E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Éclairstravaganza

Guido

Recept van
Guido

(0) reviews

Ingrediënten

Choux

  • 150 gram water
  • 150 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 200 gram Amerikaanse patent bloem
  • 150 gram boter
  • 6 eieren
  • poedersuiker

Banketbakkersroom

  • 4 vanillestokjes
  • 600 milliliter melk
  • 60 gram custard
  • 60 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • 325 milliliter slagroom
  • 1 goudrenetten
  • 50 gram aardbeien (vers)
  • kaneel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram pecannoten

Harde wener

  • 0.5 ei
  • 50 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem

Tiramisu-eclair

  • 50 milliliter melk
  • 50 milliliter Baileys
  • 15 gram custard
  • 15 gram suiker
  • 50 milliliter koffie
  • 100 gram pure chocolade
  • 30 gram cacao
  • 10 mokkaboontjes

Appeltaart-eclairs

  • 200 gram poedersuiker
  • 10 milliliter gepasteuriseerd eiwit

Lemon merengue pie-eclairs

  • 150 milliliter melk
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 6 citroenen
  • 238 gram suiker
  • 40 milliliter water
  • 70 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 100 gram Napoleon snoepjes citroen smaak

Chocolade framboos-eclairs

  • 50 gram verse frambozen
  • 200 gram pure chocolade
  • 20 gram gevriesdroogde frambozen

Gezouten karamel met pecan

  • 1 blik dulce de leche (gecondenseerde melk)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram pecannoten

Eton mess

  • 75 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 250 gram poedersuiker
  • 50 gram aardbeien (vers)
  •  rode kleurstof

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg spuitzakken klaar.

Choux

  • Doe water, melk, suiker en zout in een pannetje breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de bloem er door.
  • Zet de pan terug op het vuur en roer door terwijl het beslag onder in de pan 75°C wordt. Dit duurt maar 2 minuten.
  • Stort het beslag in de mixer en mix op de laagste stand in 2 minuten tot 60°C.
  • Klop eieren los en voeg de helft toe aan het beslag. Klop goed door.
  • Klop vervolgens de overige eieren er door tot een mooi beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
  • Spuit banen van 13 centimeter lang en 2,5 centimeter breed op de bakplaat.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Bak 40 minuten in de warme oven tot iets bruiner dan goudbruin.
  • Haal uit de oven en maak met gekartelde spuitmond 2 gaatjes in de bodem en laat daarna afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Verhit de overige melk, suiker, vanillemerg en –stokje in een pannetje op laag vuur.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij het custardmengsel. Klop goed door.
  • Schenk dan alle melk er bij, roer door en schenk alles terug in de pan.
  • Laat op laag vuur even koken.
  • Schenk 3/4 op een schaal en laat afkoelen.
  • Gooi bij de resterende warme ¼ banketbakkersroom de pure chocola. Laat smelten en roer goed door. Laat afkoelen.
  • Klop slagroom lobbig.
  • Meng afgekoelde ¾ banketbakkersroom door de slagroom.
  • Verdeel de Zwitserse room in 4 delen van 150 gram.
  • Snijd de appel in kleine blokjes.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd fijn.
  • Laat suiker karamelliseren en meng pecannoten de karamel. Laat afkoelen en hak vervolgens in stukjes.
  • Breng 1 deel op smaak met appelstukjes en kaneel.
  • Breng 1 deel op smaak met stukjes gekaramelliseerde pecannoten.
  • Breng 1 deel op smaak met stukjes aardbei.

Harde wener

  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een egaal deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol dun uit en bak in 10-15 minuten bruin in de warme oven.

Tiramisu-eclair

  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Verhit de overige melk, suiker, koffie en Baileys
  • Schenk een klein beetje van het hete melk-mengsel bij het custardmengsel. Klop goed door.
  • Giet alle hete melk bij het papje, roer door en schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Laat op laag vuur even koken en indikken.
  • Stort de banketbakkersroom op een schaal en laat afkoelen.
  • Klop opnieuw op en doe in een spuitzak.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Laat chocolade tempereren. Doop de eclairs er in.
  • Garneer met mokkaboontjes en met cacaopoeder.

Appeltaart-eclairs

  • Doe de appelvulling in een spuitzak.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Verkruimel de harde wener.
  • Maar glazuur van poedersuiker en eiwit en doe in een spuitzak.
  • Spuit de glazuur op de eclairs.
  • Garneer met harde wenerkruimels.

Lemon merengue pie-eclairs

  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Verhit de overige melk, citroensap, vanillemerg- en stokje en 125 gram suiker in een pannetje op laag vuur.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij het custardmengsel. Klop goed door.
  • Voeg alle hete melk toe, roer door en schenk alles terug in de pan.
  • Laat op laag vuur even koken en indikken.
  • Stort op een schaal en laat afkoelen.
  • Klop dan opnieuw op en doe in een spuitzak.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Maak suikersiroop van suiker en water.
  • Klop eiwitten schuimig en wit.
  • Schenk vervolgens al kloppend suikersiroop bij de eiwitten en klop tot stijve pieken en het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Doe in een spuitzak.
  • Spuit de meringue-glazuur op de eclairs.
  • Smelt de citroensnoepjes.
  • Verkruimel wat harde wener en meng met gesmolten citroensnoepjes.
  • Garneer de eclairs hiermee.

Chocolade framboos-eclairs

  • Pak de chocolade-room er bij.
  • Snijd de frambozen klein en meng door de room.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Tempereer de chocolade en maak er rechthoekjes ter grootte van de eclairs.
  • Garneer met gevriesdroogde frambozenstukjes en chocolade.

Gezouten karamel met pecan

  • Pak de room met gekarameliseerde pecannoten er bij.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Doe de dulce de leche in een cornetje en spuit over de eclairs.
  • Laat suiker karamelliseren.
  • Hak de pecannoten grof en meng door de karamel.
  • Garneer de eclairs met gekaramelliseerde pecannoten.

Eton mess

  • Pak de banketbakkersroom met aardbeien er bij.
  • Vul de eclairs via de gaatjes.
  • Verwarm de oven voor op 95°C.
  • Klop eiwit en 150 gram poedersuiker op tot stevige witte pieken.
  • Spuit kleine dopjes meringue op een beklede bakplaat en bak in 45 minuten droog.
  • Laat 3 aardbeien over voor garnering. Snijd overige aardbeien in stukjes en laat even koken tot zacht.
  • Pureer aardbeien en zeef.
  • Maak glazuur van aardbeienpuree en overige poedersuiker.
  • Doe in een spuitzakje en spuit over de eclairs.
  • Garneer met meringuedopjes en stukjes aardbei.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.