Chiffon cake met hazelnoot en koffie
Hazelnoot, koffie en chocolade zijn altijd een heerlijke combinatie. Let er bij het maken van een chiffon cake wel op dat de cake goed gaar is. Anders krijg je ’taillevorming’, volgens Robèrt.
Bakbenodigdheden
- Chiffoncakevorm
- Foodprocessor
- Acetaatfolie
- Deegkrabber
- Spuitzakken
- Soesjes-spuitmondje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Chiffon cake
- Mix de eidooiers, 40 gram van de suiker en een snufje zout met een garde in een kom.
- Voeg de melk toe en roer tot het gemengd is.
- Voeg olie toe en roer tot het gemengd is.
- Voeg vervolgens de bloem toe en roer tot het gemengd is.
- Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
- Voeg aan het ene deel het cacaopoeder en 15 gram melk toe.
- Voeg aan het andere deel het koffiepoeder en 15 gram melk toe en roer tot dit gemengd is.
- Klop de eiwitten op en voeg geleidelijk 50 gram suiker toe.
- Klop dit op tot het stevig is en mooi glanst.
- Verdeel de meringue in twee porties en vouw dit door het koffie- en het chocolademengsel heen.
- Doe de mengsels in twee spuitzakken.
- Spuit om en om een cirkel in de cakevorm.
- Bak de chiffon cake in 30-35 minuten gaar.
Hazelnootpraliné
- Rooster de hazelnoten ongeveer 8 minuten op 180 graden tot ze goudbruin zijn.
- Smelt de suiker en glucosestroop in een koekenpan en bak dit tot 165 graden of tot het een mooie amberkleur heeft.
- Roer goed door zodat het evenredig smelt.
- Meng de hazelnoten en boter met de karamel en strooi dit mengsel uit over een nieuw vel bakpapier of een bakmat.
- Doe de hazelnoten in een foodprocessor en maal.
- Haal een kwart van het mengsel eruit en houd apart.
- Draai de rest van de hazelnoten door tot het een mooie pasta vormt.
Mokkacrème
- Doe een heet kopje espresso bij de basterdsuiker en het koffiepoeder.
- Mix tot het gemengd is.
- Klop de slagroom lobbig en niet te stevig.
- Spatel het espresso-mengsel, de hazelnootpraliné en de poedersuiker naar smaak door de slagroom heen.
Chocoladeversiersels
- Tempereer de chocolade.
- Stort het uit op een vel acetaatfolie.
- Ga er met een deegkrabber overheen en rol op om chocoladekrullen te maken.
- Stort druppels chocolade uit op een vel acetaatfolie en smeer dit met een kwastje uit om chocoladevegen te creëren.
Opbouw van de chiffon cake
- Spuit de hazelnootpraliné in een cirkel over de cake.
- Spuit mokkacrème met een soesjes-spuitmondje op de cake.
- Spuit druppels mokkacrème in een mooi patroon op de cake.
- Leg de chocoladeversiersels op de cake.
- Versier de onderkant van de taart met de overgebleven gekaramelliseerde hazelnoten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.