E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Doobiedobos

Alper

Recept van
Alper

(2) reviews

Ingrediënten

Beslag

  • 6 eiwitten
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 150 gram patentbloem
  • 2 theelepels zout

Chocolade-bramenbotercrème

  • 4 eiwitten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 400 gram roomboter
  • 100 gram pure chocolade
  • 10 gram cacao
  • 3 eetlepels gevriesdroogde bramenpoeder
  • 1 eetlepel vanille-extract

Samenstellen

  • 90 gram popcorn mais
  • 10 milliliter zonnebloemolie
  • 210 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 20 gram boter
  • 100 gram gewelde gedroogde vijgen

Karamelglazuur

  • 210 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram roomboter
  • 2 eetlepels vers citroensap

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Leg een taartring met een diameter van 16 centimeter klaar.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).

Beslag

  • Klop eiwitten schuimig. Voeg geleidelijk kristalsuiker toe en blijf kloppen tot zachte pieken ontstaan.
  • Klop in een andere kom eidooiers, citroenrasp en vanille-extract op.
  • Schep dit behoedzaam door het eiwitschuim.
  • Zeef bloem en zout over het beslag en schep het er voorzichtig doorheen.
  • Verdeel het beslag over de twee bakplaten, strijk glad.
  • Bak in 8 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat ondersteboven even afkoelen.
  • Verwijder het bakpapier en steek 6 cirkels uit met behulp van de taartring.

Chocolade-bramenbotercrème

  • Klop eiwitten schuimig tot stevige witte pieken. Zet de keukenmachine uit.
  • Doe suiker in een steelpannetje, zet net onder water en laat koken tot een suikersiroop van 121°C.
  • Zet de klopper weer aan en schenk de suikersiroop voorzichtig bij het eiwitschuim. Blijf kloppen tot het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en blijf continu goed kloppen tot een mooie homogene crème.
  • Smelt chocolade au bain-marie.
  • Klop tenslotte vanille-extract, gesmolten chocolade, cacao en bramenpoeder door de crème. Blijf kloppen tot een mooie, homogene crème.

Samenstellen

  • Bestrijk 5 afgekoelde cirkels met botercrème en stapel op elkaar.
  • Smeer de boven- en zijkant van de taart af met botercrème.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Maak popcorn van de maïs.
  • Hak vijgen fijn.
  • Laat suiker en water karamelliseren in een pannetje op laag vuur.
  • Voeg boter toe en meng goed door elkaar tot een mooie karamel.
  • Mix popcorn en vijgen in een kom en schenk karamel er bij. Meng goed door elkaar zodat alles is bedekt met karamel.

Karamelglazuur

  • Bestrijk een bakblik met boter en leg de cakering met de laatste biscuitlaag erin in het bakblik.
  • Laat suiker in een pan karamelliseren en tot 210°C opwarmen. Roer met een houten lepel tot het een karamelkleur krijgt en alle suiker is opgelost.
  • Schenk dit over de biscuitlaag in de cakering. Laat 30 seconden drogen.
  • Vet een mes in met boter en snijd 8 punten uit de cake. Wacht nog 1 minuut en snijd de punten dan helemaal los. Laat volledig afkoelen.
  • Leg de karamelpunten op de taart en gebruik de gekarameliseerde popcorn als ondersteuning.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.