Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Maak een kegel van karton om de toren mee op te bouwen.
Soezen
- Breng al roerend boter, melk, water en zout aan de kook.
- Neem de pan van het vuur en doe de bloem er in een keer bij. Roer stevig door tot alles is opgenomen.
- Zet de pan even terug op laag vuur en gaar het deeg in 2-3 minuten onder constant stevig roeren.
- Haal de pan van het vuur en roer de eieren er een voor een door tot een gladde massa ontstaat.
- Doe het deeg in een spuitzak en laat enigszins afkoelen. Spuit er vervolgens soesjes van op de beklede bakplaat.
- Bak de soesjes 20-25 minuten in de hete oven.
- Haal uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen.
Karamelcrème
- Doe 150 gram suiker en 80 milliliter water in een pan en laat het op matig vuur smelten en karamelliseren.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Meng dit door de melk.
- Haal de pan van het vuur en schenk er heel voorzichtig melk bij. Roer goed door.
- Klop de dooiers met de resterende suiker licht en romig. Roer de maïzena erdoor.
- Schenk een klein beetje hete melk bij de dooiers en klop even goed door.
- Schenk alles terug in de pan en laat onder constant roeren de crème indikken.
- Giet de crème in een platte schaal en dek af met plastic folie.
- Doe de afgekoelde karamelcrème in een spuitzak.
- Knip een gaatje in de koude soesjes en vul ze met de karamelcrème.
Samenstellen
- Kook zonder te roeren 200 gram suiker, water en citroensap in een pan tot alle suiker is opgelost.
- Zet het vuur hoger en karamelliseer de suiker in 5-6 minuten.
- Dip de bovenkant van de soesjes in de karamel en laat even opdrogen.
- Zet de kegel op een serveerschaal.
- Dip vervolgens de onderkant van de soesjes in de karamel en bouw de croquembouche op tegen de kegel op. Plak de soesjes aan elkaar vast me de karamel.
- Laat de toren opstijven.
- Karamelliseer 120 gram suiker in een pan door het 1-2 minuten te koken.
- Roer door met een houten pollepel.
- Maak met een vork suikerdraden en draai deze over en rondom de croquembouche.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.