofte quinoa gemixt met een beetje zout.
- Breng nog een laagje witte chocolade aan.
- Strijk de randen netjes af met een glaceermesje.
- Laat uitharden in de koeling.
- Haal uit de vorm als ze goed zijn uitgehard en bestrijk de bolletjes met wat goudpoeder en roze glitterpoeder.
Meringue schuimpjes
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
- Maak een kom vetvrij met citroensap.
- Klop het eiwit stijf.
- Voeg de fijne kristalsuiker in delen toe.
- Pak de spuitzak met gekarteld spuitmondje.
- Breng aan de binnenzijde met een kwastje of satéprikker een paar druppels roze kleurstof aan. Trek een streep van het spuitmondje tot halverwege de spuitzak.
- Doe het opgeklopte eiwit in de spuitzak.
- Spuit mooie toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de schuimpjes ongeveer een half uur op 90 tot 100 graden.
- Laat afkoelen.
Opbouw
Taart van ø 20 centimeter:
- Leg de biscuitbodem op een taartkarton.
- Spuit een dijkje vanille botercrème op de buitenste rand.
- Vul het midden met Zwitserse room.
- Verdeel een laagje aardbeien over de Zwitserse room.
- Leg de volgende biscuitlaag erop.
- Spuit weer een dijkje vanille botercrème.
- Vul het midden met bramenmousse.
- Leg de laatste laag biscuit erop.
- Smeer de cake af met een laagje aardbeiencrème.
- Zet in de vriezer om op te stijven.
Taart van ø 15 centimeter:
- Leg de biscuitbodem op een taartkarton.
- Herhaal de stappen zoals bij de ø 20 centimeter taart.
- Strijk deze taart af met de vanille botercrème.
- Zet in vriezer om op te stijven.
Taart van ø 10 centimeter:
- Leg de bodem op een taartkarton.
- Herhaal de stappen zoals bij de taart van ø 20 centimeter.
- Zet in vriezer om op te stijven.
Decoratie
- Breek schotsen van de witte chocolade met rubypatroon.
- Verdeel resterende aardbeien botercrème en vanille botercrème in meerdere spuitzak met verschillende spuitmondjes.
- Breng taartdowels aan in de grootste en middelgrote taarten.
- Stapel de taarten op elkaar.
- Breng bovenop de taart grote chocoladeschotsen en toeven botercrème aan.
- Decoreer de taart met bolletjes, toeven, schotsen, meringues, sprinkles en wat bramen met goudpoeder.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.