E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Charlotte's appels

Deze taart is een combinatie van appeltaart en Charlotte Russe. Geen lange vingers, maar prachtige gevlochten koekjes van appeltaartdeeg. De taart is gevuld met stukjes appel en een bavarois.

Mats

Recept van
Mats

Taart
(1) reviews

Ingrediënten

Eggwash

  • 1 ei
  • 30 milliliter slagroom

Taartdeeg

  • 600 gram bloem
  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels water

Appelvulling

  • 4 grote appels
  • 60 gram rozijnen
  • 60 gram walnoten
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 5 gram kaneel
  • 20 gram maïzena
  • 1 citroen

Vanillebavarois

  • 300 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 60 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter slagroom
  • 5 gelatineblaadjes

Decoratie

  • 5 Granny Smith appels
  • 80 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 gram kaneel
  • 30 gram abrikozenjam

Bereidingswijze

Een Charlotte Russe is een echte dessertklassieker. De taart staat vaak in het middelpunt van de belangstelling vanwege de mooie vorm. Vaak wordt het taartje afgetopt met frambozen, maar in dit recept maak je ‘m in combinatie met een klassieke appeltaart. Charlotte Russe met appel van Mats

Meer weten over de Charlotte Russe?

Basisrecept van Robèrt

Benodigdheden

  • Staande mixer met benodigdheden
  • Spuitzak
  • Spatel
  • Staafmixer
  • Keukenmachine
  • Meloenbolletjeslepel
  • Bakpapier
  • Springvorm met een diameter van 18 centimeter
  • Mengkom
  • Keukenthermometer

Voorbereiding voor de Charlotte Russe appeltaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Eggwash

  • Doe de slagroom en het ei in een kom en meng dit goed door.

Taartdeeg

  • Meng de bloem, suiker en het zout door elkaar.
  • Snijd de boter in blokjes, voeg het toe aan het bloemmengsel en pulseer tot grove kruimels.
  • Doe de eieren in een kom en roer dit goed door.
  • Voeg de eieren en een scheutje koud water toe aan de mixer en pulseer tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen, verpak het in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit, verdeel dit over de bodem van de springvorm en prik er met een vork gaatjes in.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd hier stroken van, zodat je hier vlechten van kunt maken. Steek ook blaadjes uit dit deeg.
  • Smeer de vlechten en de blaadjes in met eggwash.
  • Leg het deeg op een bakplaat.
  • Bak de bodem en het deeg op de bakplaat in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Appelvulling

  • Snijd de appels in kleine stukjes.
  • Meng de appelstukjes, rozijnen, walnoten, bruine suiker, boter en kaneel in een steelpan en kook dit mengsel tot de appels zacht zijn.
  • Laat de appels volledig afkoelen.
  • Voeg de maïzena toe aan de appels en roer dit goed door.

Vanillebavarois

  • Week de gelatine 10 minuten in koud water.
  • Verhit de melk met het vanillestokje in een steelpan.
  • Doe de eidooiers en de kristalsuiker in een kom en klop dit schuimig.
  • Voeg het eidooiermengsel, al roerend, toe aan de steelpan met warme melk.
  • Verwarm het mengsel tot 82 graden, haal de steelpan van de warmtebron en haal het vanillestokje eruit.
  • Roer de geweekte gelatine door het mengsel en laat het vervolgens afkoelen.
  • Doe de slagroom in een kom en klop dit stijf.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het vanillemengsel heen.

Opbouw van Charlotte Russe appeltaart

  • Verdeel de appelvulling over de taartbodem heen.
  • Giet de vanillebavarois over de appelvulling en laat dit in de koelkast opstijven.
  • Zet de gebakken vlechten vervolgens rondom de taart en decoreer de taart met de deegblaadjes.
  • Schep met de meloenbolletjeslepel bolletjes uit de Granny Smith appels.
  • Doe de appelbolletjes, kristalsuiker en water in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de appelbolletjes vervolgens afkoelen.
  • Doe de abrikozenjam in een steelpan en verwarm dit.
  • Leg de appelbolletjes op de bavarois en bestrijk ze met een laagje abrikozenjam.
  • Bestuif de taart met poedersuiker.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.