Voor de liefhebbers van fruitige en strak afgewerkte baksels is deze citroen meringuetaart een absolute must!
Bakbenodigdheden
- 2 taartringen met een diameter van 20 centimeter
- Mixer
- Rasp
- Kommen
- Steelpan
- Spatel
- Spuitmondje 1M
- Spuitzak
- Zeef
Voorbereiding van de citroen meringuetaart
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Week 2 keer 6 blaadjes gelatine in aparte schaaltjes met water.
Amandel bodem voor citroen meringuetaart
- Kneed de amandelmeel, basterdsuiker, roomboter, bloem en het zout in een kom tot een kruimeldeeg.
- Verdeel het kruimeldeeg over de bodem van de springvorm.
- Bak de bodem gaar in 18 minuten en laat het vervolgens afkoelen.
Gesuikerde citroen
- Breng 150 gram suiker met het water in een steelpan aan de kook.
- Snijd de citroen in 5 dikke plakken en vervolgens door de helft. Verwijder het vruchtvlees en snij 1 helft in 2 stukken.
- Doe de citroenstukjes in het suikerwater en laat dit 20 minuten koken.
- Haal de citroenstukjes uit het water en laat ze afkoelen.
- Dip de citroenstukjes in de overgebleven kristalsuiker.
Italiaanse meringue
- Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook.
- Doe de eiwitten en een snufje zout in een kom, begin met het stijfkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 graden is.
- Haal de steelpan van het vuur als de suikersiroop 120 graden is en giet dit in een dun straaltje bij de eiwitten.
- Zet de mixer op een hoge snelheid en klop de meringue stijf.
- Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Lemon curd
- Doe de suiker, citroensap en – rasp en eigelen in een pan en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt.
- Haal van het vuur en roer de blokjes boter er doorheen
- Verdeel de lemon curd over 2 kommen en roer de gelatineblaadjes door 1 kom.
Frambozen- en citroenmousse
- Pak de twee schaaltjes met geweekte gelatineblaadjes.
- Breng de diepvriesframbozen in een steelpan aan de kook.
- Zeef de frambozen, voeg 6 gelatineblaadjes toe en laat dit oplossen.
- Klop de 3 eiwitten met 100 gram kristalsuiker op in een kom.
- Doe de helft van dit mengsel bij de lemon curd met gelatine en mix vervolgens goed door.
- Voeg de andere helft van het mengsel toe aan de frambozenpuree en mix wederom goed door.
- Klop de slagroom lobbig en roer het in gelijke delen door de frambozen- en de citroenmousse.
- Leg een siliconen matje onder de taartring, weeg 300 gram frambozenmousse af en leg dit 15 minuten in de vriezer.
- Verdeel 300 gram citroenmousse over de frambozen, leg dit in de vriezer en laat het volledig opstijven voor de opbouw van de citroen meringuetaart.
Amandeltuiles
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe het amandelschaafsel in een pan en bak dit lichtjes aan.
- Smelt de boter met het water in een steelpan.
- Klop het halve ei los.
- Meng alle ingrediënten met elkaar en vet vervolgens een bakmat in.
- Verdeel het beslag in hoopjes op de bakmat, druk de hoopjes met een natte hand plat.
- Bak de amandeltuiles gaar in 15 minuten.
Opbouw van de citroen meringuetaart
- Leg de plak amandelcrumble op een bord.
- Haal de mousse uit de koelkast en leg dit boven op de amandel bodem van de citroen meringuetaart.
- Verdeel de lemon curd over de bovenkant van de taart.
- Spuit een randje meringue op de taart en brand dit bruin.
- Decoreer de citroen meringuetaart met frambozen en gesuikerde citroenschillen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.