Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170˚C.
- Vet een bakblik met een diameter van 26 centimeter in met boter.
Bodem
- Zeef de bloem boven een beslagkom.
- Snijd de boter in blokjes. Voeg samen met suiker toe aan de bloem. Kneed kort door tot een zanderig deeg.
- Voeg eidooier, sinaasappelrasp en zout toe en kneed tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Bekleed de taartvorm met het deeg.
- Bak de taartbodem 30 minuten blind in de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Verwijder de taartvorm.
Vulling
- Week gelatineblaadjes in koud water tot zacht.
- Doe melk en 35 gram suiker in een steelpannetje. Breng op laag vuur aan de kook.
- Mix met een handmixer 35 gram suiker samen met eidooiers tot een witte luchtige massa.
- Haal de pan van het vuur en voeg het eimengsel toe aan de warme melk. Klop goed door.
- Voeg gelatineblaadjes toe. Roer goed door tot alle gelatine is opgelost. Zet aan de kant.
- Karamelliseer 150 gram suiker in een steelpannetje.
- Voeg 50 ml slagroom toe en roer goed door.
- Schenk bij het melkmengsel en roer goed door tot egale crème.
- Laat afkoelen.
- Klop de overgebleven slagroom op.
- Roer de afgekoelde crème door de geklopte slagroom.
- Vul de taartbodem hiermee.
Garnering
- Karamelliseer* 200 gram suiker met 30 milliliter water.
- Snijd de sinaasappel in mooie dunne plakjes.
- Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook in een steelpan. Blancheer de sinaasappel door ze drie keer kort in het water te dompelen.
- Breng 105 milliliter water aan de kook en voeg 105 gram suiker toe. Roer even door. Doe de sinaasappelplakjes erbij en laat minimaal dertig minuten koken tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
- Spreid de sinaasappelplakjes uit over de bakplaat en bestrooi met suiker.
- Smelt voor de karamelsaus 200 gram suiker met wat water in een pan met dikke bodem op heel laag vuur. Roer tijdens het karamelliseringsproces niet in de pan.
- Haal de pan van het vuur zodra de suiker vloeibaar is. Laat het niet te donker worden.
- Verwarm slagroom in een pannetje.
- Zet de pan met karamel terug op het vuur en schenk de warme slagroom al roerend beetje bij beetje in de pan.
- Verwarm de saus al roerend tot een vloeibare karamelsaus. Laat afkoelen.
- Garneer de taart met de gesuikerde sinaasappelpartjes en karamelsaus.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.