Citroenen, citroenen en nog eens citroenen! Deze citroen meringuetaart is er eentje voor de liefhebbers. Met een tic van limoncello maak je de taart helemaal af!
LET OP: Lees het recept eerst even goed door, de citroenchips hebben 2 dagen nodig om te drogen.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Springvorm
- Bakpapier
- Blindbakbonen
- Steelpan
- Bakplaat
- Rasp
- Citroenpers
- Kommen
- Spatel
- Keukenthermometer
- Spuitzak met spuitmondje
Voorbereiding voor citroen meringuetaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
Decoratie voor de citroenmeringuetaart
- Verwarm de oven voor op 130 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breng het water met de suiker aan de kook.
- Snijd de citroen in dunnen plakjes.
- Dip de citroenschijfjes in het suikerwater en roer ze gedurende 3 minuten voorzichtig om.
- Haal de citroenschijfjes uit het suikerwater, leg ze op een bakplaat en bak ze krokant in ongeveer 15 minuten.
- Laat de citroenchips 2 dagen drogen.
Koekbodem
- Meng de bloem, boter, suiker, 1 ei, 1 eigeel, 0,25 theelepel gist,een snufje zout en de citroenrasp van 1 citroen in een kom en meng dit goed door.
- Verpak het deeg in verhoudfolie en leg het in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, doe het in de springvorm en verdeel er de blindbakbonen overheen.
- Bak de koek gaar in 25 tot 30 minuten en zet weg voor de opbouw van de citroen meringuetaart.
Limoncello curd
- Breng 1 ei, de eidooiers, limoncello, citroensap, suiker en het merg van 0,5 vanillestokje in een steelpan aan de kook.
- Voeg vervolgend de roomboter toe aan de limoncello curd, als die dikker is geworden.
- Roer de geweekte gelatineblaadjes door de limoncello curd.
- Giet de limoncello curd op een bakplaat en dek het af met verhoudfolie, zodat er geen velletje op komt.
- Laat de limoncello curd in de koelkast afkoelen.
Lemon curd
- Rasp de citroenen en pers de citroenen uit.
- Verwarm de suiker, roomboter en de citroenrasp au bain-marie.
- Kluts de eieren.
- Voeg het citroensap en de eieren toe aan het mengsel als de boter gesmolten is.
- Voeg vervolgens de gelatineblaadjes toe.
- Giet de lemon curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en zet het in de koelkast.
Italiaanse meringue
- Breng het water met 200 gram kristalsuiker aan de kook.
- Klop de eiwitten, een snufje zout en het merg van 0,5 vanillestokje op als de suikersiroop 112 graden is.
- Voeg beetje bij beetje 40 gram kristalsuiker toe aan de eiwitten.
- Giet de suikersiroop bij de eiwitten als het een temperatuur heeft van 120 graden.
- Zet de mixer op de hoogste stand en blijf mixen tot de meringue is afgekoeld.
Opbouw voor de citroenmeringuetaart
- Vul de koekbodem van de citroen meringuetaart met de limoncello curd.
- Verdeel daar een laag lemon curd overheen.
- Spuit de Italiaanse meringue over de vulling heen.
- Brand de meringue met een brander lichtbruin.
- Verdeel de citroenchips over de citroen meringuetaart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.