Bakbenodigdheden
- keukenmachine met toebehoren
- bakplaat (liefst 4, dan kan alles tegelijkertijd in de oven)
- bakpapier
- handmixer
- glaceermes
- deegkrabber
- spuitzak groot, 4x
- 4 spuitmondjes
- (kartel-)steker halve maan (of ander vormpje ter garnering)
- rolstokje
- liniaal 50 cm
Koekjesdeeg (kruimeldeeg)
- Bereid de koekjes met de hand of machine met deeghaak.
- Maak de boter soepel door deze even los te kloppen.
- Voeg suiker, zout en citroenrasp toe.
- Voeg ei toe.
- Voeg de bloem toe, direct stoppen als het deeg klaar is.
Banketbakkersroom
- Houd 50 milliliter melk apart.
- Breng de overige melk met de vanille (peul en merg) en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer de overige suiker, custardpoeder en ei tot een glad mengsel en voeg daarna de achter gehouden melk toe.
- Als de melk kookt: giet, al roerend, de helft ervan bij het custardmengsel (familie maken).
- Giet daarna het mengsel, al roerend, bij de overige hete melk en plaats deze weer op de kookplaat. Blijf goed roeren tot de pudding is doorgekookt (30 seconden).
- Koel de pudding en roer deze af en toe om ter voorkoming van een vel, zo koelt hij ook sneller.
Koekjes assortiment
- Verwarm de oven (hete lucht) voor op 170 graden.
- Leg bakpapier op de platen.
- De verhoudingen van de uitgesneden koekjes zijn afhankelijk van de grootte van de bakplaat.
- Rol 4 stukken deeg van 250 gram uit op ca. 11 x 45 centimeter (gebruik hiervoor een liniaal)
- Snij daarvan 1 plak van 11 x 36 cm (breedte bakplaat), steek van het overige deel ter garnering ca. 5 halve maantjes uit met een kartelsteker.
- Smeer alle plakken en de uitgestoken halve manen in met losgeklopt ei en strooi bovenop (iedere plaat een ander smaakje):
- 1x kaneel vermengd met suiker
- 1x amandelschaafsel en dan pas de suiker
- 1x fijngesneden gember (spoel de gember goed af) vermengd met iets suiker
- 1x kokos geraspt vermengd met weinig suiker
- Rol licht met een rolstok over de koekplakken.
- Bak de koekjes af op 170 graden hete lucht, in circa 15 à 20 minuten gaar.
Koffiesiroop
- Breng suiker, glucosestroop en koffie aan de kook.
- Pannetje even in bak koud water zetten en dan af laten koelen.
- Meng de suikerstroop en de likeur zonder te roeren, giet rustig over en weer om blind roeren en uitkristallisatie te voorkomen.
Crèmevulling
- Boter met de suiker luchtig roeren.
- Voeg in delen de gekoelde pudding toe, luchtig roeren tot een gladde crème (indien de crème schift: iets opwarmen kan dat weer rechttrekken).
- Voeg de mascarpone toe en klop door.
- Verdeel de crèmevulling in 4 gelijke delen.
- De bakjes crème kunnen op smaak gebracht worden waarbij de koffiesmaak leidend is, bijvoorbeeld: de eerste laag Galliano likeur (met koffie), dan kaneel (met koffie), dan cacao (met koffie) en bovenop Amaretto (met koffie).
Samenstellen
- Besmeer de tussenlagen met de crèmes, dompel de onderzijde van de koeklagen even in de koffiesiroop en plaats deze, in totaal dus 4 lagen.
- Spuit de bovenkant op met crème, zijkanten open laten en afgarneren met de halve maan koekjes.
- Bestrooi met een beetje kaneel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.