E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Danish Fusion

Ingrediënten

Deense deeg

  • 565 gram bloem
  • 225 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram zachte boter
  • 70 gram verse gist
  • 240 milliliter volle melk
  • 2 stuks M-maat eieren
  • 340 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)

Pistache & Honing gebak met Rosewater glazuur

  • 400 gram pistachenoten
  • 60 milliliter honing
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel bloem
  • 0.5 vanillestokje
  • 0.25 theelepel pistache essence

Amandel & Abrikozen gebak

  • 3 abrikozen
  • 150 gram amandelmeel
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 M-maat eieren
  • 160 gram kristalsuiker
  • 0.25 theelepel amandel aroma
  • 0.5 theelepel sinaasappelbloesemwater
  • 100 gram gewelde abrikozen (één dag geweld in Amaretto)

Monchou, walnoot & vijgen gebak

  • 120 gram walnoten
  • 200 gram monchou
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 0.25 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 0.25 theelepel allspice
  • 9 gedroogde vijgen
  • 0 snufje zout
  • 0 snufje peper

Samenstellen

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel zachte boter
  • 3 eetlepels room
  • 0 rozenextract
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 30 gram walnoten

Bereidingswijze

Deense deeg

  • Meng sterke bloem, bloem, suiker, zout, kardemom en de zachte boter in de mengkom van de keukenmachine voorzien van een platte menghaak.
  • Meng melk en eieren door elkaar en verkruimel de gist erover. Meng met een garde goed door elkaar.
  • Voeg het melkmengsel toe aan het droge mengsel en zet de mixer op lage stand. Meng tot alle ingrediënten net bij elkaar komen.
  • Leg plasticfolie op het werkplek en stort het deeg erop. Modeleer tot een rechthoek en wikkel in de plastic. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Doe de koude boter tussen 2 vellen bakpapier en sla het met een deegroller tot een platte rechthoek. Leg in de koeling.
  • Rol na het rusten het deeg uit tot een rechthoek die twee keer groter is dan de boterplak.
  • Leg de boter aan een kant, vouw de andere kant van het deeg over de boterplak heen en knijp randen rondom dicht.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 centimeter. Vouw 1/3 van het deeg naar binnen en vouw de andere buitenkant hier overheen zodat er 3 lagen ontstaan. Dit is de 1e Toer. Laat 20 minuten rusten.
  • Herhaal dit nog 2 keer. Leg het deeg uiteindelijk in de koeling tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en leg 2 bakplaten in de oven.

Pistache & Honing gebak met Rosewater glazuur

Voor de pistachevulling:

  • Rooster de pistachenoten 10 minuten in de oven en laat afkoelen.
  • Hak 350 gram pistachenoten in kleine stukjes of pulseer ze voorzichtig in een blender.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Doe honing, bruine basterdsuiker, ei, suiker, gesmolten boter, bloem, vanillemerg en pistache essence in een kom en mix tot een geheel.
  • Voeg de gehakte noten toe en meng goed door.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Bewaar de overige 50 gram noten voor garnering.

Amandel & Abrikozen gebak

Spijs

  • Blancheer 3 abrikozen 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken en verwijder de schil.
  • Doe amandelmeel, sinaasappelrasp, bloem, ei, suiker, amandelaroma en sinaasappelbloesem water in een kom en meng tot een spijs. Gebruik eventueel een keukenmachine.
  • Zet het spijsmengsel in de koeling.
  • Snijd de 3 geblancheerde abrikozen rondom in en draai de twee delen los. Verwijder de pit.
  • Strooi er wat zout en suiker op. Zet opzij voor de garnering.
  • Doe de gewelde abrikozen in een blender en pureer. Voeg er wat sinaasappelsap aan toe met een heel klein beetje zout. Roer goed door.

Monchou, walnoot & vijgen gebak

  • Rooster alle walnoten (ook voor de garnering) 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  • Doe de monchou, sinaasappelrasp, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, allspice, een snufje zout en peper in een blender. Pureer tot een egaal geheel.
  • Snijd de vijgen in stukken en voeg toe aan het monchoumengsel. Pulseer een paar keer zodat het gemengd wordt, maar er wel wat grove stukken in zitten.
  • Doe 120 gram walnoten erbij en pulseer totdat alles opgenomen is maar er nog structuur in de mengsel zit.
  • Zet opzij.
  • Hak de overige 30 gram walnoten grof voor de garnering.

Samenstellen

Pistache & Honing gebak met Rosewater Glazuur

  • Deel het deeg in drie gelijke delen.
  • Rol 1/3e deel uit tot een rechthoekig lap deeg met een breedte van ongeveer 15 centimeter.
  • Smeer de pistache-honingvulling over de deeglap.
  • Rol stevig op. Snijd nu 4 of 5 mooie schrijven uit de rol.
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een geklutst ei. 
  • Bak in ongeveer 18 minuten goudbruin. 
  • Laat afkoelen.
  • Doe poedersuiker, zachter boter, room en een paar druppels rozenwater in een kom en mix tot een stevig glazuur.
  • Doe in een spuitzakje en decoreer de afgekoelde rollen met het glazuur. 

Amandel & Abrikozen gebak

  • Rol 1/3e deel van het deeg uit tot een grote lange plak.
  • Snijd 4 vierkantjes van ongeveer 10×12 centimeter uit.
  • Rol het amandelspijs uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter en snijd hier vierkantjes van ongeveer 5 centimeter uit. 
  • Smeer 1 el abrikozen puree op ieder deeglapje en leg het spijs er op.
  • Vouw de punten naar het midden toe om de vulling af te sluiten. Druk de randjes iets aan.
  • Leg op ieder vorm een halve abrikoos. 
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk met geklutst ei en strooi er wat amandelschaafsel op.
  • Bak in ongeveer 18 minuten gaar.

Monchou, Walnoot & Vijgen gebak

  • Rol het laatste deegstuk uit tot een dunne lap.
  • Snijd 4 rechthoekig vormen er uit.
  • Snijd aan beide kanten 5 tot 6 sneetjes tot 1/3e naar het midden. Houd het midden dus ongesneden.
  • Smeer wat monchouvulling in het midden. 
  • Vlecht een voor een, eerst links, dan rechts, een lapjes deeg over de vulling. Druk stevig aan en zorg dat de vulling volledig ingevouwen is. 
  • Bestrijk met wat geklutst ei en strooi er wat gehakte walnoten op.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in ongeveer 18 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.