Bakgereedschap
- Springvorm van ø 20 centimeter (2x)
- Staande mixer met toebehoren
- Zeef
- Spatel
- Taartzaag
- Suikerthermometer
- Rasp
- Garde
- Spuitzakken
- Glad spuitmondje
- Plat spuitmondje 1 (2x)
- Lange deegschraper
- Wafelijzer
- Rond stokje of de ronde steel van een pollepel
- Bakkwast
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
- Vet de bakvormen in en bestuif ze met bloem.
- Week 5 gram gelatine voor de lemoncurd mousse in een schaaltje water.
Génoisebeslag
- Scheid de eieren.
- Klop het eigeel met de suiker op tot een lichtgele mousse.
- Smelt de boter en voeg deze toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en mix door het beslag.
- Klop de eiwitten met een snuf zout op tot stijve pieken.
- Voeg 1/4e van de eiwitten toe aan het beslag en klop door op rustige stand.
- Spatel vervolgens met de hand de rest van het eiwit in gedeelten door het beslag.
- Verdeel het beslag over de bakvormen en bak ze in 25 – 30 minuten gaar. Check met een satéprikker op gaarheid.
- Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens ondersteboven op een rooster om verder af te koelen.
Lemoncurd
- Meng de citroensap, -rasp, poedersuiker en maïzena.
- Voeg het ei toe.
- Laat de boter au bain-marie een beetje smelten en voeg vervolgens het sap mengsel toe.
- Roer goed door. Het mengsel mag niet gaan koken, maar moet wel indikken tot vladikte.
- Giet het mengsel door een zeef.
- Doe de curd in een pot en laat afkoelen.
Trempeersiroop
- Kook het water met de suiker voor zo’n 2 minuten.
- Haal de pan van het vuur en roer de limoncello erdoor.
- Laat afkoelen.
Italiaanse meringue botercrème
- Kook het water en de suiker tot 121 graden.
- Klop de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
- Voeg de suikersiroop langzaam toe aan de eiwitten.
- Zet de mixer op de hoogste stand en klop de meringue tot glanzende pieken.
- Weeg 100 gram meringue af en klop daar de boter in blokjes doorheen tot een egale botercème.
Lemoncurd mousse
- Weeg 200 gram nog lauwwarme lemoncurd af.
- Knijp de geweekte gelatine uit en verwarm het met een scheutje water tot de gelatine is opgelost.
- Laat de gelatine afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de gelatine door de lauwe lemoncurd.
- Voeg de slagroom toe en klop alles tot vladikte.
- Zet in de koeling om op te laten stijven.
Mascarponeroom
- Doe mascarpone in een kom en roer iets los.
- Voeg de slagroom toe en klop lobbig.
- Voeg de poedersuiker toe en klop tot de gewenste dikte.
Kniepertjes
- Verwarm het koekjesijzer.
- Klop de boter, basterdsuiker, kaneel, zout en vanillesuiker romig.
- Voeg het ei door en mix tot het volledig is opgenomen.
- Voeg in gedeeltes de bloem toe.
- Als het beslag te dik wordt, kun je water toevoegen tot de bloem volledig is toegevoegd en opgenomen.
- Doe 1 juslepel beslag in het koekjesijzer en doe hem dicht.
- Laat 1 minuut bakken.
- Haal het warme wafeltje er met een vork af. Het is nu nog buigzaam, dus werk snel.
- Leg het wafeltje op je werkblad en rol het direct om een stokje.
- Houd het even vast en schuif het opgerolde koekje van het stokje.
- Herhaal tot je al het beslag hebt gebakken.
Afwerking
- Snijd een deel van de aardbeien in plakjes.
- Snijd beide biscuits horizontaal door.
- Smeer alle snijkanten in met een beetje trempeersiroop.
- Pak een biscuitdeel van de bovenkant en leg het ondersteboven. Dit wordt je bodem, je bouwt de taart ondersteboven op.
- Spuit een dijkje van de mascarponeroom.
- Vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
- Spuit hierop een laag lemoncurdmousse.
- Leg de andere helft van het biscuit hier met de snijkant naar beneden bovenop.
- Spuit hierop weer een dijkje van de mascarponeroom en vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
- Verdeel hierover een laag van plakjes aardbei.
- Leg hierop weer de bovenste helft van het tweede biscuit en herhaal de vulling van de eerste laag.
- Leg het laatste biscuit hier bovenop.
- Smeer de taart af met de Italiaanse meringue botercrème.
- Verdeel de overgebleven mascarponeroom bovenop de taart.
- Decoreer de taart met hele en halve aardbeien, laat het groen er aan zitten.
- Verdeel ook wat bosbessen over de taart.
- Steek de kniepertjes bovenop de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.