Voorbereiding
- Leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
- Maak een Abrahamvorm met bakpapier of karton.
Speculaas
- Maak het specerijenmengsel door alle kruiden te mengen in een bakje.
- Klop boter en suiker tot een glad mengsel.
- Voeg natriumbicarbonaat, 4 theelepels van het specerijenmengsel, bloem en 1/3 theelepel zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Is het erg droog, voeg eventueel wat melk toe.
- Wikkel in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Amandelspijs
- Maal de amandelen in de keukenmachine.
- Rasp de citroen en pers het sap er uit.
- Voeg suiker, eieren en 2 theelepels citroensap toe en maal opnieuw.
- Voeg de citroenschil toe en maal de spijs goed door. Zet weg in een schaaltje.
Gekonfijte sinaasappel
- Snijd de schil van de sinaasappel. Let daarbij op dat u alleen de oranje schil heeft, er moet geen wit randje aan zitten. Snijd de schillen in dunne reepjes.
- Breng de schillen in een pannetje met water aan de kook. Giet af. Herhaal nog twee keer.
- Breng dan de 300 milliliter water en suiker aan de kook, voeg de sinaasappelschillen toe en laat een uur koken tot de schillen glazig zien. Schep uit de siroop.
- Laat drogen op een vel bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
Gekonfijte gember
- Schil de gember en snijd in flinterdunneplakjes. Weeg 50 gram af.
- Breng de gember met water aan de kook en giet af door een zeef. Herhaal drie keer.
- Breng de schillen dan met de 200 milliliter water, suiker en een snufje zout aan de kook. Laat ongeveer een half uur koken. Schep de gember uit de siroop.
- Laat ze drogen op een vel bakpapier.
Gesuikerde amandelen
- Rooster de amandelen in de warme oven. Laat afkoelen op een rooster.
- Verhoog de oventemperatuur tot 170°C.
- Breng het merg van het vanillestokje, suiker en water aan de kook en verwarm tot 116°C.
- Voeg de amandelen toe en roer voortdurend tot de suiker kristalliseert en de amandelen er droog, wit en zanderig uitzien. Schep op een vel bakpapier.
Samenstellen en bakken
- Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot twee rechthoekige lappen.
- Smelt de boter en bestrijk het hiermee.
- Leg een van de lappen op een bakplaat en snijd de Abrahamvorm er uit.
- Bedek het deeg met amandelspijs, houd de randjes vrij, en leg de tweede lap erop. Druk de randen goed aan en snijd overtollig deeg netjes af.
- Klop het ei even los.
- Bestrijk de Abraham met het ei, wacht vijftien minuten en bestrijk opnieuw.
- Decoreer met sinaasappelschillen, gember en amandelen.
- Bak de Abraham in ongeveer 25 minuten mooi bruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.