Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg twee springvormen klaar met een diameter van 20 centimeter. Vet ze in en bekleed de bodem met bakpapier.
Cakebeslag
- Verhit een pan met water.
- Doe de eieren met de suiker in een metalen kom.
- Zet de metalen kom op de pan en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt.
- Klop au bain-marie de eieren met de suiker in 10 minuten luchtig.
- Spatel de gezeefde bloem en het zout in delen door het ei-suikermengsel.
- Spatel tot slot de sinaasappelrasp erdoor.
- Giet het beslag in de springvormen en zet de springvormen in de oven.
- Bak de cakes circa 30-40 minuten. Zet de oven na 10 minuten van de baktijd op 170 graden.
- Controleer de gaarheid van de cakes door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
- Haal de cakes uit de oven en laat de cakes omgekeerd afkoelen.
- Tip: Wilt u een hogere taart, herhaal deze stappen dan en bak nog twee of vier kleinere taarten.
Sinaasappelsuikersiroop
- Breng de suiker en het water al roerende aan de kook en haal dan de pan van het vuur.
- Doe de deksel op de pan en laat het afkoelen.
- Meng de Grand Marnier erdoor.
Sinaasappelvulling
- Meng suiker, maïzena, sinaasappelrasp en zout in een pannetje.
- Voeg geleidelijk sinaasappelsap, citroensap, water en de losgeklopte eidooiers toe.
- Verwarm het mengsel al roerende op middelhoog vuur en laat het 3 minuten doorkoken.
- Haal het mengsel van het vuur en meng dan de boter erdoor.
- Laat het afkoelen.
Sinaasappelbotercrème
- Klop met een mixer de boter luchtig en zet het in de koelkast.
- Verwarm in een pannetje het water met 187 gram suiker.
- Roer af en toe tot de suiker is opgelost.
- Stop met roeren als er kleine belletjes ontstaan en verlaag het vuur.
- Klop in een staande mixer de eiwitten schuimig.
- Voeg de cream of tarter toe en klop tot er zachte pieken ontstaan.
- Voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe en blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.
- Verhoog het vuur van de suikersiroop en verhit tot 120°C.
- Schenk het meteen over in een vuurvaste glazen maatbeker. LET OP! Zorg dat u siroop niet aanraakt, want de siroop is gloeiend heet.
- Voeg voorzichtig de siroop geleidelijk toe aan de eiwitten en klop het op hoge snelheid door. LET OP! Schenk de siroop niet op de garde, want dan kan het opspatten.
- Verlaag de snelheid naar medium en blijf kloppen tot het schuim koel aanvoelt.
- Voeg eetlepel per eetlepel de boter toe. Als het mengsel lijkt te gaan schiften, verhoog de mixsnelheid.
- Roer 2 eetlepels van de sinaasappelvulling erdoor en Grand Marnier.
Samenstellen en garnering
- Snijd de cakes doormidden.
- Bestrijk de bovenkant van een cakelaag met de sinaasappelsuikersiroop en laat het intrekken.
- Doe de sinaasappelvulling op de cakelaag, doe daarop de sinaasappelbotercrème en leg een andere cakelaag erbovenop.
- Bedek de buitenkant van de cake met een dun laagje sinaasappelbotercrème.
- Bekleed de cake met marsepein.
- Herhaal dit eventueel met de andere cakelagen.
- Stapel de cakes op elkaar en gebruik eventueel rietjes ter ondersteuning.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.