Voorbereiding
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg een taartring met een diameter van 16 centimeter klaar.
- Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).
Beslag
- Klop eiwitten schuimig. Voeg geleidelijk kristalsuiker toe en blijf kloppen tot zachte pieken ontstaan.
- Klop in een andere kom eidooiers, citroenrasp en vanille-extract op.
- Schep dit behoedzaam door het eiwitschuim.
- Zeef bloem en zout over het beslag en schep het er voorzichtig doorheen.
- Verdeel het beslag over de twee bakplaten, strijk glad.
- Bak in 8 minuten gaar.
- Haal uit de oven en laat ondersteboven even afkoelen.
- Verwijder het bakpapier en steek 6 cirkels uit met behulp van de taartring.
Chocolade-bramenbotercrème
- Klop eiwitten schuimig tot stevige witte pieken. Zet de keukenmachine uit.
- Doe suiker in een steelpannetje, zet net onder water en laat koken tot een suikersiroop van 121°C.
- Zet de klopper weer aan en schenk de suikersiroop voorzichtig bij het eiwitschuim. Blijf kloppen tot het mengsel op kamertemperatuur is.
- Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en blijf continu goed kloppen tot een mooie homogene crème.
- Smelt chocolade au bain-marie.
- Klop tenslotte vanille-extract, gesmolten chocolade, cacao en bramenpoeder door de crème. Blijf kloppen tot een mooie, homogene crème.
Samenstellen
- Bestrijk 5 afgekoelde cirkels met botercrème en stapel op elkaar.
- Smeer de boven- en zijkant van de taart af met botercrème.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Maak popcorn van de maïs.
- Hak vijgen fijn.
- Laat suiker en water karamelliseren in een pannetje op laag vuur.
- Voeg boter toe en meng goed door elkaar tot een mooie karamel.
- Mix popcorn en vijgen in een kom en schenk karamel er bij. Meng goed door elkaar zodat alles is bedekt met karamel.
Karamelglazuur
- Bestrijk een bakblik met boter en leg de cakering met de laatste biscuitlaag erin in het bakblik.
- Laat suiker in een pan karamelliseren en tot 210°C opwarmen. Roer met een houten lepel tot het een karamelkleur krijgt en alle suiker is opgelost.
- Schenk dit over de biscuitlaag in de cakering. Laat 30 seconden drogen.
- Vet een mes in met boter en snijd 8 punten uit de cake. Wacht nog 1 minuut en snijd de punten dan helemaal los. Laat volledig afkoelen.
- Leg de karamelpunten op de taart en gebruik de gekarameliseerde popcorn als ondersteuning.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.