E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een oosters vijfuurtje

Verfijnde borrelhapjes met Oosterse invloeden: kipsaté-schelpjes, pittige makreelbites, een spicy erwtenhapje en wasabi-zalm-toast.

Francis

Recept van
Francis

Hartig
(0) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram bloem
  • 200 gram sterke bloem
  • 400 gram koude boter
  • 6 gram zout
  • 150 gram koud water
  • bloem
  • 1 ei
  • 300 gram rijst

India's Erwten Kuchori

  • 50 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 0.25 theelepel hing
  • 4 stuks kaneelstokje
  • 320 bevroren doperwten
  • 2 groene rawit peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel darna jeeru
  • 0.5 theelepel tumeric
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • 0.5 theelepel suiker
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 limoen
  • zout
  • water

Indonesische Mini Makreel Puff

  • 0.5 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1.5 theelepel sambal trassi
  • 1 theelepel gemalen sereh
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 snufje tumeric
  • zout
  • suiker
  • 1 theelepel tamarinde pasta
  • 3 blaadjes limoen
  • 200 gram gerookte markreelfilet zonder graten
  • sesamzaad
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Maleisisch Kip Saté Schelpje

  • 250 gram gemarineerde kip
  • 1 schaaltje pindasaus
  • 1 rode peper
  • 1 bosje koriander blaadjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Japans Wasabi Toastjes met Zalm Sashimi

  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 avocado
  • 1 theelepel wasabi pasta
  • 1 limoen
  • 50 milliliter rijstazijn
  • 1 eetlepel mirin
  • 1.5 eetlepel soyasaus
  • 1 stuk gember knol
  • 200 gram sashimi-kwaliteit zalm zonder graten
  • sesamzaad

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Doe sterke bloem, bloem en zout in een kom en roer even door elkaar.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Kneed met de hand boter en bloem kort door elkaar tot een grof kruimeldeeg.
  • Schenk vrijwel al het water er bij en kneed kort door. Het mag iets plakken. Voeg eventueel extra water toe.
  • Bestuif de werkbank met bloem en kneed het deeg goed door tot een geheel.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek, probeer alle zijkanten recht te houden.
  • Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe.
  • Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe en vervolgens weer dubbel. Je ziet in wezen 4 lagen op elkaar en dit is een ½ toer. Laat het deeg 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Herhaal nog twee keer een ½ toer en laat het deeg ieder keer 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Bewerk het deeg nog een keer ½ toer en laat het 10 minuten rusten in de koelkast en dan is het klaar voor verder gebruik.

India’s Erwten Kuchori

  • Doe de olie in een koekenpan en laat het warm worden.
  • Voeg mosterdzaad en komijnzaad toe en verhit tot ze beginnen te knisperen. Voeg dan de hing en kaneelstokjes toe. Bak een minuutje door. Let op: de mosterdzaadjes springen op.
  • Voeg doperwten toe en bak een minuut of 5 mee.
  • Voeg fijn gesneden rawit pepers (zonder zaadjes), zout, darna jeeru, tumeric, kruidnagelpoeder, suiker en een scheut water toe. Laat sudderen tot de erwten gaar zijn.
  • Prak de helft van de erwten en zet het vuur uit.
  • Voeg de garam masala en de fijn gesneden vers koriander hieraan toe.
  • Proef of het zout genoeg is, of voeg eventueel wat suiker en water toe.
  • Pers het sap uit de limoen en roer 2-3 el limoensap door het mengsel.
  • Verwijder de kaneelstokjes en zet opzij.

Kuchori:

  • Rol een lapje deeg tot een rondje van ongeveer 7 cm en leg wat vulling in het midden.
  • Vouw het onderste kant naar boven om een halve maan te maken.
  • Snij het overtollige deeg weg.
  • Krimp de uiteinden met een vork en buig de twee uiteinden naar beneden toe voor een iets “rondere” halve maan.
  • Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 7 centimeter breed.
  • Prik gaatjes in één van de deegplakken en smeer er wat geklutst ei over.
  • Modelleer de koude erwtenvulling in driehoekjes en leg deze op een deeglap.
  • Prik wat gaatjes in de andere deeglap en leg deze boven op de andere lap.
  • Snijd de driehoekjes vrij en leg op een bakplaat.
  • Bestrijk ze met het ei.
  • Bak de puffs in 15-20 minuten goudbruin.

Indonesische Mini Makreel Puff

  • Snijd uien fijn en pers de knoflook.
  • Doe een scheutje olie in een koekenpan en fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg sambal trassi, sereh, laos en tumeric toe en fruit het nog even door. Voeg vervolgens zout, suiker en tamarindepasta toe.
  • Snijd limoenblaadjes fijn.
  • Trek het makreelvlees met twee vorken uit elkaar.
  • Meng het ui-mengsel, limoenblaadjes en makreel door elkaar. Zet opzij.

Mini makreel puffs:

  • Rol het bladerdeeg uit en maak twaalf grote ravioli rondjes.
  • Bestrijk de bodems met wat ei.
  • Leg een bolletje makreelvulling in het midden van de bodems. Zorg ervoor dat de vulling compact blijft.
  • Bedek met een tweede lapje bladerdeeg en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk de puffs met egg-wash.
  • Bak de puffs in 15-20 minuten goudbruin.

Maleisisch Kip Saté Schelpje

  • Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak de gemarineerd kip gaar. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Maak de pindasaus klaar en zet opzij.
  • Snijd de rode peper in flinter dunne ringen en pluk wat koriander blaadjes voor de garnering.
  • Snijd het kippenvlees in kleine stukjes.
  • Meng met de pindasaus. Zet opzij.

Schelpjes:

  • Snijd 6 lapjes bladerdeeg van ongeveer 8×6 centimeter. Rol ze iets dunner uit.
  • Vet 6 mini-muffin bakvormpjes in.
  • Bekleed de vormpjes met het deeg en druk het overtollig deeg weg. Prik gaatjes in de bodem.
  • Leg een stukje bakpapier over het deeg en vul met (bak)bonen.
  • Bak de schelpjes eerst 15 minuten blind. Haal uit en verwijder het bakpapier met bakbonen. Zet de vormpjes terug in de oven en bak nog 10-15 minuten knapperig en bruin.

Japans Wasabi Toastjes met Zalm Sashimi

  • Doe suiker en water in een steelpan en verwarm tot alle suiker opgelost is. Giet in de beker van een staafmixer.
  • Schil de avocado en snijd in stukken. Voeg toe aan het suikerwater.
  • Voeg wat wasabi en limoensap toe en mix goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet opzij.
  • Maak een dressing van rijstazijn, mirin, soyasaus en geraspte gemberwortel. Zet opzij.
  • Snijd de zalm in kleine blokjes en zet koud tot verder gebruik.

Japans wasabi toast:

  • Snijd een groot stuk bladerdeeg af en rol uit.
  • Snijd 10 rechthoeken van 6×4 centimeter uit het bladerdeeg.
  • Leg de stukjes deeg op de bakplaat en prik gaatjes in het deeg.
  • Kluts een ei met een scheutje melk.
  • Bestrijk de toastjes lichtjes met het eimengsel en strooi de wasabi sesamzaadjes er royaal over.
  • Bedek met een vel bakpapier en leg hier een extra bakplaat op. Het gewicht voorkomt dat ze te hoog rijzen.
  • Bak de crackers 10-12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.