Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Vierkante bakvorm 20 centimeter
- Springvormen van ø 18 centimeter (2x)
- Staafmixer
- Deegroller
- Uitsteker ruit groot
- Uitsteker ruit middel
- 10 lange satéprikkers
- Kleine spuitzakken
- Grote spuitzak
- Spuitmondje rond 2 millimeter (2x)
- Spuitmond rond 12 millimeter
- Rasp
- Deegkrabber
- Suikerthermometer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de vierkante bakvorm van 20 centimeter in. Bestuif met bloem.
- Vet de springvormen van ø 18 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Citroen-tijm koekjes
- Meng de boter, suiker, citroen, tijm en zout in de mixer met vlinderhaak.
- Voeg de eidooier toe en meng erdoor heen.
- Voeg als laatste de bloem en amandelmeel toe en kneed door.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
- Rol het deeg uit en steek er 20 grote ruitvormpjes uit.
- Duw onder in 4 koekjes een satéprikker.
- Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
- Bak de koekjes in 13 minuten op 170 graden gaar.
Speculaasjes
- Meng de boter, suiker, citroen en zout in de mixer met vlinderhaak.
- Doe de karnemelk erbij en meng erdoor heen.
- Voeg de bloem, speculaaskruiden en baksoda toe en kneed het geheel tot een deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 1 uur rusten.
- Rol het deeg uit en steek 12 grote ruiten en 10 middelgrote ruitvormpjes uit.
- Steek in 5 grote ruitkoekjes een sateprikker.
- Verdeel het resterende deeg ook in kleine stukken op de bakplaat. Dit gebruik je later als taartvulling.
- Bak de koekjes 14 minuten op 170 graden.
Speculaas cake
- Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.
- Verwarm de boter, suiker en honing in een pannetje tot een gladde massa.
- Laat afkoelen.
- Maal de amandelen in een keukenmachine grof.
- Mix in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout en speculaaskruiden.
- Kluts de eieren los.
- Doe het boter-suikermengsel en de geklutste eieren bij het bloemmengsel en spatel tot een gladde massa.
- Doe als laatste de amandelen erbij en spatel door het beslag.
- Giet het beslag in de vierkante bakvorm van 20 centimeter.
- Bak de cake 35-40 minuten op 160 graden.
Pruimenjam
- Snijd de pruimen in kleine stukjes.
- Doe samen met de sinaasappel, kaneelstokje, geleisuiker en port in een steelpan en breng aan de kook.
- Laat het geheel zo’n 5 minuten koken.
- Pureer de jam met een staafmixer.
- Doe de jam op een bord en laat afkoelen.
Bosbessenvulling
- Breng de bosbessen met de sinaasappelsap en suiker aan de kook.
- Laat rustig koken.
- Zodra er vocht vrij komt uit de bossen, roer je de maizena los met 1 eetlepel van het kookvocht.
- Voeg dit toe aan de bessen.
- Laat het geheel nog 3-5 minuten koken op laag vuur, terwijl je af en toe doorroert.
- Laat afkoelen in een lage bak/schaal in de koelkast.
Citroen-tijm biscuit
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Klop de eiwitten met de suiker luchtig.
- Klop de dooiers los en spatel door het opgeklopte eiwit.
- Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel door het beslag.
- Spatel de citroenrasp en tijm door het beslag.
- Verdeel het beslag over de 18 centimeter springvormen.
- Bak de biscuits 25-30 minuten op 180 graden.
- Controleer of de cake gaar is met een sateprikker.
Crème duchesse
- Klop de eidooiers luchtig in de standmixer tot ze wat lichter worden.
- Kook de suiker en water in een steelpan tot een suikersiroop.
- Zodra de suikersiroop 115 graden is, zet je de standmixer lager en giet je de siroop bij het eigeel.
- Blijf ongeveer 5 minuten kloppen tot een mooi, bleek mengsel. Je hebt nu een pâté à bombe gemaakt.
- Klop de boter wit en luchtig met de vlinderhaak.
- Voeg de pâté à bombe toe aan de boter in minimaal 5 stappen.
- Klop nog even door.
- Doe in een spuitzak en leg weg tot gebruik.
Royal icing
- Meng de eiwitpoeder met water.
- Zeef de poedersuiker en mix dat met het eiwit-water.
- Verdeel de icing over 2 bakjes en breng op kleur met kleurstof.
- Vul 2 kleine spuitzakjes met kleine spuitmond met een klein beetje van de icing en maak de buitenlijnen van de koekjes. De citroen tijm koekjes geel, de speculaasjes paars.
- Leng de rest van de icing aan met water en kleur daarmee de binnenkant in.
- Laat de koekjes met icing drogen op een rooster.
Opbouw
- Snijd de speculaascake doormidden.
- Vul met de pruimenjam en verkruimelde speculaasjes.
- Bestrijk met een eerste laag crème duchesse.
- Zet de cake in de vriezer.
- Snijd de citroen tijm biscuits doormidden.
- Spuit een dijkje van crème duchesse, vul het midden met bosbessenvulling en verkruimelde citroen tijm koekjes.
- Strijk af met een eerste laag crème duchesse.
- Zet de biscuits in de vriezer.
- Strijk een tweede laag crème duchesse op de speculaascake en strijk glad af.
- Zet weer terug in de vriezer.
- Doe hetzelfde met de citroen tijm biscuits.
- Zet de taarten op elkaar en plak de koekjes op de taart.
- Steek de koekjes met satéprikker boven in de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.