E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dirty ol’ man

Farida

Recept van
Farida

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 400 gram patentbloem
  • 250 gram bruine suiker
  • 300 gram boter
  • 2 gram zout
  • 1 theelepel citroenrasp

Lemoncurd

  • 2 citroenen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 eidooier

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • 5 eidooiers
  • 1 vanillestokje

Spijsroom

  • 150 gram amandelspijs

Glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 25 gram citroensap

Crème

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram boter

Garnering

  • 100 gram bigarreaux

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een ingevette koekvorm in de vorm van een Abraham klaar.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.

Koekdeeg

  • Meng bloem, basterdsuiker, zout en geraspte citroenschil goed door elkaar.
  • Snijd boter in blokjes en meng door het mengsel.
  • Kneed tot een soepel deeg, verpak in huishoudfolie en laat 30-45 minuten rusten in de koelkast.

Lemoncurd

  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Verwarm het geraspte citroenschil, citroensap, suiker en boter au bain-marie. Roer af en toe tot de boter helemaal is gesmolten.
  • Klop de eieren los en roer goed door het citroenmengsel.
  • Kook in ongeveer 15 minuten tot een romig dik mengsel en haal de curd door een zeef.
  • Schenk de curd op een plat bord, bedek met huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg uit het stokje.
  • Breng melk samen met het vanillestokje en merg rustig aan de kook.
  • Klop intussen de eidooiers, suiker en custardpoeder tot een romig papje.
  • Schenk hier wat van de warme melk bij en roer goed door.
  • Giet het eidooiermengsel in de pan bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 2 minuten op een laag pitje rustig koken tot een dikke massa.
  • Giet de banketbakkersroom op een platte schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen.

Spijsroom

  • Prak de amandelspijs met een vork fijn.
  • Weeg 150 gram banketbakkersroom af en meng de spijs er door.
  • Zet apart voor gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Koekdeeg

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven werkbank. Snijd in 2 plakken.
  • Steek twee Abrahamvormen uit de deegplakken.
  • Leg de Abrahamvorm op een met bakpapier bedekte bakplaat en leg de ene deegplak er in. Smeer een laagje lemoncurd over het deeg en spuit er vervolgens een laag spijsroom op.
  • Dek af met de andere deegplak en druk goed aan.
  • Prik wat gaatjes aan de bovenkant en bak de koek in de vorm in 25 minuten goudbruin.
  • Leg de koek op een rooster, verwijder de bakring en laat afkoelen.

Glazuur

  • Roer alle ingrediënten samen tot een glazuur.

Crème

  • Weeg 100 gram banketbakkersroom af en roer glad met de suiker.
  • Doe de boter erbij en klop tot een egale crème.
  • Doe in een spuitzak.

Garnering

  • Strijk de glazuur over de koek en decoreer met de crème en bigarreaux.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.