Deense deeg
- Meng sterke bloem, bloem, suiker, zout, kardemom en de zachte boter in de mengkom van de keukenmachine voorzien van een platte menghaak.
- Meng melk en eieren door elkaar en verkruimel de gist erover. Meng met een garde goed door elkaar.
- Voeg het melkmengsel toe aan het droge mengsel en zet de mixer op lage stand. Meng tot alle ingrediënten net bij elkaar komen.
- Leg plasticfolie op het werkplek en stort het deeg erop. Modeleer tot een rechthoek en wikkel in de plastic. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Doe de koude boter tussen 2 vellen bakpapier en sla het met een deegroller tot een platte rechthoek. Leg in de koeling.
- Rol na het rusten het deeg uit tot een rechthoek die twee keer groter is dan de boterplak.
- Leg de boter aan een kant, vouw de andere kant van het deeg over de boterplak heen en knijp randen rondom dicht.
- Draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 centimeter. Vouw 1/3 van het deeg naar binnen en vouw de andere buitenkant hier overheen zodat er 3 lagen ontstaan. Dit is de 1e Toer. Laat 20 minuten rusten.
- Herhaal dit nog 2 keer. Leg het deeg uiteindelijk in de koeling tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200°C en leg 2 bakplaten in de oven.
Pistache & Honing gebak met Rosewater glazuur
Voor de pistachevulling:
- Rooster de pistachenoten 10 minuten in de oven en laat afkoelen.
- Hak 350 gram pistachenoten in kleine stukjes of pulseer ze voorzichtig in een blender.
- Smelt de boter op laag vuur.
- Doe honing, bruine basterdsuiker, ei, suiker, gesmolten boter, bloem, vanillemerg en pistache essence in een kom en mix tot een geheel.
- Voeg de gehakte noten toe en meng goed door.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Bewaar de overige 50 gram noten voor garnering.
Amandel & Abrikozen gebak
Spijs
- Blancheer 3 abrikozen 1 minuut in kokend water. Laat uitlekken en verwijder de schil.
- Doe amandelmeel, sinaasappelrasp, bloem, ei, suiker, amandelaroma en sinaasappelbloesem water in een kom en meng tot een spijs. Gebruik eventueel een keukenmachine.
- Zet het spijsmengsel in de koeling.
- Snijd de 3 geblancheerde abrikozen rondom in en draai de twee delen los. Verwijder de pit.
- Strooi er wat zout en suiker op. Zet opzij voor de garnering.
- Doe de gewelde abrikozen in een blender en pureer. Voeg er wat sinaasappelsap aan toe met een heel klein beetje zout. Roer goed door.
Monchou, walnoot & vijgen gebak
- Rooster alle walnoten (ook voor de garnering) 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.
- Doe de monchou, sinaasappelrasp, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat, allspice, een snufje zout en peper in een blender. Pureer tot een egaal geheel.
- Snijd de vijgen in stukken en voeg toe aan het monchoumengsel. Pulseer een paar keer zodat het gemengd wordt, maar er wel wat grove stukken in zitten.
- Doe 120 gram walnoten erbij en pulseer totdat alles opgenomen is maar er nog structuur in de mengsel zit.
- Zet opzij.
- Hak de overige 30 gram walnoten grof voor de garnering.
Samenstellen
Pistache & Honing gebak met Rosewater Glazuur
- Deel het deeg in drie gelijke delen.
- Rol 1/3e deel uit tot een rechthoekig lap deeg met een breedte van ongeveer 15 centimeter.
- Smeer de pistache-honingvulling over de deeglap.
- Rol stevig op. Snijd nu 4 of 5 mooie schrijven uit de rol.
- Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met een geklutst ei.
- Bak in ongeveer 18 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen.
- Doe poedersuiker, zachter boter, room en een paar druppels rozenwater in een kom en mix tot een stevig glazuur.
- Doe in een spuitzakje en decoreer de afgekoelde rollen met het glazuur.
Amandel & Abrikozen gebak
- Rol 1/3e deel van het deeg uit tot een grote lange plak.
- Snijd 4 vierkantjes van ongeveer 10×12 centimeter uit.
- Rol het amandelspijs uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter en snijd hier vierkantjes van ongeveer 5 centimeter uit.
- Smeer 1 el abrikozen puree op ieder deeglapje en leg het spijs er op.
- Vouw de punten naar het midden toe om de vulling af te sluiten. Druk de randjes iets aan.
- Leg op ieder vorm een halve abrikoos.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk met geklutst ei en strooi er wat amandelschaafsel op.
- Bak in ongeveer 18 minuten gaar.
Monchou, Walnoot & Vijgen gebak
- Rol het laatste deegstuk uit tot een dunne lap.
- Snijd 4 rechthoekig vormen er uit.
- Snijd aan beide kanten 5 tot 6 sneetjes tot 1/3e naar het midden. Houd het midden dus ongesneden.
- Smeer wat monchouvulling in het midden.
- Vlecht een voor een, eerst links, dan rechts, een lapjes deeg over de vulling. Druk stevig aan en zorg dat de vulling volledig ingevouwen is.
- Bestrijk met wat geklutst ei en strooi er wat gehakte walnoten op.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in ongeveer 18 minuten gaar.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.