Voorbereiding
- Maak een mal voor het vogelhuisje. Teken op bakpapier:
- 1 x onderkant van 9 x 9 centimeter.
- 2 x zijkant van 7 x 11 centimeter.
- 2 rechthoeken van 7 x 11 centimeter (voor en achterkant) met bovenaan een punt(-dakje) van zo’n 3 centimeter hoger.
- 2 x dak plankjes van 7 x 9 centimeter.
- Warm de oven voor op 140 graden.
Bakgereedschap
- 2 x siliconen mat
- 2x spuitzak
- 1x glad spuitmondje (soesjes)
- 1 x fijn kartelmondje voor crème suisse
- Siliconen (tuin-) handschoenen (om suiker te bewerken)
- Ronde steekring ø 15 centimeter
- Koekjesvorm vogeltje (kan eventueel ook met de hand)
Nougatine
- Rooster de amandelen 5 à 7 minuten.
- Smelt de suiker, boter en glucose samen in de pan. Laat het reebruin kleuren, verhit tot maximaal 180 graden.
- Roer er het amandelschaafsel door.
- Stort op siliconenmat en leg er een vel bakpapier overheen, rol uit met een deegroller. Laat uitharden.
- Steek de vormpjes uit: 4 ronde schijfjes, 6 vogeltjes.
- Kneed een stukje nougatine en boetseer: 1 klein stokje voor de ingang van het vogelhuisje. De overige takken van de boom.
- Het vogelhuisje; snijd met behulp van de mallen die je hiervoor geknipt hebt. Gebruik hiervoor een heet mes.
- Steek uit de voorkant met dakje een rondje van ø 2 cm, als ingang van het huisje.
- Wanneer de nougatine te koud wordt om te bewerken, plaats de nougatine een paar minuutjes terug in de oven (op 140 graden). De nougatine wordt dan weer zacht en bewerkbaar.
Soesjes
- (LET OP: Ongeveer de helft van de soesjes in het recept blijft over, de overige kunnen gebruikt worden ter presentatie.)
- Verwarm de oven op 200 graden (hete lucht).
- Breng de melk, water, boter en zout aan de kook.
- Haal pan van vuur en roer de bloem erdoor met spatel.
- Zet pan terug op vuur en laat mengsel 1 a 2 minuten doorkoken.
- Haal pan van vuur en voeg 1 voor 1 de eieren toe, blijf roeren.
- Vul spuitzak met het beslag en spuit bolletjes van ongeveer 10 gram op bakpapierplaat.
- Bak in ongeveer 20 minuten af.
- Laat goed afkoelen.
Crème Suisse
- (Let op: De helft van dit recept is voldoende voor het vullen van de soesjes, de overige kunnen in de presentatiesoesjes.)
- Breng de 100 gram melk met 12.5 gram suiker aan de kook, voeg de vanille merg en stokje toe.
- Roer overig melk los met 37.5 gram suiker, maïzena, eidooier en zout tot papje.
- Verwijder stokje als de melk kookt.
- Giet beetje bij beetje de melk op het papje, en roer goed! (familie maken)
- Giet het familie papje bij de hete melk, laat room op vuur 2 minuten door koken zachtjes!
- Spreid de room uit over een plaatje, dek af met folie en laat goed afkoelen.
- Klop de slagroom met twee eetlepels suiker goed lobbig.
- Klopt de afgekoelde banketbakkersroom even in de mixer, zorg dat het een gladde glanzende crème wordt.
- Spatel 200 gram banketbakkersroom samen met 100 gram slagroom.
- Let op dat de temperaturen op kamertemperatuur zijn.
- Doe in spuitzak in koelkast.
- Vul de soesjes hiermee. Zet de soesjes koud tot gebruik.
Pistache kruim
- Rooster de pistachenootjes 5 à 10 min op 150 graden in de oven.
- Laat even afkoelen.
- Vermaal ze in een chopper of molentje tot kruim.
Suikersiroop
- Breng suiker en water in een pan aan de kook, tot 185 graden en reebruin van kleur.
- Prik de soesjes op een stokje.
- Haal de gekoelde en gevulde soesjes door de siroop, geef ze een heel dun laagje karamel! Eventueel in de pistachekruim dopen ter versiering.
Samenstellen
- Zet een rondje nougatine vast op presentatie schaal met suikersiroop.
- Zet 4 à 5 soesjes, afhankelijk van de grootte, als het er maar iedere etage evenveel zijn, op een rondje nougatine. Maak zo drie etages.
- Plaats de takken.
- Gebruik de suikersiroop als lijm om de onderdelen aan elkaar te plakken.
- Zet het huisje in elkaar en op de boomstam.
- Zet de vogeltjes in de boom.
- Versier het dak eventueel met amandelschaafsel als dakpannen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.