E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zalig kirschfeest

Deze eetbare kerstboom van Guus en Manon Meeuwis heeft takken van chocolade! Eronder zit een gestapelde taart, met meerdere lagen. Een plaatje voor op de kersttafel, is het niet?

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 1000 gram kristalsuiker
  • 1000 gram ongezouten roomboter
  • 1200 gram ei
  • 1000 gram patentbloem
  • 8 theelepels bakpoeder
  • 200 gram cacaopoeder
  • 200 gram kristalsuiker
  • 380 gram melk
  • 500 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 10 gram zout
  • Bakspray

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 gram glucose
  • 200 gram slagroom
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram witte chocolade
  • Snuf zout

Chocolade ganache

  • 600 gram room
  • 2 vanille stokjes
  • 60 gram glucose
  • 400 gram melkchocolade
  • 600 gram pure chocolade
  • 20 gram triple sec
  • 40 gram ongezouten roomboter

Chocolade botercrème

  • 800 gram melk
  • 160 gram kristalsuiker
  • 80 gram maïzena
  • 60 gram eidooier
  • 2 vanillestokjes
  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram witte chocolade gesmolten

Decoratie

  • 2000 gram groene gekleurde chocolade
  • 100 gram eetbare decoratiesneeuw
  • Kersen

Bereidingswijze

Guus en Manon Meeuwis in de Heel Holland Bakt tent tijdens kerst.

Manon en Guus Meeuwis

Guus bakt samen met zijn vrouw Manon. Guus is zanger en heeft maar liefst 75 keer het Phillips Stadion op zijn kop gezet met zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’. Manon is geen onbekende in de wereld van glitter en glamour. Als stylist van bekende Nederlanders en presentatrice van het programma ‘Modepolitie’ weet zij precies hoe je tijdens kerst stijlvol voor de dag komt.

Guus en Manon delen een grote liefde voor lekker eten. Waar Guus zich het liefst uitleeft met hartige gerechten, is Manon meer in haar element als het om bakken gaat. Zoete lekkernijen zijn haar specialiteit en die passie zal haar zeker van pas komen in deze bakwedstrijd.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkommen
  • Spuitzak
  • Zeef
  • Staafmixer
  • Verschillende maten ronde bakvormen (van klein naar groot)
  • Marmeren plaat

Voorbereiding voor de eetbare kerstboom

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

Cake

  • Klop de boter met 1000 gram suiker luchtig.
  • Meng bloem, bakpoeder en zout en zeef dit.
  • Meng melk, cacao en 200 gram suiker tot een glad mengsel.
  • Voeg het ei langzaam toe aan de boter in 4 tot 5 stappen.
  • Meng vervolgens het bloemmengsel hier doorheen.
  • Voeg dan het cacaomengsel erbij en roer het samen met de gehakte chocolade goed door.
  • Verdeel alles in de bakvormen en bak dit gaar ongeveer in 40 minuten.
  • Laat de afgebakken cakes daarna direct afkoelen in de vriezer.

Karamel

  • Verwarm de suiker in de pan, tot het gesmolten is.
  • Verwarm de slagroom met de glucose.
  • Meng de slagroom langzaam door de suiker.
  • Voeg op het einde de boter en het zout toe.
  • Mix met een staafmixer de chocolade erdoor.
  • Stort uit op een plaatje en koel terug in de koelkast/vriezer.

Chocolade ganache

  • Verwarm slagroom, glucose en het merg van het vanillestokje tot het kookpunt. Giet dit over de chocolade en meng met de staafmixer.
  • Voeg als laatst de boter en triple sec toe en mix kort door.
  • Koel terug in de koelkast.

Chocolade botercrème

  • Meng melk, suiker en merg van het vanillestokje en breng aan de kook.
  • Meng de eidooier met de maïzena en maak een papje met de warme melk. Roer en kook dit gaar.
  • Laat afkoelen. Draai de boter langzaam luchtig en meng langzaam de room die je net gemaakt hebt door de boter. Laat dit tot een glad mengsel draaien en voeg als laatst de chocolade toe. Meng dit goed door.

Opbouw van de eetbare kerstboom

  • Snijd de cakes doormidden.
  • Trempeer de cakes met de siroop van de kersen.
  • Vul spuitzakken met de karamel en de ganache.
  • Smeer de onderste cakelaag in met karamel en ganache en duw de bovenste laag erop. Stapel zo door tot je bij de kleinste cake bent uitgekomen.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.
  • Vul de cake op tot een kerstboom en strijk glad.
  • Koel de cake terug in de koelkast.

Decoratie en afmaken van de eetbare kerstboom

  • Smelt de gekleurde chocolade.
  • Spatel dit vervolgens uit op een gekoelde marmeren plaat.
  • Maak zodra de chocolade stolt grote rollen en leg deze in de vriezer.
  • Wanneer ze koud genoeg zijn kun je de rollen in stukken breken.
  • Met die stukken maak je kerstboom bladeren. Steek ze in de taart.
  • Overgiet met de eetbare decoratiesneeuw.

Dit recept komt uit de kerstspecial van Heel Holland Bakt 2024. Aflevering gemist?

Kijk hier terug!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.