E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Croquembouche met nougat en karamel

Evert

Recept van
Evert

Taart
(2) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 5 deciliter water
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 9 eieren
  • 200 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • snuf zout
  • eetlepel suiker

Crème patissière

  • 150 gram roompoeder
  • 1.5 liter melk
  • 150 gram suiker
  • 2 vanillestokje

Nougat

  • 500 gram geroosterde amandelstukjes
  • 1000 gram suiker
  • 1 deciliter water
  • 400 gram glucosesiroop

Karamel

  • 1000 gram suiker
  • 2 deciliter water
  • 300 gram glucosesiroop

Samenstellen

  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton.

Soesjes

  • Kook het water met de boter.
  • Zeef de bloem.
  • Voeg de gezeefde bloem in een keer toe aan het water/botermengsel en blijf roeren tot het beslag als een bal loslaat van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en doe de eieren er één voor één bij. Blijf continu goed roeren tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit soesjes met een diameter van 2 centimeter op de bakplaat en bak ze af in ongeveer 8 minuten.
  • Verlaag na 8 minuten de temperatuur van de oven naar 190 °C en bak nog 12 minuten. Let op dat ze niet aanbranden.
  • Laat de soesjes afkoelen op een rooster.

Crème patissière

  • Maak de roompoeder met een beetje melk aan.
  • Breng de resterende melk met de suiker en vanillestokjes aan de kook.
  • Voeg een scheutje hete melk toe aan het roommengsel, klop even door en schenk dan alles terug in de pan.
  • Breng even aan de kook en stort het mengsel vervolgens op een schaal.
  • Bedek met plastic folie en laat afkoelen.
  • Klop de crème even op en doe in een spuitzak.
  • Knip een klein gaatje in de onderkant van de soesjes en vul op met de crème.

Nougat

  • Hak amandel in grove stukjes en rooster in een koekenpan.
  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Voeg glucosesiroop toe en laat dit koken tot het een karamelkleur krijgt
  • Voeg de amandelstukjes toe en roer goed door.
  • Stort op een vel bakpapier en laat het mengsel een beetje afkoelen.
  • Rol het uit en snijd hier cirkels uit met een diameter van 30 centimeter. Steek ook 2 cirkels met een diameter van 10 centimeter uit en 2 halve maantjes ter garnering.

Karamel

  • Suiker in water oplossen en aan de kook brengen.
  • Roer hier vervolgens de glucosesiroop door.
  • Zet het vuur lager en laat pruttelen tot er een blonde karamel ontstaat. Draai de pan af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Samenstellen

  • Bekleed de kegel met aluminiumfolie.
  • Plak met de karamel de soesjes aan elkaar vast en bouw de toren op rondom de kegel. Let op dat u de soesjes niet aan de aluminiumfolie plakt.
  • Bouw de toren op en laat rusten om uit te harden.
  • Verwijder de kegel uit de toren en plaats de soesjes op de nougatbodem.
  • Garneer de top met nougatrondjes en halve maantjes.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker en doe in een spuitzak.
  • Spuit de slagroom langs de randen van de toren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.