E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chocolade & Sinaasappel Meringuetaart

Chocolade en sinaasappel, een beproefde combinatie. Tussen de licht gebrande meringue-pieken liggen sinaasappelparels verstopt die ontploffen in je mond.

Ingrediënten

Taartbodem

  • 200 gram patentbloem
  • 35 gram poedersuiker
  • 0.25 theelepel zout
  • 65 gram hazelnootmeel
  • 120 gram koude boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel water

Chocolade-sinaasappelganache

  • 150 milliliter slagroom
  • 150 gram pure chocolade callets
  • 30 milliliter sinaasappelsap
  • 1 eetlepel sinaasappel (rasp)
  • drupjes sinaasappel aroma
  • 1 theelepel poedersuiker

Italiaans meringue

  • 150 gram eiwitten
  • 0.25 theelepel Cream of Tartar
  • 1 snuf zout
  • 250 gram fijne suiker
  • 120 milliliter water

Garnering

  • 200 milliliter sinaasappelsap
  • 0.5 citroen
  • 50 gram suiker
  • glas sinaasappel aroma
  • 2 gram agar agar
  • 200 gram pure chocolade callets

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg 48 uur van te voren een bakje met olie in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175°C hete lucht.
  • Bekleed een bakvorm met een diameter van ongeveer 20 centimeter met bakpapier.

Taartbodem

  • Doe bloem, poedersuiker, zout, hazelnotenmeel en in blokjes gesneden boter in de kom van een food processor. Pulseer tot een kruimelig deeg.
  • Voeg 2 eidooiers en water toe en pulseer een paar keer tot het een samenhangend deeg is.
  • Haal de deeg uit de machine, vorm een plat rondje en wikkel in plastic folie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 millimeter en bekleed de bakvorm. Zet de vorm 5 minuten in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier op de taartbodem en vul met bakbonen of rijst.
  • Zet de vorm in de oven en laat de bodem 20 minuten blind bakken.
  • Kluts de derde eidooier.
  • Haal uit de oven, verwijder het bakpapier met vulling. Bestrijk lichtjes met het eidooier en bak de bodem in 5-10 minuten droog.
  • Leg een vel bakpapier erin met rijst. Blindbakken voor 20 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Chocolade-sinaasappelganache

  • Verwarm de slagroom in een pannetje op laag vuur.
  • Doe chocolade in een schaaltje.
  • Schenk de hete room erover en laat even staan. Roer goed door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Voeg sinaasappelsap, -rasp, enkele druppeltjes sinaasappelaroma en 1 tl poedersuiker toe. Voeg eventueel meer aroma naar smaak toe.
  • Laat opstijven en afkoelen in de koelkast.
  • Klop de koude ganache luchtig in de keukenmachine. Zet weg tot gebruik.

Taartbodem II

  • Vul de taartbodem met een laagje ganache.
  • Zet het in de koeling tot de meringue klaar is.

Italiaans meringue

  • Klop eiwitten met de garde in een keukenmachine schuimig.
  • Voeg Cream of Tartar en zout toe en klop tot zachte pieken.
  • Voeg beetje bij beetje 50 gram suiker toe en klop tot het mengsel bijna stijf is.
  • Breng 200 gram suiker en water op half-hoog vuur aan de kook en laat pruttelen tot 115oC.
  • Schenk al kloppend met een dun straaltje de hete suikersiroop aan het eiwit toe. Blijf kloppen tot stijve, glanzende pieken.
  • Doe de meringue in een spuitzak.
  • Haal de bodem uit de koelkast en spuit de meringue over de vulling.
  • Brand de meringue met een brulee-brander mooi bruin.

Garnering

Sinaasappel parels:

  • Breng sinaasappelsap, citroensap naar smaak en suiker onder af en toe roeren aan de kook. Voeg aroma naar smaak toe.
  • Roer de agar agar erdoor heen en breng het even aan de kook.
  • Laat de mengsel even afkoelen en schenk in een knijpfles.
  • Haal de bevroren olie uit de vriezer. Laat druppels van de sap mengsel erin glijden. De parels zullen naar de bodem zinken.
  • Haal de kaviaar bolletjes voorzichtig uit de olie met een schuimspaan of klein zeefje. Spoel ze voorzichtig af voor gebruik.
  • Verdeel ze over de taart.

Chocolade doilie:

  • Laat chocolade tempereren en doe in een cornetje.
  • Maak een mooie doilie (chocolade-decoratie) op een vel bakpapier.
  • Laat het opstijven in de koelkast en leg vervolgens op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.