Bakgereedschap
- Springvormen van ø 12, 18 en 22 centimeter (elke vorm 2x)
- Rasp
- Staande mixer met toebehoren
- Handmixer
- Deegroller
- Bakplaat
- Taartrooster
- Spuitzakken
- Zeef
- Garde
- Spuitmondjes rond 4 en 2x 8-9 millimeter
- Taartkarton van ø 12, 18 en 22 centimeter
- Dowels
Voorbereiding
- Bekleed de springvormen met bakpapier en vet ze in, bestuif met bloem.
- Zet de gelatine in een bakje met koud water tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rozemarijn-citroen biscuit
- Gezien de grote hoeveelheid is het aan te raden om het beslag in 2 keer te maken.
- Splits de eieren.
- Smelt de boter in een steelpan, laat niet te heet worden.
- Rasp de schil van de citroenen, ris de blaadjes van de rozemarijn en hak heel fijn.
- Klop de eiwitten stijf, voeg de helft van de suiker toe.
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker, citroenrasp, -sap en rozemarijn los.
- Spatel de dooiers door het eiwitmengsel.
- Zeef de maïzena, bloem, amandelmeel en zout en spatel door het eiermengsel.
- Verdeel het beslag, zodat je er in totaal 2 cakes van ø 12, 2 cakes van ø 18 en 2 cakes van ø 22 centimeter van kunt bakken. Doe dit dus eventueel in 3 cakes per keer.
- Bak de cakes ongeveer 14-18 minuten op 190 graden.
Amandel-citroenkoekjes
- Verwarm de oven op 170 graden conventioneel.
- Meng de boter met suiker tot romig mengsel.
- Voeg het ei toe.
- Voeg de droge ingrediënten toe, kneed kort door.
- Maak een dunne plak, verpak in folie en laat even rusten in de koelkast.
- Rol de plak uit tot 3 – 4 millimeter dikte.
- Snijd koekjes uit in de vorm van 2 vossenoren (maak er eventueel een paar extra).
- Snijd koekjes uit in de vorm van een (medisch) kruis.
- Steek 20 – 30 rondjes uit van ongeveer 1 – 0,5 centimeter grootte.
- Het overgebleven deeg kun je bewaren in de vriezer en op een ander moment afbakken.
- Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat.
- Bak de koekjes in 13-18 minuten gaar.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bramenconfituur
- Breng alle ingrediënten aan de kook.
- Laat 5 – 10 minuten zachtjes koken.
- Haal het mengsel door een zeef.
- Haal aan het einde de lepel onder de zeef langs en bewaar deze bramenpasta in een apart bakje om later door de botercrème te doen.
- Koel de confituur terug.
Botercrème
- Klop de eieren in 8 minuten op de hoogste stand schuimig tot het 4x is vermenigvuldigd in volume.
- Verwarm het water en de suiker tot 115 graden.
- Haal de pan van het vuur en wacht tot de belletjes verdwijnen.
- Giet het suikerwater bij het eimengsel en laat op matig-hoge stand koud draaien.
- Voeg de boter en de bramenpasta in gedeelten toe en klop goed door.
- Zet koud tot gebruik.
Vanille roomkwark
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Klop de slagroom met de suiker en het vanillemerg tot yoghurt dikte, hou een scheutje slagroom apart.
- Verwarm de gelatine in aanhangend vocht met het scheutje slagroom tot het oplost
- Roer het vervolgens door de yoghurt.
- Roer de yoghurt en slagroom door elkaar met de vanillepeul.
- Dek af en zet koud tot gebruik.
Opbouw
- Meng 3 – 4 eetlepels botercreme met de kleurstof en doe in een spuitzak met klein spuitmondje.
- Doe de rest van de botercrème en de roomkwark beide in een spuitzak met glad spuitmondje.
- Snijd indien nodig de biscuits bij, zodat ze recht zijn.
- Snijd de biscuits horizontaal 1 x doormidden.
- Leg de onderste laag van een biscuit op een taartkarton.
- Bestrijk met bramenconfituur.
- Dek af met een biscuit.
- Spuit daar een dijkje botercrème op en vul het midden met de roomkwark.
- Dek af met biscuit en bestrijk deze ook met bramenconfituur.
- Sluit af met biscuit.
- Bestrijk taart met botercrème en zet in koeling tot gebruik.
- Vul ook de andere biscuits op dezelfde manier.
- Decoreer de onderste taart met rozemarijntakjes ondersteboven (als bomen), bramen en aalbessen. Spuit tevens gladde toefjes van botercrème.
- Spuit op de middelste taart met de gekleurde botercrème een ECG-ritmestrook.
- Decoreer met de kruisvormige koekjes.
- Decoreer de bovenste taart als vos. Steek de vossenoren tussen de biscuits en versier met koekjes en bramen.
- Bouw de taart op met dowels ter ondersteuning.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.