Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet twee bakblikken in van 23 cm en bekleed de onderkant met bakpapier.
Cakebeslag
- Vermeng de suiker, bloem, cacaopoeder, bakpoeder, zuiveringszout en het zout samen in een grote kom of de mengkom van je keukenmachine
- Vermeng in een andere kom de eieren, de espresso, cognac, karnemelk en de arachideolie.
- Halveer het vanillestokje, schraap met een mes het merg eruit en voeg dit toe aan het beslag.
- Meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten en mix kort door elkaar totdat het beslag een geheel vormt. Het beslag ziet er heel vloeibaar uit, maar dat hoort!
- Verdeel het beslag evenredig over de twee bakblikken en zet ze in het midden van de oven.
- Bak de taarten in circa 30 minuten af.
- Met een satéprikker kun je controleren of de taarten gaar zijn. Als de prikker schoon uit de taart komt, dan is hij gaar!
- Haal de taarten uit de oven en laat afkoelen.
Botercrème
- Zorg ervoor dat de roomkaas (MonChou) en boter beiden op kamertemperatuur zijn. Dit om schifting en klontjes te voorkomen.
- Draai de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de roomkaas aan het mengsel toe.
- Smelt de chocolade au bain-marie en voeg dit langzaam toe aan de crème. Laat de crème draaien totdat de chocola volledig is vermengd.
- Voeg naar smaak een scheut cognac toe aan de botercrème. Doe dit echter wel met beleid om schifting te voorkomen.
- Draai tot een zeer luchtige crème en zet apart.
Hazelnoot-karamel scherven
- Rooster voor extra smaak de hazelnoten in de oven of in een koekenpan.
- Hak de geroosterde hazelnoten grof met een keukenmes.
- Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
- Verhit suiker met water in een steelpan. Verwarm tot de suiker is opgelost en laat een paar minuten goed doorkoken tot het mengsel een donkergouden karamelkleur heeft.
- Giet de karamel meteen op het bakpapier en strooi de stukjes hazelnoot eroverheen. Strijk glad met een paletmes. Laat de karamel uitharden, buiten de koelkast.
- Breek de karamel in scherven en zet apart.
Gekaramelliseerde hazelnoten
- Laat suiker karamelliseren in een steelpan.
- Voeg wanneer de karamel goudbruin is de hazelnoten hieraan toe. Haal de hazelnoten met een satéprikker uit de karamel en laat de hazelnoten uitharden op een bakpapiertje.
Macarons
- Zeef de amandelmeel twee keer voor een extra fijne macaron textuur.
- Zeef de poedersuiker en het cacaopoeder en vermeng met de amandelmeel.
- Meng de gezeefde amandelmeel, poedersuiker en cacao vervolgens met 60 gram eiwit.
- Klop de resterende eiwitten schuimig in de keukenmachine.
- Verhit de kristalsuiker met het water tot een temperatuur van 121 graden.
- Giet de suikersiroop op de kloppende eiwitten en laat goed door kloppen tot het schuim stijf is.
- Meng het schuim met het amandelbeslag tot er een mooi glad macaronbeslag ontstaat.
- Let op! Dit is waar het vaak mis gaat bij macarons. Het beslag mag niet te stijf blijven, aangezien de macaron dan te luchtig wordt en kan gaan scheuren in de oven. Dit houdt in dat je een groot deel van de luchtigheid uit de eiwitten moet roeren. Gebruik hiervoor een rubberen spatel. Het beslag mag echter ook niet te ver worden doorgeroerd, omdat het dan te veel uit zal lopen op de bakplaat en de macaron niet goed zal rijzen.
- Schep een deel van het beslag uit de kom met een spatel. Het beslag is goed wanneer het gemakkelijk van je spatel glijdt en binnen 20 seconden weer grotendeels vermengd is met het beslag in de kom.
- Vul een spuitzak met het beslag en spuit op een bakplaat met een glad spuitmondje kleine gelijkmatige rondjes.
- Sla een paar keer met de bakplaat op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
- Laat de macarons drie kwartier tot een uur rusten.
- Bak vervolgens in circa 13 minuten gaar op 150 graden.
- Laat de macarons goed afkoelen.
- Vul een spuitzak met botercrème en spuit met een glad spuitmondje op de helft van de macarons een toef crème. Plak de andere helft van de macarons daarop zodat er als het ware een macaron sandwich ontstaat.
- De macarons zijn klaar! Bewaar ze luchtdicht in de koelkast of vriezer. In de vriezer zijn de ze vrij lang houdbaar.
Samenstellen
- Haal de afgekoelde taarten voorzichtig uit de bakvorm. Trempeer de eerste taartlaag met cognac. Gebruik hier een rubberen keukenkwast voor. Smeer op de eerste taart vervolgens een laag botercrème en zet de tweede taart erop. Smeer het geheel af met botercrème zodat de bovenkant en de zijkanten van de taart helemaal bedekt is. Strijk het geheel glad met een paletmes en laat opstijven in de koelkast.
- Haal de opgesteven taart uit de koelkast. Pak de karamelscherven en versier de zijkanten van de taart ermee. Houd een aantal scherven achter voor de bovenkant van de taart.
- Haal de macarons uit de vriezer en versier de bovenkant van de taart.
- Steek de overgebleven scherven in het midden van de taart, pak de gekaramelliseerde hazelnoten en versier de taart hier naar wens mee.
- Extra: Gebruik met drank gevulde reageerbuisjes (van een hobby winkel) om de taart extra feestelijk te maken.
- Tip: Gebruik bij het opmaken van de taart een taartenkarton als onderkant voor versteviging.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.