Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Deegsteker
- Deegroller
- Bakplaat
- Bakpapier
- Rasp
- Spuitzak
- Gekarteld spuitmondje
Voorbereiding
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Deeg I
- Los de gist op in ongeveer 50 milliliter water.
- Kneed alle ingrediënten minimaal 10 minuten met de mixer tot een mooi soepel deeg.
- Voeg daarna de kruiden van de vulling toe.
- Bereid ondertussen de vulling voor: halveer de ansjovis, snijd de zongedroogde tomaat in reepjes en rasp de knoflook.
- Kneed en steek de vulling door het deeg met een deegsteker.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
- Verdeel daarvan 1 bol in 3 gelijke delen.
- Bol alle deegstukjes op.
- Laat het deeg 30-40 minuten rijzen.
Beurre noisette
- Snijd de boter in 6 gelijke stukken en laat deze smelten in een pan.
- Verwarm op middelhoog vuur door tot de boter begint te bruinen.
- Verwarm daarna door op laag vuur tot de boter mooi bruin is.
- Koel de boter terug in de koeling tot hij net vast wordt.
- Klop de boter luchtig in de mixer met de bisschophaak op een lage stand.
- Breng met fleur de sel op smaak.
- Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
- Spuit een mooie rozet en laat kort opstijven in de koeling.
- Haal een kwartier voor het serveren uit de koeling.
Aioli
- Klop de eidooiers los met de mosterd, azijn en citroensap.
- Rasp de knoflook en voeg toe.
- Zet de mixer hoog en voeg druppelsgewijs de olie toe.
- Mix tot een egaal mooi mengsel en breng op smaak met peper en zout.
Deeg II
- Bestuif het werkblad met roggebloem.
- Rol de 3 grote deegballen uit tot een lange strengen.
- Vlecht de strengen met elkaar en maak tot een krans.
- Rol de 3 kleine bolletjes ook tot lange dunne strengen en vlecht deze ook.
- Deel de dunne vlecht op in 3 delen en draai deze om de grote krans.
- Laat de krans nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden conventioneel.
- Plaats een bakje water onder in de oven.
- Plaats het deeg op de bakplaat.
- Bestrijk de kleine vlechten met een losgeklopt ei, bestrooi eventueel de rand nog met extra roggebloem.
- Bak het brood in 25 – 35 minuten gaar op 200 graden.
Afwerking
- Maak een mooi bosje van de kruiden en bloemen met keukentouw.
- Leg het brood op een serveerplank.
- Bind het bosje bloemen om de krans en serveer met boter en aioli.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.