Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Handmixer
- Staafmixer
- Suikerthermometer
- Bakring Ø 20 centimeter
- Beslagkom
- Deegkrabber
- Bakpapier
- Vershoudfolie
- Kwast
- Taartkarton
- Draaiplateau
- Taartrooster
- 3 spuitzakken (1 groot + 2 klein)
- 3 spuitmondjes (1 groot + 2 klein)
- Steelpan
- Zeef
- Cocktailprikker
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Taartbodem
- Hak de walnoten fijn en zeef bloem boven een kom.
- Klop de eiwitten in de keukenmachine stijf.
- Strooi langzaam al roerend de poedersuiker erbij.
- Spatel vervolgens de gemalen walnoten, bloem, gesmolten boter en 2-3 eetlepels matcha luchtig door het opgeklopte eiwit.
- Schep het eiwitmengsel in een spuitzak.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit per bakplaat (afhankelijk van de grootte) 3 ronde bodems met een doorsnede van 22 centimeter.
- Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de bodems in 10 minuten gaar.
Taartvulling
- Zeef poedersuiker in een vetvrije kom, voeg eirdooier toe, klop luchtig en mix maïzena erdoor.
- Verhit een steelpan met melk, voeg vanillemerg toe en breng aan de kook.
- Schenk vervolgens de helft van de melk bij het eiermengsel en roer kort door.
- Schenk het eiermengsel terug bij de melk, breng opnieuw aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur, voeg yuzu en boter toe en roer goed.
- Stort de crème in een platte bak en laat afkoelen in de koelkast.
- Klop, als de crème is afgekoeld, de slagroom stijf en voeg aan de crème toe.
- Schep de crème in een grote spuitzak met spuitmond.
Gekonfijte limoen
- Breng een steelpan met water aan de kook.
- Verhit vervolgens een pan met 100 milliliter water en suiker en kook in tot een siroop.
- Boen en rasp ondertussen dunne lange schilletjes van de limoenschil en blancheer deze 30 seconden in de steelpan.
- Voeg de limoenschilletjes aan de siroop toe en zet weg tot gebruik.
Walnoten praline
- Verhit in een pan met dikke bodem de suiker tot een lichtbruine karamel.
- Schep de walnoten en yuzu erdoor, meng goed met de karamel en laat ze vervolgens afkoelen op een vel bakpapier.
- Hak de afgekoelde gesuikerde walnoten tot kleine pralinestukjes.
Trempeerjam
- Verwarm de jam samen met de strohrum en giet het mengsel, boven een maatbeker, door een zeef.
Glazuur
- Meng poedersuiker met yuzu en roer tot een glazuur.
- Meng een derde deel van de glazuur met de matcha voor een groene glazuur.
- Schep de glazuur in 2 spuitzakjes met een kleine opening.
Decoratie van de Esterhazy
- Plaats het taartkarton op een draaiplateau.
- Volg met een taartbodem en spuit in cirkels een laag crème erop.
- Herhaal deze stap met de overige bodems, stapels ze op elkaar en eindig met een taartbodem zonder crème. Houd crème over voor de afwerking van de taart.
- Bestrijk de bovenste bodem met een laagje trempeerjam en laat goed intrekken.
- Bestrijk vervolgens de zijkant van de taart met het laatste beetje crème.
- Spuit de witte glazuur op de bovenkant van de taart en spuit met de groene glazuur cirkels op het witte glazuur. Werk hierbij van buiten naar binnen.
- Trek met behulp van een cocktailprikker een spinnenweb van de groene glazuur. Werk hierbij van binnen naar buiten.
- Bedek de zijkant van de taart met praline en garneer de bovenkant van de taart met de gekonfijte limoen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.