E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Basilitroen

Zin in een verfrissende taart? Stop dan met zoeken en ga aan de slag met deze citroen-basilicum meringuetaart. Een heerlijke vulling van frisse citroenmousse, kruidige citroenbasilicumgel en zoete meringue maken deze taart overheerlijk.

Tim

Recept van
Tim

Taart
(45) reviews

Ingrediënten

Pâte sablée

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 38 gram amandelmeel
  • 260 gram bloem
  • 2,5 gram bakpoeder
  • 2,5 gram zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract

Citroenmousse

  • 3 eieren
  • 3 citroenen
  • 125 gram kristalsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 3 gelatineblaadjes
  • 300 gram slagroom
  • 3 gram verse basilicumblaadjes

Citroenbasilicumgel

  • 7 citroenen
  • 225 gram kristalsuiker
  • 225 milliliter water
  • 12 gram agar agar
  • 18 gram verse basilicumblaadjes

Spiegelglazuur

  • 113 gram maissiroop
  • 113 gram kristalsuiker
  • 113 gram witte chocolade
  • 75 gram gecondenseerde melk
  • 60 milliliter water
  • 3 gelatineblaadjes
  • Gele kleurstof

Italiaanse meringue

  • 2 eieren
  • 43 milliliter
  • Mespuntje wijnsteenpoeder
  • 85 gram kristalsuiker

Decoratie

  • Kleine basilicumblaadjes

Bereidingswijze

Basilitroen - meringuetaartEen lekker fris taartje, zo kun je deze citroen basilicum meringuetaart het beste omschrijven. Perfect om nog een (klein) stukje van te nemen!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartring met een diameter van 23 centimeter
  • Siliconenvorm rond 
  • Keukenweegschaal
  • Rooster
  • Spatel
  • Gekartelde spuitmond
  • Spuitzak
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Liniaal
  • Citroenpers 
  • Keukenthermometer
  • Staafmixer

Voorbereiding voor de meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Pâte sablée

  • Kluts de eieren.
  • Kneed de boter, poedersuiker, amandelmeel, bloem, 62 gram ei, bakpoeder, zout en vanille-extract tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en leg dit in de koelkast. 
  • Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte.
  • Leg het deeg tijdens het uitrollen af en toe terug in de koelkast, zodat het niet gaat plakken of scheuren.
  • Steek met de taartring een grote cirkel uit het deeg.
  • Snijd met een mes stroken uit het deeg die net iets hoger zijn dan de taartring.
  • Druk deze op de zijkant van de taartring en plak deze vast aan de bodem.
  • Snijd de uitstekende randjes van het taartdeeg af.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Leg de taartring voor ongeveer 10 minuten in de vriezer.
  • Bak de pâte sablée gaar in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal het uit de oven en laat het minstens 5 minuten afkoelen.
  • Verwijder daarna pas de taartring en zet de bodem apart voor de opbouw van de meringuetaart.

Citroenmousse

  • Kluts de eieren en rasp 2 citroenen.
  • Pers de citroenen uit en weeg 100 gram citroensap af.
  • Verwarm 100 gram ei, 100 gram citroensap, citroenrasp en de suiker in een steelpan op middellaag vuur. 
  • Haal de steelpan van het vuur als het mengsel de juiste dikte heeft. Het mengsel heeft de juiste dikte als je er een streep doorheen kan trekken met een lepel.
  • Zeef het mengsel, voeg de boter toe en roer dit tot een egaal mengsel.
  • Knijp de gelatine uit, voeg dit toe aan het mengsel en roer dit goed door.
  • Hak 3 gram verse basilicum fijn en voeg dit toe aan het citroenmengsel.
  • Laat het citroenmengsel afkoelen tot ongeveer 30/40 graden.
  • Klop de slagroom op en meng het citroenmengsel er doorheen.
  • Giet de mousse in een ronde siliconenvorm met afgeronde zijkanten, strijk het glad met een spatel, dek het af met verhoudfolie en zet het in de vriezer.

Citroenbasilicumgel

  • Rasp 2 citroenen en pers 250 gram citroensap uit.
  • Verwarm 17 milliliter, 125 gram citroensap, 4 theelepels citroenrasp en de suiker in een steelpan en op middelhoog vuur.
  • Roer de agar agar door een het overgebleven water in een kommetje tot de agar agar is opgelost.
  • Voeg de agar agar toe aan de steelpan en laat dit 2 minuten doorkoken. 
  • Hak ondertussen de basilicum fijn.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de rest van het citroensap toe.
  • Roer dan de de fijngehakte basilicum door het mengsel.
  • Dek het mengsel af en zet het in de koelkast tot de opbouw van de meringuetaart.

Spiegelglazuur

  • Breng het water, maissiroop en de suiker in een steelpan aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren.
  • Haal de steelpan van het vuur en roer de gecondenseerde melk door het mengsel.
  • Wring de gelatine uit en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Voeg de witte chocolade met gele kleurstof bij elkaar in een hoge kom en schenk daar het warme mengsel overheen.
  • Mix dit met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Zeef het glazuur boven een schenkbeker.
  • Laat het glazuur afkoelen tot 40 graden.

Italiaanse meringue

  • Verwarm het water met de suiker in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Splits de eieren en weeg 36 gram eiwit af.
  • Doe het afgewogen eiwit en een mespuntje wijnsteenpoeder in een kom.
  • Klop de eieren op als de suikersiroop een temperatuur heeft van 113 graden.
  • Giet de suikersiroop langzaam bij de opgeklopte eiwitten als het een temperatuur heeft van 116 graden. 
  • Blijf de meringue kloppen tot het is afgekoeld.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Opbouw van de meringuetaart

  • Verdeel de citroenbasilicumgel over de meringuetaart bodem, tot net onder de rand.
  • Controleer of het glazuur 40 graden is, haal de citroenmousse uit de vriezer en uit de siliconen vorm.
  • Leg de mousse op een rooster en zet dit boven op een bakplaat.
  • Giet het glazuur over de mousse en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Til met behulp van spatels de mousse op en leg het in het midden van de taart.
  • Spuit met meringue toefjes op de rand van de taart en brand dit met een brander lichtbruin.
  • Decoreer de meringuetaart met citroenrasp en kleine blaadjes basilicum.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.