Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Thermometer
- Zeef
- Chopper
- Garde
- Bakplaat
- Bakpapier
- Bakspray
- Acetaatfolie (A4)
- Spuitzakken
- Spuitmondje ø 10 millimeter
- Spuitmondje van ø 4 millimeter (2x)
- Huishoudfolie
- Fijne kwast
Voorbereiding
- Bedek een plank die in de vriezer past met bakpapier.
- Leg een spuitzak met spuitmondje ø 10 klaar.
- Verwarm de oven voor op 220 graden conventioneel.
- Spray een bakplaat in met bakspray en bestuif met bloem.
- Week de gelatine in koud water.
Soezenbeslag
- Breng het water, de melk en de boter in stukjes aan de kook.
- Haal pan van het vuur.
- Roer de gezeefde bloem en het zout erdoor en meng tot een bal.
- Zet terug op het vuur en gaar het deeg tot het begint te zweten (na ongeveer 2 minuten).
- Stort het deeg in de kom van de mixer en draai het los met de bisschopshaak.
- Voeg 1 voor 1 de 4 eieren toe en mix door.
- Spatel het laatste ei er handmatig en in gedeeltes doorheen, zodat je voelt of het beslag de juiste consistentie heeft of niet.
- Doe het beslag in een spuitzak met spuitmondje ø 10.
- Spuit met spuitmondje 10 mm stroken op een plaat die in de vriezer past.
- Zet de eclairs in de vriezer.
- Snijd de eclairs op maat tot 12 centimeter lang.
- Bestrijk ze met losgeklopt ei.
- Zet de eclairs in de oven en verlaag temperatuur naar 200 graden.
- Bak ze in ongeveer 25-35 minuten goudbruin en gaar, verlaag halverwege de oventemperatuur naar 180 graden.
Banketbakkersroom
- Maak een papje van een scheutje melk, de eidooiers, suiker en custardpoeder.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
- Giet de helft van de warme melk bij de dooiers en roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en kook het mengsel voor ongeveer 3 minuten tot het is ingedikt.
- Stort op een bord en dek af met huishoudfolie direct op de room.
- Laat het mengsel afkoelen.
Mokkaroom
- Klop de slagroom stijf met de suiker.
- Klop 375 gram banketbakkersroom los met de koffiepoeder.
- Verwarm de gelatine met aanhangend vocht in een steelpan en voeg bij de banketbakkersroom.
- Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
- Zet afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Doe de mokkaroom in een spuitzak met gladde spuitmond van ø 4 millimeter.
Butterscotch saus
- Karamelliseer de basterdsuiker met het water en de boter tot 150 graden.
- Blus af met de slagroom.
- Laat afkoelen.
- Doe de butterscotch saus in een spuitzak met gladde spuitmond van ø 4 millimeter.
Decoratie
- Smelt 2/3e van de chocolade au bain-marie.
- Tempereer met de rest van de chocolade en breng op temperatuur naar 31 graden.
- Strijk dun uit over vel acetaatfolie en snijd 10 stroken uit.
- Hak de hazelnoten grof.
Opbouw
- Steek 3 gaatjes in de bovenkant van de eclairs.
- Vul de eclairs met mokkaroom en draai ze om.
- Bedek ze met een laagje butterscotch saus en hazelnoten.
- Decoreer met chocolade, goudpoeder en een toefje mokkaroom met een hazelnoot.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.