E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een stukje van Jenny

Jenny komt uit Twente, daarom kunnen kniepertjes (natuurlijk) niet ontbreken op haar Wie ben ik-taart. Ze zet de koekjes bovenop een zomers taartje met lemoncurd, aardbeien en limoncello.

Jenny

Recept van
Jenny

Taart
(20) reviews

Ingrediënten

Génoisebeslag

  • 8 eieren
  • 250 gram suiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 200 gram tarwebloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • snuf zout

Lemoncurd

  • 2 citroenen (rasp)
  • 200 milliliter citroensap
  • 200 gram poedersuiker
  • 300 gram boter
  • 30 gram maïzena
  • 3 eieren
  • 2 eigelen

Trempeersiroop

  • 100 milliliter water
  • 90 gram suiker
  • 50 milliliter Limoncello

Italiaanse meringue botercrème

  • 120 gram eiwit
  • snuf zout
  • 80 milliliter water
  • 300 gram suiker
  • 25 gram roomboter op kamertemperatuur

Lemoncurd mousse

  • 200 gram lemon curd
  • 5 gram gelatine
  • 200 gram slagroom

Mascarponeroom

  • 250 gram mascarpone
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram poedersuiker

Kniepertjes

  • 350 milliliter water
  • 250 gram tarwebloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • snuf zout
  • zonnebloemolie

Afwerking

  • 1 doosje blauwe bessen
  • 500 gram aardbeien
  • lemon curd

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm van ø 20 centimeter (2x)
  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Spatel
  • Taartzaag
  • Suikerthermometer
  • Rasp
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Glad spuitmondje
  • Plat spuitmondje 1 (2x)
  • Lange deegschraper
  • Wafelijzer
  • Rond stokje of de ronde steel van een pollepel
  • Bakkwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
  • Vet de bakvormen in en bestuif ze met bloem.
  • Week 5 gram gelatine voor de lemoncurd mousse in een schaaltje water.

Génoisebeslag

  • Scheid de eieren.
  • Klop het eigeel met de suiker op tot een lichtgele mousse.
  • Smelt de boter en voeg deze toe.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en mix door het beslag.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout op tot stijve pieken.
  • Voeg 1/4e van de eiwitten toe aan het beslag en klop door op rustige stand.
  • Spatel vervolgens met de hand de rest van het eiwit in gedeelten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak ze in 25 – 30 minuten gaar. Check met een satéprikker op gaarheid.
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens ondersteboven op een rooster om verder af te koelen.

Lemoncurd

  • Meng de citroensap, -rasp, poedersuiker en maïzena.
  • Voeg het ei toe.
  • Laat de boter au bain-marie een beetje smelten en voeg vervolgens het sap mengsel toe.
  • Roer goed door. Het mengsel mag niet gaan koken, maar moet wel indikken tot vladikte.
  • Giet het mengsel door een zeef.
  • Doe de curd in een pot en laat afkoelen.

Trempeersiroop

  • Kook het water met de suiker voor zo’n 2 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de limoncello erdoor.
  • Laat afkoelen.

Italiaanse meringue botercrème

  • Kook het water en de suiker tot 121 graden.
  • Klop de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
  • Voeg de suikersiroop langzaam toe aan de eiwitten.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop de meringue tot glanzende pieken.
  • Weeg 100 gram meringue af en klop daar de boter in blokjes doorheen tot een egale botercème.

Lemoncurd mousse

  • Weeg 200 gram nog lauwwarme lemoncurd af.
  • Knijp de geweekte gelatine uit en verwarm het met een scheutje water tot de gelatine is opgelost.
  • Laat de gelatine afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de gelatine door de lauwe lemoncurd.
  • Voeg de slagroom toe en klop alles tot vladikte.
  • Zet in de koeling om op te laten stijven.

Mascarponeroom

  • Doe mascarpone in een kom en roer iets los.
  • Voeg de slagroom toe en klop lobbig.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop tot de gewenste dikte.

Kniepertjes

  • Verwarm het koekjesijzer.
  • Klop de boter, basterdsuiker, kaneel, zout en vanillesuiker romig.
  • Voeg het ei door en mix tot het volledig is opgenomen.
  • Voeg in gedeeltes de bloem toe.
  • Als het beslag te dik wordt, kun je water toevoegen tot de bloem volledig is toegevoegd en opgenomen.
  • Doe 1 juslepel beslag in het koekjesijzer en doe hem dicht.
  • Laat 1 minuut bakken.
  • Haal het warme wafeltje er met een vork af. Het is nu nog buigzaam, dus werk snel.
  • Leg het wafeltje op je werkblad en rol het direct om een stokje.
  • Houd het even vast en schuif het opgerolde koekje van het stokje.
  • Herhaal tot je al het beslag hebt gebakken.

Afwerking

  • Snijd een deel van de aardbeien in plakjes.
  • Snijd beide biscuits horizontaal door.
  • Smeer alle snijkanten in met een beetje trempeersiroop.
  • Pak een biscuitdeel van de bovenkant en leg het ondersteboven. Dit wordt je bodem, je bouwt de taart ondersteboven op.
  • Spuit een dijkje van de mascarponeroom.
  • Vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
  • Spuit hierop een laag lemoncurdmousse.
  • Leg de andere helft van het biscuit hier met de snijkant naar beneden bovenop.
  • Spuit hierop weer een dijkje van de mascarponeroom en vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
  • Verdeel hierover een laag van plakjes aardbei.
  • Leg hierop weer de bovenste helft van het tweede biscuit en herhaal de vulling van de eerste laag.
  • Leg het laatste biscuit hier bovenop.
  • Smeer de taart af met de Italiaanse meringue botercrème.
  • Verdeel de overgebleven mascarponeroom bovenop de taart.
  • Decoreer de taart met hele en halve aardbeien, laat het groen er aan zitten.
  • Verdeel ook wat bosbessen over de taart.
  • Steek de kniepertjes bovenop de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.