E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De goede kant van de vijftig

Jaap

Recept van
Jaap

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Speculaas

  • 2 eetlepels kaneel (gemalen)
  • 2 theelepels anijszaadpoeder
  • 1.5 theelepel gemalen witte peper
  • 1.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepels kardemom (gemalen)
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 100 gram ongezouten boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel Bicarbonaat soda
  • 180 gram bloem
  • zout
  • volle melk

Amandelspijs

  • 200 gram blanke amandelen
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Gekonfijte sinaasappel

  • 1 sinaasappel
  • 300 gram suiker
  • 300 milliliter water

Gekonfijte gember

  • 150 gram verse gember
  • 200 gram suiker
  • 200 milliliter water
  • zout

Gesuikerde amandelen

  • 50 gram blanke amandelen
  • 18 gram suiker
  • 5 milliliter water
  • 0.5 vanillestokje

Samenstellen en bakken

  • 20 gram boter
  • 1 ei

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Maak een Abrahamvorm met bakpapier of karton.

Speculaas

  • Maak het specerijenmengsel door alle kruiden te mengen in een bakje.
  • Klop boter en suiker tot een glad mengsel.
  • Voeg natriumbicarbonaat, 4 theelepels van het specerijenmengsel, bloem en 1/3 theelepel zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Is het erg droog, voeg eventueel wat melk toe.
  • Wikkel in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen in de keukenmachine.
  • Rasp de citroen en pers het sap er uit.
  • Voeg suiker, eieren en 2 theelepels citroensap toe en maal opnieuw.
  • Voeg de citroenschil toe en maal de spijs goed door. Zet weg in een schaaltje.

Gekonfijte sinaasappel

  • Snijd de schil van de sinaasappel. Let daarbij op dat u alleen de oranje schil heeft, er moet geen wit randje aan zitten. Snijd de schillen in dunne reepjes.
  • Breng de schillen in een pannetje met water aan de kook. Giet af. Herhaal nog twee keer.
  • Breng dan de 300 milliliter water en suiker aan de kook, voeg de sinaasappelschillen toe en laat een uur koken tot de schillen glazig zien. Schep uit de siroop.
  • Laat drogen op een vel bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.

Gekonfijte gember

  • Schil de gember en snijd in flinterdunneplakjes. Weeg 50 gram af.
  • Breng de gember met water aan de kook en giet af door een zeef. Herhaal drie keer.
  • Breng de schillen dan met de 200 milliliter water, suiker en een snufje zout aan de kook. Laat ongeveer een half uur koken. Schep de gember uit de siroop.
  • Laat ze drogen op een vel bakpapier.

Gesuikerde amandelen

  • Rooster de amandelen in de warme oven. Laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 170°C.
  • Breng het merg van het vanillestokje, suiker en water aan de kook en verwarm tot 116°C.
  • Voeg de amandelen toe en roer voortdurend tot de suiker kristalliseert en de amandelen er droog, wit en zanderig uitzien. Schep op een vel bakpapier.

Samenstellen en bakken

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot twee rechthoekige lappen.
  • Smelt de boter en bestrijk het hiermee.
  • Leg een van de lappen op een bakplaat en snijd de Abrahamvorm er uit.
  • Bedek het deeg met amandelspijs, houd de randjes vrij, en leg de tweede lap erop. Druk de randen goed aan en snijd overtollig deeg netjes af.
  • Klop het ei even los.
  • Bestrijk de Abraham met het ei, wacht vijftien minuten en bestrijk opnieuw.
  • Decoreer met sinaasappelschillen, gember en amandelen.
  • Bak de Abraham in ongeveer 25 minuten mooi bruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.