Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Leg bakpapier en een bakplaat klaar.
- Leg je stervormige uitsteekvormpjes/sjablonen klaar.
- Haal de boter voor de sinaasappelcrème uit de koeling, zodat deze zacht kan worden.
Ginger-deeg
- Meng in een grote kom de boter, suiker en honing door elkaar.
- Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en specerijen.
- Zeef het droge mengsel boven het natte mengsel en kneed tot een bal.
- Bestuif het aanrecht met bloem.
- Werk het deeg kort door met je handen en een deegkrabber op het aanrecht.
- Rol het deeg op een bakpapier uit tot een dikte van circa 5 millimeter.
- Steek van elke maat 1 ster uit. Steek ook 30 – 40 rondjes uit.
- Rol je deeg tussendoor zo weinig mogelijk opnieuw uit.
- Leg je koekjes met bakpapier en al op een bakplaat.
- Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar. Let op dat de kleinere koeken sneller gaar zijn dan de grotere.
- Laat afkoelen op een rek.
Sinaasappelcrème
- Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje sinaasappelsap tot er een papje ontstaat.
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en haal het merg eruit.
- Breng de rest van het sinaasappelsap, de rest van de suiker en het vanillemerg aan de kook.
- Voeg de helft van het warme sap bij het papje en roer goed door.
- Giet het papje terug in het pannetje.
- Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
- Giet in een bakje. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig en wit.
- Voeg beetje bij beetje de afgekoelde sinaasappelroom bij de luchtige boter en laat nog even luchtig draaien.
- Maak af en toe de zijkanten van de mengkom even schoon met een spatel.
- Doe de sinaasappelcrème in een spuitzak met kartelmondje.
Opbouw
- Leg de grootste stervormige koek onderop.
- Doe een klein dotje sinaasappelcrème op beide kanten van een rond koekje en plak deze op de stervormige koek.
- Herhaal met 5 ronde koekjes, zodat je er in totaal 6 op elkaar stapelt.
- Plak de volgende ster hierop, met de punten onevenredig aan de onderste ster.
- Plak hier nu 5 ronde koekjes op.
- Herhaal bovenstaande stappen. Steeds met een rond koekje minder, tot al je sterren zijn opgestapeld.
- Spuit met de spuitzak de sinaasappelcrème decoratief over de punten van de sterren.
- Verdeel hierna de rode besjes als kerstballetjes over de boom.
Karamel
- Verhit een pan en doe hier een beetje suiker in totdat het smelt en karamelliseert.
- Voeg beetje bij beetje meer suiker toe totdat je alle suiker hebt toegevoegd en er een mooie donkere karamel is ontstaan.
- Laat dit terug koelen.
- Maak met twee vorken karameldraden en wapper deze over je aanrecht, zodat er een soort engelenhaar ontstaat. Doe voorzichtig, want de karamel is erg heet.
- Versier je boom met de karameldraden.
Bakgereedschap
- Bakplaat
- Deegkrabber
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegroller
- Spuitzak
- Gekarteld spuitmondje maat 10
- 15 stervormige uitsteekvormpjes van ø 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28 en 30 centimeter.
- Rond uitsteekvormpje van ø 3 centimeter.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.