Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 170 graden (onder- en bovenwarmte)
- Vet een springvorm in van 23 cm doorsnede, bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de randen met een beetje bloem.
Bakgereedschap
- 1 springvorm van 23 cm doorsnede
- bakpapier
- 1 acetaatfolie (vel van minimaal 24 x 24 cm)
- 1 rolletje acetaatfolie (8 cm breed)
- 1 paletmes van 25 à 30 centimeter (chocolade)
- 1 Klein paletmesje (ongeveer 10 cm krullen)
- 1 Taartkarton van 24 cm doorsnede
- 1 Taartkarton van 10 cm doorsnede
- 1 Suikerthermometer (digitaal)
- 1 Marmeren plaatje (tableren)
- 1 taartrooster en lekbak voor het overgieten van de ganache
- 1 Silikomart voor 5 ‘mini truffles’
Chocoladetaart (Sacherbeslag)
- Smelt 140 gram pure chocolade au bain-marie (niet te heet laten worden).
- Laat deze nu een beetje afkoelen.
- Meng de boter, poedersuiker, zout en het vanille-extract in enkele minuten tot een romig geheel.
- Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen.
- Klop in een 2e vetvrije kom, de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe.
- Meng de gesmolten chocolade met het botermengsel en spatel hier de bloem door, nadat je deze hebt gezeefd.
- Spatel nu het opgeklopte eiwit erdoor.
- Verdeel het beslag in een springvorm en draai de springvorm een paar keer vlug op het aanrecht, zodat het beslag zich gelijkmatig verdeeld.
- Bak de taart gedurende 50 à 60 minuten af in het midden van de oven.
Sinaasappel-passievrucht curd
- Rasp de sinaasappel.
- Scheid het passievruchtensap van de pitjes, door deze met een spatel door een keukenzeef te drukken.
- Doe de passievruchtensap, de sinaasappelsap, de suiker, de boter, de rasp en de maïzena in een steelpan en smelt de massa.
- Klop de eidooiers ondertussen los en voeg deze al roerend bij de gesmolten massa.
- Breng het geheel kort aan de kook.
- Giet de curd uit op een plaatje en dek deze af met folie. Laat de curd in de koelkast afkoelen voor gebruik.
Pure chocolade ganache
- Breng de slagroom aan de kook.
- Giet deze op de pure chocolade.
- Voeg de roomboter toe.
- Roer de ganache goed door en vul 5 truffelvormpjes met ganache. Laat deze vervolgens opstijven in de vriezer.
Pure chocoladeplaat
- Tempereer de pure chocolade en giet een deel hiervan op een stukje acetaatfolie. Spreid dit dun uit met een paletmes.
- Wacht tot de chocolade niet meer plakt, maar nog wel enigszins zacht is.
- Steek nu een cirkel van 23 centimeter doorsnede uit met een taartring.
- Verwijder de overtollige chocolade van het stukje folie. (Deze kun je prima hergebruiken).
- Laat de cirkel volledig afkoelen.
Witte chocoladekrullen
- Tempereer de witte chocolade en giet een klein beetje op een strook acetaatfolie van ongeveer 35 cm lang.
- Smeer de chocolade dun uit over het stukje folie. Zorg dat de hele strook bedekt is.
- Laat de chocolade ongeveer 30 seconden opstijven. Maak nu lijnen, door een gekarteld krabbertje over de strook heen te halen.
- Maak met een paletmes een krul van de strook en zorg dat deze vast staat en niet kan verschuiven.
- Laat de krul opstijven.
Trempeervloeistof
- Breng de suiker met het water aan de kook. Laat het geheel 1 minuut doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de rum toe.
- Laat het geheel afkoelen.
Samenstellen
- Haal de taart uit de oven en haal de springvorm eraf.
- Laat de taart afkoelen (eventueel versneld in de vriezer).
- Snij de taart 2 keer door en breng op beide biscuitlagen een laag curd aan.
- Overgiet de taart met de ganache (verwarm de ganache eventueel even, au bain-marie, als deze te ver is opgesteven).
- Haal de 5 truffels uit de vorm en plaats deze aan de rand van de taart.
- Plaats hier de chocoladeplaat op.
- Plaats een klein taartkartonnetje (10 cm doorsnede) op de plaat chocolade, en bestrooi nu de taart met cacaopoeder. Haal daarna het taartkartonnetje weer van de taart af.
- Haal de krullen los van de folie, en breng deze met (eventueel met een pincet) aan op de chocoladeplaat.
- Snijd de passievrucht door midden en leg deze midden op de plaat chocolade, bij de krullen. Zorg dat er wat vruchtvlees uit de passievruchten overloopt.
- Snijd tot slot een partje van een sinaasappel en leg deze boven op de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.