E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cupido’s Banket – Mokka hazelnoot eclairs voor mijn familie

Als je een koffieliefhebber bent, zit je hier goed. Deze prachtige eclairs zijn opgebouwd uit soezenbeslag, banketbakkersroom, mokkaroom en butterscotchsaus. Ze zijn machtig en sterk van smaak, maar wel enorm lekker. De eclairs worden gegarneerd met een chocolade plaatje met gouden decoratie en gebrande hazelnootjes.

Thijs

Recept van
Thijs

(19) reviews

Ingrediënten

Soezenbeslag

  • 100 gram melk
  • 100 gram water
  • 2 gram zout
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram patentbloem
  • 4 eieren
  • 2 eieren (losgeklopt)

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • 100 gram suiker

Mokkaroom

  • 375 gram banketbakkersroom
  • 375 gram slagroom
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram oplosespresso
  • 3 gelatineblaadjes

Butterscotch saus

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 45 gram water
  • 15 gram roomboter
  • 75 gram slagroom

Decoratie

  • 250 gram pure chocolade
  • 100 gram hazelnoten
  • goudpoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Thermometer
  • Zeef
  • Chopper
  • Garde
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Bakspray
  • Acetaatfolie (A4)
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje ø 10 millimeter
  • Spuitmondje van ø 4 millimeter (2x)
  • Huishoudfolie
  • Fijne kwast

Voorbereiding

  • Bedek een plank die in de vriezer past met bakpapier.
  • Leg een spuitzak met spuitmondje ø 10 klaar.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden conventioneel.
  • Spray een bakplaat in met bakspray en bestuif met bloem.
  • Week de gelatine in koud water.

Soezenbeslag

  • Breng het water, de melk en de boter in stukjes aan de kook.
  • Haal pan van het vuur.
  • Roer de gezeefde bloem en het zout erdoor en meng tot een bal.
  • Zet terug op het vuur en gaar het deeg tot het begint te zweten (na ongeveer 2 minuten).
  • Stort het deeg in de kom van de mixer en draai het los met de bisschopshaak.
  • Voeg 1 voor 1 de 4 eieren toe en mix door.
  • Spatel het laatste ei er handmatig en in gedeeltes doorheen, zodat je voelt of het beslag de juiste consistentie heeft of niet.
  • Doe het beslag in een spuitzak met spuitmondje ø 10.
  • Spuit met spuitmondje 10 mm stroken op een plaat die in de vriezer past.
  • Zet de eclairs in de vriezer.
  • Snijd de eclairs op maat tot 12 centimeter lang.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Zet de eclairs in de oven en verlaag temperatuur naar 200 graden.
  • Bak ze in ongeveer 25-35 minuten goudbruin en gaar, verlaag halverwege de oventemperatuur naar 180 graden.

Banketbakkersroom

  • Maak een papje van een scheutje melk, de eidooiers, suiker en custardpoeder.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Giet de helft van de warme melk bij de dooiers en roer goed door.
  • Giet alles terug in de pan en kook het mengsel voor ongeveer 3 minuten tot het is ingedikt.
  • Stort op een bord en dek af met huishoudfolie direct op de room.
  • Laat het mengsel afkoelen.

Mokkaroom

  • Klop de slagroom stijf met de suiker.
  • Klop 375 gram banketbakkersroom los met de koffiepoeder.
  • Verwarm de gelatine met aanhangend vocht in een steelpan en voeg bij de banketbakkersroom.
  • Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
  • Zet afgedekt in de koeling tot gebruik.
  • Doe de mokkaroom in een spuitzak met gladde spuitmond van ø 4 millimeter.

Butterscotch saus

  • Karamelliseer de basterdsuiker met het water en de boter tot 150 graden.
  • Blus af met de slagroom.
  • Laat afkoelen.
  • Doe de butterscotch saus in een spuitzak met gladde spuitmond van ø 4 millimeter.

Decoratie

  • Smelt 2/3e van de chocolade au bain-marie.
  • Tempereer met de rest van de chocolade en breng op temperatuur naar 31 graden.
  • Strijk dun uit over vel acetaatfolie en snijd 10 stroken uit.
  • Hak de hazelnoten grof.

Opbouw

  • Steek 3 gaatjes in de bovenkant van de eclairs.
  • Vul de eclairs met mokkaroom en draai ze om.
  • Bedek ze met een laagje butterscotch saus en hazelnoten.
  • Decoreer met chocolade, goudpoeder en een toefje mokkaroom met een hazelnoot.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.