Een lekker fris taartje, zo kun je deze citroen basilicum meringuetaart het beste omschrijven. Perfect om nog een (klein) stukje van te nemen!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Taartring met een diameter van 23 centimeter
- Siliconenvorm rond
- Keukenweegschaal
- Rooster
- Spatel
- Gekartelde spuitmond
- Spuitzak
- Deegroller
- Vershoudfolie
- Liniaal
- Citroenpers
- Keukenthermometer
- Staafmixer
Voorbereiding voor de meringuetaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Week de gelatine in koud water.
Pâte sablée
- Kluts de eieren.
- Kneed de boter, poedersuiker, amandelmeel, bloem, 62 gram ei, bakpoeder, zout en vanille-extract tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in verhoudfolie en leg dit in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte.
- Leg het deeg tijdens het uitrollen af en toe terug in de koelkast, zodat het niet gaat plakken of scheuren.
- Steek met de taartring een grote cirkel uit het deeg.
- Snijd met een mes stroken uit het deeg die net iets hoger zijn dan de taartring.
- Druk deze op de zijkant van de taartring en plak deze vast aan de bodem.
- Snijd de uitstekende randjes van het taartdeeg af.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Leg de taartring voor ongeveer 10 minuten in de vriezer.
- Bak de pâte sablée gaar in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal het uit de oven en laat het minstens 5 minuten afkoelen.
- Verwijder daarna pas de taartring en zet de bodem apart voor de opbouw van de meringuetaart.
Citroenmousse
- Kluts de eieren en rasp 2 citroenen.
- Pers de citroenen uit en weeg 100 gram citroensap af.
- Verwarm 100 gram ei, 100 gram citroensap, citroenrasp en de suiker in een steelpan op middellaag vuur.
- Haal de steelpan van het vuur als het mengsel de juiste dikte heeft. Het mengsel heeft de juiste dikte als je er een streep doorheen kan trekken met een lepel.
- Zeef het mengsel, voeg de boter toe en roer dit tot een egaal mengsel.
- Knijp de gelatine uit, voeg dit toe aan het mengsel en roer dit goed door.
- Hak 3 gram verse basilicum fijn en voeg dit toe aan het citroenmengsel.
- Laat het citroenmengsel afkoelen tot ongeveer 30/40 graden.
- Klop de slagroom op en meng het citroenmengsel er doorheen.
- Giet de mousse in een ronde siliconenvorm met afgeronde zijkanten, strijk het glad met een spatel, dek het af met verhoudfolie en zet het in de vriezer.
Citroenbasilicumgel
- Rasp 2 citroenen en pers 250 gram citroensap uit.
- Verwarm 17 milliliter, 125 gram citroensap, 4 theelepels citroenrasp en de suiker in een steelpan en op middelhoog vuur.
- Roer de agar agar door een het overgebleven water in een kommetje tot de agar agar is opgelost.
- Voeg de agar agar toe aan de steelpan en laat dit 2 minuten doorkoken.
- Hak ondertussen de basilicum fijn.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de rest van het citroensap toe.
- Roer dan de de fijngehakte basilicum door het mengsel.
- Dek het mengsel af en zet het in de koelkast tot de opbouw van de meringuetaart.
Spiegelglazuur
- Breng het water, maissiroop en de suiker in een steelpan aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren.
- Haal de steelpan van het vuur en roer de gecondenseerde melk door het mengsel.
- Wring de gelatine uit en voeg dit toe aan het mengsel.
- Voeg de witte chocolade met gele kleurstof bij elkaar in een hoge kom en schenk daar het warme mengsel overheen.
- Mix dit met een staafmixer tot een glad geheel.
- Zeef het glazuur boven een schenkbeker.
- Laat het glazuur afkoelen tot 40 graden.
Italiaanse meringue
- Verwarm het water met de suiker in een steelpan op middelhoog vuur.
- Splits de eieren en weeg 36 gram eiwit af.
- Doe het afgewogen eiwit en een mespuntje wijnsteenpoeder in een kom.
- Klop de eieren op als de suikersiroop een temperatuur heeft van 113 graden.
- Giet de suikersiroop langzaam bij de opgeklopte eiwitten als het een temperatuur heeft van 116 graden.
- Blijf de meringue kloppen tot het is afgekoeld.
- Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Opbouw van de meringuetaart
- Verdeel de citroenbasilicumgel over de meringuetaart bodem, tot net onder de rand.
- Controleer of het glazuur 40 graden is, haal de citroenmousse uit de vriezer en uit de siliconen vorm.
- Leg de mousse op een rooster en zet dit boven op een bakplaat.
- Giet het glazuur over de mousse en strijk de bovenkant glad met een spatel.
- Til met behulp van spatels de mousse op en leg het in het midden van de taart.
- Spuit met meringue toefjes op de rand van de taart en brand dit met een brander lichtbruin.
- Decoreer de meringuetaart met citroenrasp en kleine blaadjes basilicum.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.