E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Notenkraker

Klein maar fijn, dat is deze tulband van Chun. Een kruidige cake met dadels en speculaaskruiden, waar hij een zelfgemaakte notenspijs door mengt. Doordat de kleine stukjes spijs door het hele beslag verdeeld zijn, krijg je een bijzondere cake.

Chun

Recept van
Chun

Cake
(17) reviews

Ingrediënten

Notenspijs

  • 150 gram noten
  • 150 gram suiker
  • 1 ei

Cake

  • 200 gram medjoul-dadels
  • 180 milliliter kokend water
  • 80 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 8 gram bakpoeder
  • 200 gram patentbloem
  • 2 theelepels koek en speculaaskruiden
  • rasp van 1 citroen
  •  snufje zout

Witte chocolade ganache

  • 200 gram witte chocolade
  • 100 milliliter slagroom

Decoreren

  • 100 gram walnoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm van ø 23 centimeter
  • Steelpan
  • Rasp
  • Foodprocessor
  • Staande mixer met toebehoren
  • Huishoudfolie
  • Staafmixer
  • Rooster

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden met boven- en onderwarmte.
  • Laat de dadels wellen in het kokende water.
  • Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem.

Notenspijs

  • Hak de notenmix met de suiker fijn in de foodprocessor.
  • Klop het ei los en voeg het toe aan het noten-suikermengsel.
  • Maal door tot een homogene massa.
  • Kneed de notenspijs daarna nog even door met je handen.
  • Maak een plat vierkant van de spijs, wikkel het in folie en zet weg tot gebruik.

Cake

  • Meng de basterdsuiker, boter, citroenrasp en zout.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  • Pureer ondertussen de gewelde dadels in het water.
  • Voeg de dadels toe aan het beslag en mix tot een geheel.
  • Meng ook de bloem, bakpoeder en kruiden door het beslag.
  • Giet de helft van het beslag in de tulbandvorm.
  • Haal de notenspijs uit de koelkast en maak rollen van ø 2 centimeter.
  • Leg de rolletjes in het midden van het cakebeslag. Zorg dat je de hele tulband rond vult.
  • Giet de rest van het beslag in de tulbandvorm.
  • Doe de cake in de oven en bak hem in 35-40 minuten gaar.
  • Stort de tulband voorzichtig na het bakken op een rooster en laat afkoelen.

Witte chocolade ganache

  • Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
  • Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom en giet de hete slagroom over de witte chocolade.
  • Roer tot alle chocolade is gesmolten.
  • Laat de ganache iets afkoelen tot een dikke saus en giet dit over de tulband.

Decoreren

  • Hak de walnoten in grove stukken en verdeel het over de tulband.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.