E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rood geweld

Een drakentaart met een Chinese twist. Robèrt is in ieder geval enthousiast: "Ik vind de crèmeux echt superlekker! De smaak is echt voortreffelijk. Ik heb zin in nog een stukje."

Jan

Recept van
Jan

Taart
(10) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram suiker
  • 300 gram bloem                            
  • Rasp van 2 citroenen
  • 3 theelepels five spices
  • 60 gram pitayapoeder
  • Bietenpoeder
  • Zout

 Marsepein

  • 450 gram marsepein
  • Rode kleurstof in poedervorm
  • Gele kleurstof in poedervorm
  • 2 amandelen voor decoratie

Botercrème

  • 750 gram melk
  • Vanillestokje
  • 150 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 67 gram maizena
  • 750 gram boter op kamertemperatuur
  • 180 gram basterdsuiker

Passievrucht-crèmeux

  • 1 citroen
  • 500 gram passievruchtblokjes (vriezer)
  • 500 gram suiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 16 eidooiers
  • 400 gram boter

Krokantje

  • 200 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • Rasp van een citroen
  • Snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 1 ei

Bereidingswijze

Drakentaart met passievrucht-crèmeux

De Chinese twist in deze drakentaart zit vooral in de specerijen. De subtiele hint van de pitayapoeder en five spices zorgen voor een verrassende smaak.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Ronde bakvorm met een diameter van 15 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Ronde bakvorm met een diameter van 7,5 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Glaceermes/spackmes
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Suikerthermometer
  • Spuitzakken
  • Diverse spuitmondjes voor decoratie
  • Rond spuitmondje 10 millimeter
  • Latjes met een hoogte van 3 à 4 millimeter

Voorbereiding voor de drakentaart

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Week de gelatineblaadjes voor minimaal 10 minuten in koud water.

Passievrucht-crèmeux

  • Doe de ontdooide passievruchten samen met de suiker, eidooier en het citroensap in een ruime pan.
  • Verwarm tot 84 graden en beslist niet hoger. 
  • Haal van het vuur en voeg de gelatine toe, knijp de gelatine niet uit.
  • Roer beetje bij beetje de boter door de crèmeux tot alles is opgenomen. 
  • Zeef de crèmeux en zet koud weg.

Botercrème

  • Houd 50 milliliter van de melk apart en doe de rest in een pan.
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe aan de melk en voeg ook de vanillepeul toe.
  • Breng de melk aan de kook. 
  • Meng de eidooiers, suiker en de overgebleven melk in een kom.
  • Voeg de maizena hieraan toe en meng het glad. 
  • Voeg de helft van de melk bij het mengsel met de eidooiers en roer het door. 
  • Haal de pan van het vuur. 
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet de pan weer op het vuur. 
  • Blijf het mengsel goed doorroeren en breng het terug aan de kook. 
  • Kook het mengsel in ongeveer anderhalve minuut zacht door totdat er grote luchtbellen ontstaan in het mengsel. 
  • Dek de banketbakkersroom af met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen en verwijder het vanillestokje.
  • Klop de boter spierwit met de vlindergarde.
  • Voeg de suiker toe en klop weer helemaal glad en wit.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom door het boter-suikermengsel tot een zachte crème.

Drakentaart biscuit

  • Zeef de bloem samen met het pitayapoeder en five spices-poeder. 
  • Klop de eieren samen met de suiker met de mixer in ongeveer 10 minuten wit en schuimig. 
  • Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenschil toe aan het biscuitbeslag. 
  • Voeg de bloem met het pitayapoeder en five spices-poeder in een keer toe aan het beslag.
  • Spatel met de hand het er kort en vluchtig door. 
  • Kleur het beslag rood met wat bietenpoeder.
  • Leg 2 vellen bakpapier op het aanrecht en plak de uiteinden ligt vast met een beetje beslag zodat het niet gaat schuiven. 
  • Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de 2 vellen bakpapier en strijk uit tussen de twee latjes.
  • Schuif nu de vellen met biscuit op de bakplaten en zet in de oven, wissel na 5 minuten de 2 platen van plaats.  
  • Bak de biscuit in 8 tot 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de platen met drakentaart biscuit afkoelen.  
  • Verdeel de andere helft van het beslag gelijkmatig over 2 nieuwe vellen bakpapier en bak op dezelfde manier af.
  • Zet nu de oven terug op 180 graden voor het krokantje.

Krokantje

  • Voeg alle ingrediënten voor het krokantje toe in de kom van de staande mixer en mix met de vlinder alles kort door elkaar.
  • Maak het deeg plat en leg koel weg voor minimaal 20 minuten.
  • Rol het deeg uit tot 3 ronde plakken ter grootte van de drie bakvormen.
  • Bak de krokantjes af op 180 graden boven- en onderwarmte in ongeveer 14 tot 16 minuten.

Opbouw van de drakentaart

  • Leg in elke vorm nu een krokantje en voorzie de zijkanten van de vormen van acetaatfolie. 
  • Snijd de biscuitplakken mooi strak en verdeel hier een laag crèmeux over van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Snijd nu banen van 6 centimeter hoog, en rol deze op en leg precies in het midden van de vorm.
  • Ga net zolang door totdat de vorm gevuld is. 
  • Doe dit ook met de kleinere vormen en zet in de vriezer (liefst de hele nacht).
  • Doe de botercrème in een spuitzak, verdeel gelijkmatig over de taarten en glaceer strak af.
  • Zet de drakentaarten in de vriezer tot de crème stevig is geworden om ze op elkaar te stapelen.
  • Vorm nu twee draken van de rode marsepein. 
  • Maak van de gele marsepein geluksmunten om de taart te voorzien van een versierde rand met munten.
  • Leg de draken op de drakentaart met de kop naar beneden en de staart omhoog.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.