E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dadel Mince Pie

Deze typisch Engelse mince pie is lekker kruidig en heeft een rijke vulling van gedroogd fruit. Met krenten, dadels, abrikozen en appel is dit een verwarmend taartje.

Zeinab

Recept van
Zeinab

Taart
(25) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 525 gram patentbloem
  • 225 gram koude roomboter
  • 75 gram poedersuiker 
  • Rasp van 1,5 sinaasappel
  • Rasp van 1,5 citroen
  • 4 theelepel kardemom 
  • 2 theelepel kaneel
  • ¾ theelepel zout
  • 1 vanillestokje 
  • 3 eieren

Kruidenmix

  • 4 theelepels kardemom
  • 4 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel gember
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout 
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden

Vulling

  • 175 gram krenten
  • 175 gram sultanas 
  • 300 gram medjool dadels
  • 60 gram berberis
  • 100 gram fruitmix gedroogd en gesuikerd
  • 150 gram jonagold appels
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram ongebrande, rauwe, gepelde amandelen
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker 
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram natuurlijk appelsap
  • 5 theelepel rozenwater
  • Kruidenmix

Afstrijken

  • 1 ei
  • 5 eetlepels kristalsuiker

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Foodprocessor
  • Bakplaat
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Keukenthermometer
  • Pizzasnijder
  • Taartrooster
  • Bakkwast
  • Bakvorm pie van ø 25 centimeter
  • Kleine stervormige uitsteekvorm

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden convectie.
  • Vet de bakvorm goed in. 

Deeg

  • Meng de bloem en de boter kort in een foodprocessor. 
  • Voeg de poedersuiker, sinaasappelrasp, citroenrasp, kruiden, zout en het vanillemerg toe aan het mengsel en mix weer kort . 
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix kort tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg en laat het 5 minuten afkoelen in de vriezer. 

Kruidenmix

  • Roer alle kruiden door elkaar.

Vulling

  • Snijd de dadels en abrikozen in blokjes.
  • Schil en rasp de appel.
  • Rasp en pers de citroen en de sinaasappel. 
  • Voeg het sap samen en meet daarna 150 milliliter af. 
  • Meng dit samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling en de volledige kruidenmix in een kookpan.
  • Laat het zo’n 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Verspreid de vulling over een platte schaal, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.

Opbouw

  • Rol de helft van het deeg uit tot een plak van 1-2 millimeter dik.
  • Bekleed de pie vorm hiermee. 
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. 
  • Verdeel de vulling over het deeg tot net onder de rand. 
  • Rol de rest van het deeg uit tot 1-2 millimeter dik.
  • Steek sterretjes uit en snijd de rest in repen. 
  • Versier de bovenkant van de taart met een visgraatpatroon en sterretjes van deeg.
  • Smeer af met wat losgeklopt ei en kristalsuiker.  
  • Bak de pie in ongeveer 30 minuten af.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm op een rooster en haal vervolgens uit de vorm. 
  • Serveer op een taartplateau.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.