E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Ginger Boom

Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het is een bijzonder kruid, want het bevat alle 5 de smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Jeroen

Recept van
Jeroen

Koekjes
(4) reviews

Ingrediënten

Ginger-deeg

  • 500 gram roomboter
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 540 gram honing
  • 40 gram bakpoeder
  • 1320 gram bloem
  • 40 gram gemberpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 10 gram vijfkruidenpoeder

Sinaasappelcrème

  • 500 gram sinaasappelsap (vers geperst en gezeefd)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 500 gram zachte roomboter
  • 120 gram poedersuiker

Opbouw

  • 30 rode bessen

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Leg bakpapier en een bakplaat klaar.
  • Leg je stervormige uitsteekvormpjes/sjablonen klaar.
  • Haal de boter voor de sinaasappelcrème uit de koeling, zodat deze zacht kan worden.

Ginger-deeg

  • Meng in een grote kom de boter, suiker en honing door elkaar.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en specerijen.
  • Zeef het droge mengsel boven het natte mengsel en kneed tot een bal.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Werk het deeg kort door met je handen en een deegkrabber op het aanrecht.
  • Rol het deeg op een bakpapier uit tot een dikte van circa 5 millimeter.
  • Steek van elke maat 1 ster uit. Steek ook 30 – 40 rondjes uit.
  • Rol je deeg tussendoor zo weinig mogelijk opnieuw uit.
  • Leg je koekjes met bakpapier en al op een bakplaat.
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar. Let op dat de kleinere koeken sneller gaar zijn dan de grotere.
  • Laat afkoelen op een rek.

Sinaasappelcrème

  • Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje sinaasappelsap tot er een papje ontstaat.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en haal het merg eruit.
  • Breng de rest van het sinaasappelsap, de rest van de suiker en het vanillemerg aan de kook.
  • Voeg de helft van het warme sap bij het papje en roer goed door.
  • Giet het papje terug in het pannetje.
  • Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
  • Giet in een bakje. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig en wit.
  • Voeg beetje bij beetje de afgekoelde sinaasappelroom bij de luchtige boter en laat nog even luchtig draaien.
  • Maak af en toe de zijkanten van de mengkom even schoon met een spatel.
  • Doe de sinaasappelcrème in een spuitzak met kartelmondje.

Opbouw

  • Leg de grootste stervormige koek onderop.
  • Doe een klein dotje sinaasappelcrème op beide kanten van een rond koekje en plak deze op de stervormige koek.
  • Herhaal met 5 ronde koekjes, zodat je er in totaal 6 op elkaar stapelt.
  • Plak de volgende ster hierop, met de punten onevenredig aan de onderste ster.
  • Plak hier nu 5 ronde koekjes op.
  • Herhaal bovenstaande stappen. Steeds met een rond koekje minder, tot al je sterren zijn opgestapeld.
  • Spuit met de spuitzak de sinaasappelcrème decoratief over de punten van de sterren.
  • Verdeel hierna de rode besjes als kerstballetjes over de boom.

Karamel

  • Verhit een pan en doe hier een beetje suiker in totdat het smelt en karamelliseert.
  • Voeg beetje bij beetje meer suiker toe totdat je alle suiker hebt toegevoegd en er een mooie donkere karamel is ontstaan.
  • Laat dit terug koelen.
  • Maak met twee vorken karameldraden en wapper deze over je aanrecht, zodat er een soort engelenhaar ontstaat. Doe voorzichtig, want de karamel is erg heet.
  • Versier je boom met de karameldraden.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegkrabber
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje maat 10
  • 15 stervormige uitsteekvormpjes van ø 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28 en 30 centimeter.
  • Rond uitsteekvormpje van ø 3 centimeter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.