Deze chique bolgebakjes zijn niet alleen mooi, ze smaken ook nog eens heel erg lekker. De zachte chocolademousse en mooie kleuren maken dit volgens Robèrt een heel mooi taartje.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Steelpan
- Spuitzakken
- Spuitmondjes
- Garde
- Spatel
- Vershoudfolie
- Uitstekers met een diameter van 6 centimeter
- Tartelette vormen
- Satéprikker
- Staafmixer
- Siliconen bolvorm
- Suikerthermometer
- Zeef
Voorbereiding voor de bolgebakjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Hazelnoot frangipane
- Verwarm de boter in een steelpan voorzichtig.
- Voeg de hazelnootmeel, poedersuiker en maïzena toe aan de boter.
- Voeg het ei en de slagroom toe en meng dit goed door.
- Doe het beslag in een spuitzak.
- Hak de hazelnoten fijn.
Chocolade tartelette
- Meng de bloem, amandelmeel, cacaopoeder, zout en poedersuiker in een kom goed door.
- Voeg de boter en vervolgens het ei toe.
- Kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten afkoelen in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit tot 2 millimeter dik en leg het terug in de koelkast.
- Vet de tarteletteringen in.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd banen van 2,5 bij 25 centimeter.
- Steek rondjes uit met een diameter van 6 centimeter.
- Bouw de tartelettes op en prik gaatjes in de bodem.
- Zet de tartelettes in de vriezer.
- Bak de tartelettes halfgaar, haal ze uit de oven en vul ze met een dun laagje frangipane en de fijngehakte hazelnoten.
- Zet de tartelettes terug in de oven en bak ze gaar in 15 minuten.
- Laat de tartelettes afkoelen tot de opbouw van de bolgebakjes.
Gezouten karamel
- Breng de slagroom, zout, boter, kardemom peultjes, kaneelstokjes en steranijs in een steelpan aan de kook.
- Maak een karamel van de suiker en het water in een steelpan.
- Voeg het slagroommengsel toe aan de karamel, laat het even doorkoken tot de kristalsuiker is opgelost.
- Voeg de witte chocolade toe en meng dit met een staafmixer.
- Vul de siliconen vorm en zet dit in de vriezer.
Chocolademousse
- Doe de gelatine en 28 gram water in een bakje.
- Verwarm de suiker en 13 gram water in een steelpan tot 121 graden.
- Doe de eidooiers in een kom en klop dit op als de suikersiroop 114 graden is.
- Voeg de warme suikersiroop toe aan de eidooiers en klop dit luchtig.
- Klop de room stevig op.
- Doe de volle melk in een steelpan en voeg de gelatine toe.
- Doe de pure chocolade in een kom.
- Giet de warme melk over de pure chocolade.
- Giet het warme chocolademengsel bij het eidooiermengsel en spatel dit voorzichtig door.
- Giet het chocolademengsel bij de room en spatel dit voorzicht door.
- Vul de siliconen bolvompjes en leg hier een klein rondje gezouten karamel in.
- Zet de siliconen vorm in de vriezer.
Karamel glacé
- Doe de gelatinepoeder en 60 gram water in een bakje.
- Verwarm de glucose en 75 gram water in een steelpan.
- Maak karamel van de suiker en 40 gram water in een steelpan.
- Voeg het glucosewater toe aan de karamel.
- Voeg de gecondenseerde melk toe en verwarm dit.
- Voeg de gelatine toe.
- Zeef de glacé en voeg dit toe aan de melkchocolade.
- Gebruik de glacé bij een temperatuur van 30 tot 35 graden. Zet de glacé even in de magnetron als het kouder is.
Chocolade bakjes
- Doe 265 gram pure chocolade in een steelpan en verwarm dit au bain-marie tot 45 graden.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de overige chocolade toe.
- Blijf goed roeren tot alle chocolade gesmolten is. De chocolade is klaar als het 32 graden is.
- Doe de chocolade in een spuitzak en spuit bakjes op de achterkant van een siliconen bolvorm.
- Zet de siliconen vorm in de vriezer.
- Vul een bonbonvorm met de chocolade en klop de overbodige chocolade eruit.
- Zet de bonbonvorm in de vriezer.
- Haal de bonbonvorm uit de vriezer en vul het met gezouten karamel.
- Dek de bonbon af met een laagje chocolade en zet het in de koelkast.
- Bedek een siliconenvorm met een laagje chocolade en haal hier 4 rondjes uit die passen op de onderkant van de mousse.
Opbouw van de bolgebakjes
- Overgiet de bollen van chocolademousse met de karamel glace.
- Leg de bollen van chocolademousse in de tartelette.
- Spray de gebakjes goud.
- Decoreer de bolgebakjes met goudpapier, chocolade bloemen en bonbons.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.