Voorbereiding
- Let op: er moeten in totaal 3 lagen gemaakt worden. Anouk werkte met 9 bakvormen, maar u kunt thuis ook met drie bakvormen werken. Houdt dan wel een langere baktijd aan omdat het beslag dikker is en daarom langer in de oven moet.
- De hoeveelheden en ingrediënten voor de taarten zijn voor het totaalbeslag. Gebruik eerst 2/3e van alle ingrediënten om twee cakebeslagjes te maken. Maak vervolgens het derde beslag.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Spray en bebloem de bakvormen. Gebruik minstens drie bakvormen van verschillende grootte; bijvoorbeeld 16, 20 en 24 centimeter.
Taarten
- Start met het maken van 2 keer het beslag, in losse kommen. Vul daar de kleinste en middelste vormen mee, maak daarna nog 1 keer het beslag voor de grootste vorm(en).
- Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda boven een kom en meng door elkaar.
- Kook het wat en maak koffie met het espressopoeder.
- Meng de chocolade, cacao en koffie. Roer door tot de chocolade gesmolten is.
- Klop de suiker en mayonaise in 3 minuten luchtig in de keukenmachine.
- Klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
- Klop de vanille extract er door heen.
- Verdeel over de bakvormen op de volgende manier:
- KLEIN: 1 ¼ CUP beslag per bakvorm en bak ongeveer 20 minuten tot gaar; of 3x deze hoeveelheid in een bakvorm. Bak tot een satéprikker droog uit de cake komt.
- MIDDEN: 1 ¾ CUP beslag per bakvorm en bak ongeveer 25 minuten tot gaar; of 3x deze hoeveelheid in een bakvorm. Bak tot een satéprikker droog uit de cake komt.
- GROOT: 3 ½ CUP beslag per bakvorm en bak ongeveer 30 minuten; of 3x deze hoeveelheid in een bakvorm en bak tot een satéprikker droog uit de cake komt.
- Haal de taarten uit de oven en stort ze op een rooster om af te laten koelen.
Chocolademousse met hazelnoot praliné
Hazelnoot praliné
- Rooster de oven in ongeveer 6 minuten bruin in de hete oven.
- Laat suiker in een sauspan licht karamelliseren. (Let op: niet roeren)
- Voeg de hazelnoten toe en bedek met een karamellaagje.
- Bedek schaal met bakpapier en stort de hazelnoten hier op. Zet in de koeling om koud te worden.
- Zodra het koud is, breek de praline in stukken en maal in een keukenmachine redelijk fijn.
Chocolade mousse
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Klop de eidooiers los.
- Verwarm 400 milliliter slagroom.
- Schenk de helft van de hete slagroom al kloppend bij de eieren.
- Klop goed door en giet dan alles terug in de pan. Laat zachtjes warm worden en roer goed tot het dikker wordt.
- Zeef de dikke room boven een beslagkom.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en roer goed door.
- Roer de vanille-extract er door en laat afkoelen.
- Klop de rest van de slagroom op.
- Roer de praline en opgeklopte slagroom door de koude dikke room.
- Zet in de koelkast tot gebruik.
Kersenvulling
- Verwarm de suiker en Kirsch in een pannetje op laag vuur tot de suiker gesmolten is.
- Klop de maïzena er door en voeg de kersen toe.
- Roer goed door.
- Laat afkoelen in de koelkast.
Notenganache
- Draai 200 gram hazelnoten fijn in een keukenmachine.
- Kook de room.
- Schenk de warme room bij de hazelnoten en voeg het zout toe en pureer.
- Laat het mengsel afkoelen en mix vervolgens de boter er door heen.
- Bewaar op kamertemperatuur.
Mascarponeroom
- Klop slagroom lobbig.
- Sla mascarpone los met suiker.
- Meng mascarpone en slagroom door elkaar.
- Doe in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
Chocoladeganache
- Breek de chocolade in een grote kom,
- Verwarm de room tot het kookpunt en giet over de chocolade.
- Laat koelen tot handwarm.
Samenstellen
Stel de 3 taarten allemaal op dezelfde manier samen.
- Indien u een cakeblik per taartlaag heeft gebruikt, snijd de cakes horizontaal in drieën.
- Maak iedere cakelaag recht door eventueel de top er af te snijden.
- Leg een cakelaag op een werkblad.
- Smeer in met een laag mascarponeroom,
- Verdeel hier een laagje kersenvulling over.
- Dek af met een cakelaag.
- Smeer in met een laagjes notenganache.
- Spuit een laag chocolademousse over de ganache.
- Dek af met de laatste cakelaag.
- Smeer de taart af met de mascarponeroom.
- Koel iedere taart even in de koelkast.
- Doe de overige chocoladeganache in een spuitzak.
- Stapel de taart.
- Spuit mooie ganachetoefjes op de top van de taart en garneer met kersen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.