Bakgereedschap
- Springvorm ø 10 centimeter
- Springvorm ø 15 centimeter
- Springvorm ø 20 centimeter (3x)
- Bakplaat
- Groot blad voor chocolade decoratie
- Deegroller
- Handmixer
- Hakmolen
- Keukenmachine met toebehoren
- Kom van ø 20 centimeter
- Kwastje
- Paletmes
- Rasp
- Ronde uitsteekvormen van ø 7,5 en 6 centimeter
- Brede rietjes
- Spuitzakken
- Staafmixer
- Thermometer
- Taartring ø 20 centimeter
- Taartrooster
- Zeef
Voorbereiding
- Rasp de citroenen en knijp ze uit.
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet de springvorm(en) in van ø 20 centimeter (3x), ø 15 centimeter en ø 10 centimeter.
Granola koeken
- Maal de noten grof met de hakmolen.
- Meng de havermout met de noten, honing en zonnebloemolie.
- Verdeel over de bakplaat en bak in 20 minuten goudbruin. Schep halverwege om.
- Laat de granola afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bewaar 20 gram voor de decoratie.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Meng de granola met de bloem, basterdsuiker, boter, eidooier en zout tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit en steek 1 koek uit van ø 20 centimeter, 2 koekjes van ø 6 centimeter en 3 koekjes van ø 7,5 centimeter.
- Leg de koeken 10 minuten in de vriezer.
- Bak ze vervolgens 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen.
- Tempereer de chocolade.
- Plak de kleine koekjes aan elkaar met de pure chocolade. Begin met een koekje van ø 6 centimeter, volg met de drie koekjes van ø 7,5 centimeter en eindig weer met een ø 6 centimeter koekje.
- Besmeer de buitenkant van je koekjestoren met de pure chocolade. Dit wordt de pit in de pruimentaart.
- Besmeer ook de grote granola koek met pure chocolade.
- Verdeel op de buitenste rand van de grote koek de overige 20 gram granola en wat blaadjes tijm.
Amandel-citroen biscuit
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met de suiker en het zout stijf.
- Smelt de roomboter.
- Klop de eidooiers los en spatel ze voorzichtig door de eiwitten.
- Zeef de bloem, maïzena en het amandelmeel boven het eimengsel en spatel voorzichtig door.
- Voeg de citroenrasp en gesmolten boter toe en spatel voorzichtig door.
- Verdeel de biscuit over de bakblikken en verdeel de geschaafde amandelen erover.
- Bak de biscuits in ongeveer 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
Pruimen-tijm compote
- Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwijder de stokjes van de tijm en snijd de blaadjes fijn.
- Verwarm de pruimen met de tijm, suiker en water op laag vuur.
- Laat het ongeveer 10 minuten koken met de deksel erop, totdat de pruimen uit elkaar beginnen te vallen.
- Los de maïzena op in 2 eetlepels water.
- Voeg het maïzena papje toe aan het pruimen tijm compote en laat dit even doorkoken totdat het is ingedikt.
- Haal van het vuur en laat het afkoelen.
Pruimenpuree
- Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes.
- Kook de pruimen met het water en citroensap 15 minuten op laag vuur.
- Pureer met de staafmixer en zeef de puree.
- Zet 400 milliliter pruimenpuree apart voor de gelei.
- Laat de rest afkoelen in de vriezer tot 20 graden.
Pruimen botercrème
- Doe het eiwit met het zout in de keukenmachine.
- Verwarm de suiker met het water.
- Klop het eiwit op de hoogste stand op, zodra de suiker 110 graden is.
- Zet de mixer op de laagste stand als de suiker 121 graden is.
- Giet voorzichtig het suikermengsel bij het eiwit.
- Zet de mixer weer hoger en klop het geheel in ongeveer 15 minuten tot kamertemperatuur.
- Voeg beetje bij beetje de roomboter toe en klop nog 15 minuten door.
- Los de maïzena op in 3 eetlepels water en voeg dit bij de pruimenpuree.
- Voeg de pruimenpuree toe aan de botercrème en klop nog 5 minuten door.
Pruimengelei
- Verwarm 400 milliliter pruimenpuree en voeg naar smaak suiker toe.
- Knijp de gelatine uit, voeg toe en roer goed door tot de gelatine is opgelost.
- Laat de gelei afkoelen tot 30-35 graden voor gebruik.
Honing-kwarkmousse
- Breng het citroensap aan de kook.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe zodra het kookt.
- Klop de slagroom lobbig.
- Doe de honing en het citroensap bij de kwark en spatel goed door.
- Laat ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.
- Spatel de slagroom erdoor en laat opstijven in de koelkast.
- Doe de mousse in een spuitzak.
Trempeer siroop
- Breng het water aan de kook en los de suiker erin op.
- Voeg de amaretto toe en laat afkoelen.
Chocoladeblad en stokje
- Tempereer de chocolade.
- Besmeer een blad met chocolade en laat opstijven.
- Doe de chocolade in een smoothie rietje en laat opstijven.
- Knip het rietje kapot als de chocolade hard is en maak een reliëf in de chocolade met een kartelmes.
Opbouw
- Snijd 2 biscuits van ø 20 centimeter klein tot een cirkel van ø 18 centimeter.
- Trempeer de biscuits.
- Bekleed een kom van ø 20 centimeter met vershoudfolie.
- Bouw de taart op in de kom.
- Begin met een biscuit van ø 10 cm en spuit een dijkje botercrème langs de buitenrand.
- Vul het midden met mousse.
- Leg hier een biscuit op van ø 15 centimeter en spuit weer een dijkje met botercrème langs de buitenrand.
- Vul het midden met compote.
- Leg hier een biscuit op van ø 18 centimeter en spuit weer een dijkje met botercrème langs de buitenrand.
- Vul het midden met mousse.
- Zet de kom 15 minuten in de vriezer om de taart op te laten stijven.
- Leg op een rooster de andere biscuit van ø 18 centimeter en spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
- Verdeel de pruimencompote in het midden.
- Pak de laatste biscuit van ø 20 centimeter een steek in het midden een cirkel uit van ø 7,5 centimeter.
- Leg dit biscuit op de ø 18 centimeter biscuit met pruimencompote.
- Laat 15 minuten opstijven in de vriezer.
- Plaats de koekjes-pit in het gat van de biscuit van ø 20 centimeter.
- Haal de andere taart voorzichtig uit de kom en zet deze op de biscuit met pit van ø 20 centimeter.
- Strijk de taart af met de botercrème.
- Maak aan de zijkant een inkeping in de crème zodat de taart een pruimvorm krijgt.
- Zet 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
- Verdeel de gelei over de koude taart en zet het geheel nog even in de vriezer.
- Zet de pruim op de grote granola koek en maak het af met het chocolade blad en de stengel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.