Bakgereedschap
- Springvorm van ø 23 centimeter
- Siliconen bakmatje
- Palmboom patroon
- Handmixer
- Spuitzakken
- Keukenmachine met toebehoren
- Bakplaat
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de springvorm van ø 23 centimeter in met olijfolie en bekleed met bakpapier.
- Teken of print een palmbomen patroon.
- Leg een siliconenmatje over het patroon op een bakplaat.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water.
- Leg spuitzakken klaar.
- Zet een grote trifleschaal met rechte zijkanten klaar.
Hummingbird cake
- Zeef de kaneel met het zelfrijzend bakmeel.
- Roer de basterdsuiker en het zout erdoor.
- Pel de bananen en prak ze tot moes met een vork.
- Laat de ananasstukjes uitlekken en hak ze fijn.
- Meng de olie, ananas, eieren, vanille-extract en bananen.
- Spatel de droge ingrediënten erdoor tot een mooi beslag.
- Hak de walnoten fijn en spatel ze door het beslag.
- Stort het beslag in de 23 centimeter springvorm.
- Bak de cake 35 – 40 minuten tot hij goudbruin is en zachtjes terugveert.
- Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens verder op een rooster.
Decoratiebeslag
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
- Mix de eiwitten, bloem suiker en boter tot een beslag.
- Verdeel het beslag over 3 schaaltjes.
- Geef elk schaaltje een kleur met de kleurstof en de cacao.
- Doe in spuitzakken.
- Meet de omtrek van je trifleschaal.
- Spuit een palmbomen patroon ter breedte van de omtrek van de trifleschaal op het siliconenmatje.
- Spuit de verschillende kleuren met tussenpozen van een paar minuten. Laat tussendoor opstijven in de vriezer.
- Zet het hele patroon in de vriezer tot het stevig is.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met de poedersuiker luchtig.
- Spatel de eidooiers er doorheen.
- Spatel de bloem er doorheen.
- Strijk een laagje van dit beslag over het decoratiebeslag.
- Bak in 8 tot 10 minuten gaar.
Kokosvla
- Verwarm de kokosmelk.
- Meng de basterdsuiker met de eidooiers, custardpoeder en maizena tot een papje.
- Giet een beetje warme kokosmelk bij het papje en roer goed door.
- Giet terug bij de warme kokosmelk en roer door tot een glad mengsel.
- Zet au bain-marie en roer constant tot het mengsel begint in te dikken.
- Voeg 7 – 9 eetlepels rum toe.
- Verwarm verder op laag vuur tot het mengsel echt dik is.
- Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
- Giet in een grote schaal, bedek met folie en zet koel tot gebruik.
Kokos-mascarponeroom
- Klop de slagroom, mascarpone, vanillesuiker, slagroomversteviger en suiker (naar smaak) goed stevig op.
- Voeg de gecondenseerde melk en geraspte kokos toe.
- Voeg naar smaak de kokoslikeur toe.
- Spatel alles goed door.
- Zet koel.
- Doe in een spuitzak voor gebruik.
Gedroogde ananasbloemen
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
- Schil de ananas en snijd er 8 flinterdunne plakken van.
- Dep droog met keukenpapier.
- Leg de schijfjes op een siliconen bakmat.
- Laat langzaam drogen in de oven.
- Keer de schijfjes iedere 20 – 30 minuten om.
- Haal uit de oven als ze droog zijn en de randjes beginnen te verkleuren.
- Laat uitharden in een cupcakevorm om ze een mooie bloemvorm te geven.
Gekarameliseerde ananas
- Schil de ananas en snijd in stukken.
- Laat de ananasschijven uit blik uitlekken en snijd in halve ringen.
- Laat de boter met de suiker smelten in een pan.
- Voeg alle ananas toe en laat 10 minuten karameliseren. Keer af en toe om.
- Voeg naar smaak wat bruine rum toe.
Geroosterde kokosrasp
- Rooster de rasp kort in een koekenpan.
- Laat afkoelen.
Rum syllabub
- Mix de slagroom, bruine rum, basterdsuiker en limoensap totdat er mooie pieken ontstaan.
Opbouw trifle
- Snijd de hummingbird cake in stukjes.
- Bedek de bodem van de trifleschaal met stukjes hummingbird cake.
- Zet de halve ringen gekarameliseerde ananasschijven uit blik tegen de zijkant van de schaal.
- Leg een randje granaatappelpitjes op de ananas.
- Vul het midden op met gekarameliseerde verse ananas.
- Verdeel hier een laag granaatappelpitjes over.
- Zet het decoratiebeslag tegen de zijkant van de schaal op de ananas.
- Vul op met een laag kokosvla.
- Bestrooi met een handje walnootcrumble.
- Verdeel hierover een laag kokos-mascarponeroom.
- Bedek met een laag van stukjes hummingbird cake.
- Zet weer halve ringen ananas tegen de zijkant.
- Vul op met ananas en verdeel er granaatappelpitjes over.
- Herhaal met een laag kokosvla en een laag kokos-mascarponeroom.
- Verdeel de syllabub over de trifle.
- Garneer met ananasbloemen, geroosterde kokos en granaatappelpitjes.
Presentatie
- Grote trifleschaal met rechte zijkanten
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.