Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 165˚C.
- Vet een plat vierkanten bakblik in.
- Maak sjablonen voor het stalletje van papier op karton.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Koek I
- Klop suiker en boter romig in een keukenmachine.
- Voeg stroop en specerijen toe en klop door het botermengsel.
- Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en kneed tot een glad deeg.
- Leg koud weg.
Cake
- Klop boter met suiker en zout romig.
- Voeg eieren toe en klop erdoor.
- Zeef bloem met bakpoeder en spatel dit door het beslag.
- Doe het beslag in het bakblik.
- Bak gedurende 30 minuten, maar houd in de gaten dat de cake niet te bruin wordt. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
- Verhoog de oventemperatuur naar 180˚C.
- Dep wat likeur op de cake.
Koek II
- Haal het koekdeeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven werkbank.
- Snijd de contouren voor het stalletje uit.
- Leg deze op de bakplaat en bak de koekjes in circa 12 tot 14 minuten goudbruin.
Crème
- Doe maïzena in een schaaltje en voeg een scheutje melk en eidooiers toe. Klop tot een papje.
- Laat suiker en water karamelliseren.
- Voeg melk, room en vanillemerg toe aan de karamel en breng aan de kook.
- Giet een scheutje warme melk bij het maïzenapapje en roer goed door.
- Giet terug in de pan en laat dit al roerend even doorkoken tot een dikke banketbakkersroom.
- Koel terug in de koelkast.
- Klop boter en kristalsuiker luchtig in de keukenmachine.
- Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en meng tot een gladde crème.
Marsepein
- Draai amandelen met poedersuiker fijn in de keukenmachine.
- Voeg beetje bij beetje het eiwit toe en mix tot een gladde maar stevige marsepein.
- Deel op in kleine losse bolletjes en klein naar wens.
- Boetseer de kerstfiguurtjes: Jozef, Maria, kribbe met Jezus, Herder, 3 Koningen, beesten, boom/struik, kookketel.
Royal icing
- Klop het eiwit op en voeg de poedersuiker en een paar druppels citroensap toe.
- Meng tot een gladde icing.
Samenstellen
- Karamelliseer suiker om het stalletje op te bouwen.
- Decoreer het stalletje met royal icing.
- Plaats de koek op de cake en garneer met de botercrème.
- Zet de kerstfiguurtjes in het stalletje.
- Decoreer de stal verder met botercrème, icing, vijgen, opgeklopte slagroom en chocoladekrullen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.