E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Utrecht verlicht

De Domtoren van Utrecht is een iconisch gezicht! Het is letterlijk een bouwwerk om te maken, maar dan heb je wel wat. De basis is een vegan ontbijtkoek.

Shelby

Recept van
Shelby

Cake
Vegan
Veganistisch
(0) reviews

Ingrediënten

Ontbijtkoek

  • 750 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 10 gram gemalen gember
  • 10 gram kaneel
  • 3 gram piment
  • 3 gram zout
  • 170 gram plantaardige boter
  • 300 gram donkerbruine suiker
  • 120 gram aquafaba
  • 240 gram stroop
  • 30 milliliter water

Royal icing

  • 90 gram aquafaba
  • 750 gram poedersuiker
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 theelepel vanille-extract

Ganache

  • 250 gram haver kookroom
  • 100 gram witte chocolade
  • 40 gram bruine suiker
  • 50 gram pompoenpuree
  • 2 gram kaneel
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1 gram piment
  • 1 gram kruidnagel

Meringue

  • 80 gram aquafaba
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1 sinaasappel

Decoratie

  • 20 rijstpapieren
  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

De Domtoren van vegan ontbijtkoek van Shelby.Deze lampion is er eentje voor de Utrechtse bakkers. Als je het recept letterlijk volgt tenminste. Want natuurlijk kun je ook je creativiteit de vrije loop laten en de toren van je eigen stad of dorp bouwen. De basis is duidelijk: een lekkere veganistische ontbijtkoek. Bakkers klaar? Bouwen maar!

Bakbenodigdheden

  • Staafmixer
  • Bakplaat
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Garde
  • Spuitzak
  • Spatel
  • Een rasp

Voorbereiding voor de vegan ontbijtkoek toren

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vegan ontbijtkoek

  • Meng de bloem, baksoda, gember, kaneel, piment en zout in een grote kom.
  • Klop de vegan boter en bruine suiker glad en romig.
  • Klop vervolgens de aquafaba, stroop en water op hoge snelheid door de boter heen.
  • Meng de droge ingrediënten langzaam door de natte ingrediënten tot ze goed gecombineerd zijn.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 3 millimeter dik. Zet in de koelkast.
  • Meng de helft van het deeg met water en doe het in een spuitzak. Gebruik dit later om details toe te voegen aan de koeken.
  • Snijd de koek in de vormen die nodig zijn.
  • Bak de koeken in ongeveer 18 tot 20 minuten gaar.
  • Laat de vormpjes volledig afkoelen op een plat oppervlak, zodat de randen niet opkrullen.

Royal icing

  • Klop de aquafaba tot pieken en voeg langzaam de poedersuiker toe.
  • Blijf kloppen tot het dik en stijf is.
  • Doe de icing in een spuitzak en leg opzij.

Pompoen ganache

  • Smelt 100 gram van de room, witte chocolade en suiker op een laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de rest van de room, pompoenpuree en kruiden toe.
  • Mix de ganache met een staafmixer tot het volledig is opgenomen en een gladde structuur heeft.
  • Doop de koekjes in de ganache en leg ze in de koelkast.

Meringue

  • Klop de aquafaba tot stijve pieken en voeg langzaam de suiker toe tot het stijf en glanzend is.
  • Doe de meringue in een spuitzak en leg opzij.

Opbouw van de Domtoren van vegan ontbijtkoek

  • Plak het rijstpapier in de vensters van de koeken met royal icing.
  • Decoreer elk oppervlak met de royal icing en ganache.
  • Boor gaten in de koek voor de kerstverlichting en rasp de randen om het recht en vlak te maken.
  • Voeg de brandende theelichtjes toe, voor elk niveau op elkaar wordt gezet.
  • Breng elke laag samen en zorg dat het stabiel is. Stapel de 3 lagen op elkaar en dek af met de kroon.
  • Decoreer het huis af met de meringue. Gebruik een steekvlam om de meringue te roosteren. Spuit de ganache om het uiterlijk van bakstenen te creëren.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.