Bladerdeeg
- Doe sterke bloem, bloem en zout in een kom en roer even door elkaar.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
- Kneed met de hand boter en bloem kort door elkaar tot een grof kruimeldeeg.
- Schenk vrijwel al het water er bij en kneed kort door. Het mag iets plakken. Voeg eventueel extra water toe.
- Bestuif de werkbank met bloem en kneed het deeg goed door tot een geheel.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek, probeer alle zijkanten recht te houden.
- Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe.
- Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe en vervolgens weer dubbel. Je ziet in wezen 4 lagen op elkaar en dit is een ½ toer. Laat het deeg 20 minuten in de koelkast rusten.
- Herhaal nog twee keer een ½ toer en laat het deeg ieder keer 20 minuten in de koelkast rusten.
- Bewerk het deeg nog een keer ½ toer en laat het 10 minuten rusten in de koelkast en dan is het klaar voor verder gebruik.
India’s Erwten Kuchori
- Doe de olie in een koekenpan en laat het warm worden.
- Voeg mosterdzaad en komijnzaad toe en verhit tot ze beginnen te knisperen. Voeg dan de hing en kaneelstokjes toe. Bak een minuutje door. Let op: de mosterdzaadjes springen op.
- Voeg doperwten toe en bak een minuut of 5 mee.
- Voeg fijn gesneden rawit pepers (zonder zaadjes), zout, darna jeeru, tumeric, kruidnagelpoeder, suiker en een scheut water toe. Laat sudderen tot de erwten gaar zijn.
- Prak de helft van de erwten en zet het vuur uit.
- Voeg de garam masala en de fijn gesneden vers koriander hieraan toe.
- Proef of het zout genoeg is, of voeg eventueel wat suiker en water toe.
- Pers het sap uit de limoen en roer 2-3 el limoensap door het mengsel.
- Verwijder de kaneelstokjes en zet opzij.
Kuchori:
- Rol een lapje deeg tot een rondje van ongeveer 7 cm en leg wat vulling in het midden.
- Vouw het onderste kant naar boven om een halve maan te maken.
- Snij het overtollige deeg weg.
- Krimp de uiteinden met een vork en buig de twee uiteinden naar beneden toe voor een iets “rondere” halve maan.
- Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 7 centimeter breed.
- Prik gaatjes in één van de deegplakken en smeer er wat geklutst ei over.
- Modelleer de koude erwtenvulling in driehoekjes en leg deze op een deeglap.
- Prik wat gaatjes in de andere deeglap en leg deze boven op de andere lap.
- Snijd de driehoekjes vrij en leg op een bakplaat.
- Bestrijk ze met het ei.
- Bak de puffs in 15-20 minuten goudbruin.
Indonesische Mini Makreel Puff
- Snijd uien fijn en pers de knoflook.
- Doe een scheutje olie in een koekenpan en fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg sambal trassi, sereh, laos en tumeric toe en fruit het nog even door. Voeg vervolgens zout, suiker en tamarindepasta toe.
- Snijd limoenblaadjes fijn.
- Trek het makreelvlees met twee vorken uit elkaar.
- Meng het ui-mengsel, limoenblaadjes en makreel door elkaar. Zet opzij.
Mini makreel puffs:
- Rol het bladerdeeg uit en maak twaalf grote ravioli rondjes.
- Bestrijk de bodems met wat ei.
- Leg een bolletje makreelvulling in het midden van de bodems. Zorg ervoor dat de vulling compact blijft.
- Bedek met een tweede lapje bladerdeeg en druk de randen goed aan.
- Bestrijk de puffs met egg-wash.
- Bak de puffs in 15-20 minuten goudbruin.
Maleisisch Kip Saté Schelpje
- Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak de gemarineerd kip gaar. Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Maak de pindasaus klaar en zet opzij.
- Snijd de rode peper in flinter dunne ringen en pluk wat koriander blaadjes voor de garnering.
- Snijd het kippenvlees in kleine stukjes.
- Meng met de pindasaus. Zet opzij.
Schelpjes:
- Snijd 6 lapjes bladerdeeg van ongeveer 8×6 centimeter. Rol ze iets dunner uit.
- Vet 6 mini-muffin bakvormpjes in.
- Bekleed de vormpjes met het deeg en druk het overtollig deeg weg. Prik gaatjes in de bodem.
- Leg een stukje bakpapier over het deeg en vul met (bak)bonen.
- Bak de schelpjes eerst 15 minuten blind. Haal uit en verwijder het bakpapier met bakbonen. Zet de vormpjes terug in de oven en bak nog 10-15 minuten knapperig en bruin.
Japans Wasabi Toastjes met Zalm Sashimi
- Doe suiker en water in een steelpan en verwarm tot alle suiker opgelost is. Giet in de beker van een staafmixer.
- Schil de avocado en snijd in stukken. Voeg toe aan het suikerwater.
- Voeg wat wasabi en limoensap toe en mix goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet opzij.
- Maak een dressing van rijstazijn, mirin, soyasaus en geraspte gemberwortel. Zet opzij.
- Snijd de zalm in kleine blokjes en zet koud tot verder gebruik.
Japans wasabi toast:
- Snijd een groot stuk bladerdeeg af en rol uit.
- Snijd 10 rechthoeken van 6×4 centimeter uit het bladerdeeg.
- Leg de stukjes deeg op de bakplaat en prik gaatjes in het deeg.
- Kluts een ei met een scheutje melk.
- Bestrijk de toastjes lichtjes met het eimengsel en strooi de wasabi sesamzaadjes er royaal over.
- Bedek met een vel bakpapier en leg hier een extra bakplaat op. Het gewicht voorkomt dat ze te hoog rijzen.
- Bak de crackers 10-12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.