E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tussen hemel en taarten

Deze cranberrycake met dennen botercrème van Trijntje Oosterhuis en Edsilia Rombley is een echte kersttaart! Hij ziet er niet alleen uit als een kerstboom, maar hij heeft ook echte kerstsmaken.

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 230 gram frambozenpuree (diepvries)
  • 125 gram cranberry compote (pot)
  • 100 gram rode aalbessen (los geritst)
  • Enkele druppels rode kleurstof
  • 3 eieren
  • 300 milliliter zonnebloemolie
  • 350 gram kristalsuiker
  • 320 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 2 gram kaneel

Dennen botercrème

  • 200 gram banketbakkersroom poeder
  • 550 milliliter volle melk
  • 35 milliliter dennen likeur
  • 75 gram dennen honing
  • Enkele druppels groene kleurstof
  • 750 gram ongezouten roomboter

Decoratie

  • 1 bakje rode aalbessen
  • 1 bakje physalis
  • 300 gram isomalt
  • 50 gram eetbaar decoratiesneeuw

Bereidingswijze

Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis in de Heel Holland Bakt tent tijdens kerst.

Edsilia Rombley en Trijntje Oosterhuis

Edsilia bakt samen met haar schoonzus Trijntje. Edsilia is zangeres en presentatrice. Je kunt haar kennen van haar liedje ‘Hemel en aarde’ of als presentatrice van het Eurovisie Songfestival in 2021. Maar dat is niet alles, ze maakt ook deel uit van de band ‘Ladies of Soul’. Dit doet zij, onder andere, met haar schoonzus Trijntje. Trijntje is zangeres en zangcoach. In de jaren ’90 brak zij, samen met haar broer Tjeerd, door als het iconische duo ‘Total Touch’. Een aantal jaren later begon zij aan haar solocarrière.

Beide zijn wel eens in de keuken te vinden. Zo post Trijntje regelmatig recepten op haar Instagram- en TikTok-account en vindt Edsilia het ontzettend leuk om te koken voor vrienden en familie.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkommen
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje
  • 2 bezemstelen (of andere lange stokken)
  • Dozen of kratten om de bezemstelen op te leggen

Voorbereiding

  • Bekleed de bakplaat met opstaande rand met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en check of de boter en melk op kamertemperatuur zijn.

Cranberrycake

  • Meng de frambozenpuree, cranberry compote, rode besjes, eieren en olie door elkaar.
  • Pas de kleur iets aan met enkele druppels rode kleurstof.
  • Meng in een andere kom de suiker, bloem, bakpoeder, zout en kaneel met een garde goed door elkaar.
  • Voeg beide mengsels bij elkaar in een grote kom en roer met een spatel tot een beslag.
  • Verdeel het beslag over de hele bakplaat.
  • Bak de cranberrycake in 25 minuten gaar en laat vervolgens volledig afkoelen.
  • Steek ronde plakken uit voor het bouwen van de kerstboom.
  • Leg de plakken cake op bakpapier in de diepvries om goed stevig te worden.

Dennen botercrème

  • Mix de banketbakkersroompoeder met de melk, likeur en honing.
  • Roer dit even met een garde enigszins glad.
  • Voeg de zachte boter toe en laat de mixer rustig draaien tot het luchtig is.
  • Breng tijdens het draaien de crème op passende (groene) kleur.
  • Doe de helft van de crème in een spuitzak met kartel spuitmondje.

Opmaak van de cranberrycake

  • Bouw de kerstboom op door laagjes cranberrycake van groot naar klein op te stapelen en smeer er steeds een laagje dennen botercrème tussen.
  • Bestrijk de buitenkant van de boom met een dun laagje dennen botercrème en laat de boom even opstijven in de diepvries.
  • Knip kleine trosjes van de aalbesjes en pel de physalis, zodat alleen het balletje overblijft.
  • Laat de isomalt in een kleine steelpan rustig smelten.
  • Neem de kerstboomtaart uit de vriezer en ‘duw’ indien nodig nog een beetje in model.
  • Spuit de kerstboomtaart rondom mooi op met de dennen botercrème in de spuitzak.
  • Decoreer de boom met trosjes bessen en de physalis.
  • Bestrooi of bepoeder de boom met decoratiesneeuw (met een theezeefje) voor een sneeuw effect.
  • Leg 2 bezemstelen op 2 verhogingen.
  • Controleer de textuur van de gesmolten isomalt: het moet helemaal gesmolten zijn en daarna ietsje afgekoeld zodat het mooi in dunne draden van een vork afloopt.
  • Maak gesponnen suiker (engelenhaar) door vanaf een verhoging met 2 vorken te wapperen zodat de suikerdraden over de bezemstelen vallen
  • Neem de flinke dot engelenhaar met de handen op en decoreer hiermee de kerstboomtaart.

Dit recept komt uit de kerstspecial van Heel Holland Bakt 2024. Aflevering gemist?

Kijk hier terug!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.