Bakgereedschap
Foodprocessor
Keukenmachine
Staafmixer
Kookthermometer
2 garden
1 kwast
Huishoudfolie
Rol acetaatfolie 8 centimeter hoog
Taartkarton ø 25 centimeter
1 taartvorm ø 25 centimeter
2 springvormen ø 20 centimeter
1 taartring ø 20 centimeter
1 taartring ø 15 centimeter
Draaiplateau
10 cocktailprikkers
2 spuitzakken
2 spuitmondjes (rond)
Taartzaag
1 spuitflesje
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Kersenmousse
- Week blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
- Voeg kersen samen met kersensap aan een pan toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Klop ondertussen slagroom lobbig in de keukenmachine.
- Pureer vervolgens het warme kersenmengsel en zeef boven een kom.
- Weeg 200 milliliter van het kersenmengsel en verwarm opnieuw in de pan. Knijp de geweekte gelatine uit, voeg al roerend toe en laat afkoelen.
- Bekleed de onderkant van de taartring (15 centimeter) met huishoudfolie en plaats acetaatfolie tegen de rand.
- Was en ontpit vervolgens verse kersen.
- Meng het kersenmengsel met opgeklopte slagroom en schep in de taartring.
- Voeg verse kersen toe en plaats de taartring in de koelkast.
Joconde biscuit
- Maal amandelen in de foodprocessor tot amandelmeel.
- Meng in de keukenmachine het amandelmeel met 200 gram ei en klop totdat het mengsel verdubbeld is.
- Voeg overige eieren toe en klop 5 minuten.
- Bekleed ondertussen de 2 springvormen met bakpapier.
- Klop vervolgens eiwitten met poedersuiker in een vetvrije kom tot stijve pieken.
- Voeg een derde van de meringue aan het biscuitbeslag toe en spatel luchtig door elkaar.
- Zeef bloem samen met cacao en voeg aan het beslag toe. Meng goed, volg met de resterende meringue en spatel luchtig door het beslag heen.
- Verdeel het beslag over de springvormen, plaats in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Arretjescake
- Hak hazelnoten grof in de foodprocessor.
- Verdeel de gehakte hazelnoten samen met havermout over de bakplaat en rooster beiden in de voorverwarmde oven goudbruin.
- Verhit een pan met roomboter en laat langzaam smelten.
- Voeg suiker, de cacao en zout aan de gesmolten boter toe en roer goed.
- Plaats vervolgens de taartring (15 centimeter) op een bakplaat en bekleed met bakpapier.
- Vul de taartring met drie vierde van het arretjescake-mengsel en bewaar de rest voor garnering.
- Plaats de taartring samen met het restje arretjescake in de vriezer.
Kersensiroop
- Verhit een steelpan met kersensap, suiker en 80 gram water. Breng het mengsel aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
- Giet het mengsel in een kom, laat afkoelen en voeg naar smaak een scheutje Kirsch toe.
- Schenk het mengsel vervolgens in een spuitflesje.
Botercrème met cacao
- Plaats boter in de keukenmachine en klop luchtig.
- Zeef poedersuiker en cacao boven de luchtige boter en meng goed.
- Schep de botercrème in een spuitzak en bewaar tot gebruik op een koele plek.
Slagroom met verse kerse
- Klop slagroom in een vetvrije kom met poedersuiker en vanillemerg stijf.
- Schep de slagroom in een spuitzak met spuitmondje (rond) en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Was en ontpit kersen en snijd ze daarna in kleine stukjes.
Chocoladeglazuur
- Week blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
- Voeg 120 gram water, slagroom en suiker aan een pan toe en breng aan de kook.
- Laat het mengsel afkoelen tot 60 graden en knijp de gelatine uit.
- Voeg gelatine en cacao aan het mengsel toe en mix met een staafmixer tot een gladde structuur.
- Zeef het glazuur boven een maatbeker en laat verder afkoelen. Het glazuur pas gebruiken als de temperatuur onder de 29 graden is gedaald.
Isolatielaagje
- Smelt chocolade au bain-marie in een kom boven een pan met heet water.
- Laat de gesmolten chocolade afkoelen en roer af en toe door.
Afwerken/decoratie
- Plaats het taartkarton op het draaiplateau en leg de arretjescake erop.
- Bestrijk de arretjescake met een isolatielaagje chocolade.
- Snijd vervolgens de biscuitbodems met de taartzaag over de breedte doormidden in 4 gelijke plakken.
- Plaats 1 biscuitplak op de arretjescake en besprenkel met kersensiroop.
- Volg met een laag slagroom en verse stukjes kers.
- Plaats daarbovenop een biscuitplak en besprenkel met kersensiroop.
- Volg met de kersenmousse en spuit de rand van het biscuit in met botercrème.
- Plaats daarboven een biscuitplak en besprenkel met kersensiroop.
- Volg met een laag slagroom en verse stukjes kers.
- Plaats daarbovenop de laatste plak biscuit.
- Werk de taart af met botercrème en plaats de taart in de vriezer.
- Haal de taart, als de botercrème hard is, uit de vriezer en plaats op een omgedraaide springvorm bovenop een bakplaat.
- Giet chocoladeglazuur over de taart en zet deze terug in de koelkast om het glazuur op te laten stijven.
- Gebruik tot slot de overgebleven arretjescake en kersen als garnering.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.